FOOTBALL ACADEMY

Welkom bij de vernieuwde Royal Antwerp Football Academy.
Deze is het resultaat van de fusie tussen de bestaande 'Youth Academy' en de nieuwe 'Antwerp Diamonds'.
Ontdek hier waarom onze vernieuwde jeugdwerking uniek en cruciaal is voor de toekomst van onze club.

1 organisatie, 1 visie, 1 doel:

“De meest volledige en vooruitstrevende vorming voor voetbaltalent in België bieden.”

Tijdens de persconferentie in januari kondigde onze ceo Patrick Decuyper het reeds glashelder aan: “De vernieuwde jeugdwerking is voor Stamnummer 1 het belangrijkste project voor een duurzame toekomst in de Pro League. Het is meer dan een uitgelezen opportuniteit, het is fundamenteel om een consistente in,- en doorstroom van Belgisch talent naar de 1ste ploeg van Royal Antwerp Football Club te garanderen.

De herstructurering van de jeugdwerking was dan ook cruciaal om een aanpak te kunnen bieden waarbij juist de ontwikkeling van de spelers en niet enkel het resultaat in de jeugdcompetitie centraal staat.” Daarom zal de Royal Antwerp Football Academy niet enkel mikken op het gewestelijk en nationaal niveau maar zullen we ook de meeste vooruitstrevende en volledige vorming bieden die garant staat voor de incubatie van toptalent: ‘De Antwerp Diamonds’.

Reportage RAFC TV

RAFCtv ging op bezoek op locatie bij de ‘Antwerp Diamonds’ in Westmalle. Maak kennis met de directie van Instituut Mariagaarde en hun visie op de academische vorming van voetbaltalent. Een visie die uiteraard niet toevallig volledig in lijn ligt met de idealen en waarden van de Great Old.  Neem alvast ook een kijkje binnen de school en de accommodatie van ‘Play & Sport’. Veel kijkplezier!

ROYAL ANTWERPFOOTBALL ACADEMY

Filosofie

De Royal Antwerp Football Academy wil:

 • zoveel mogelijk jongeren een voetbalopleiding geven op topsportniveau,
 • op een medisch verantwoorde manier,
 • in de geest van de waarden van Royal Antwerp Football Club,
 • met als einddoel om op het hoogste niveau als volwassene te voetballen.

Management

Het beheer van de Academy gebeurt door het nieuwe jeugdmanagement dat bestaat uit volgende departementen. Op deze manier voorziet de Academy in een professionele werking:

 • Sportief
 • Financieel
 • Juridisch
 • Commercieel
 • Administratie
 • Infrastructuur
 • Evenementen
 • Wedstrijdorganisatie

Sportieve Staf

In 2016 begon Royal Antwerp FC aan een vernieuwing van haar jeugdwerking. Met Steven Smet (ex-Club Brugge) werd een ervaren Hoofd Opleidingen binnengehaald, die samen met Sportief Raadgever Sven Jaecques de lijnen uitzet van het vernieuwde jeugdprogramma. Daarnaast bekommeren nog tientallen trainers, verzorgers en begeleiders zich dagelijks om de kinderen van onze Royal Antwerp Football Academy.

De 2 gezichten van deFootball Academy

Elite - Nationaal

De elite-werking van de Academy zorgt ervoor dat de talentvolle jongeren zich meer kunnen ontplooien in een professionele werking. De intensiteit en de frequentie van het de training wordt hier opgedreven. Structureel bestaat de elite-werking uit een Junior (- 14 jaar) en een Senior (+ 14 jaar)-afdeling.

Antwerp Diamonds

In 2017 gaf RAFC het startschot voor het programma van de ‘Antwerp Diamonds’. De Diamonds zijn absolute toptalenten tussen 16 en 19 jaar die met alle middelen worden klaargestoomd voor een carrière als profvoetballer. In Malle – op 20 minuten van de Bosuil – worden deze jongens gevormd als mens, atleet én professional.

Met de Diamonds wil Royal Antwerp FC een top-opleiding aanbieden aan jongens die de uitdaging kunnen en willen aangaan.

Troeven van deAntwerp Diamonds

Differentiators

Net zoals het slijpen van een diamant is de filosofie van de ‘Antwerp Diamonds’ afgestemd op een vorming die focust op alle facetten die bepalend zijn voor succes.  We kijken dus niet enkel naar het sportieve maar naar wel 4 belangrijke ontwikkelingsgebieden: het menselijk-sociale, het sportieve, het academische en last but not least, maar dikwijls onderschat of vergeten, het leven als professional. Dankzij de verankering van deze pionierende jeugdwerking  in de grootste provincie van België moet deze aanpak op termijn de fundamenten leggen voor de grootste en meest vooruitstrevende Belgische voetbalschool. Een Football Academy waar we willen streven naar een 90% garantie op een professionele voetbalcarrière.

Spelers & Selectie

WAT IS ONS VERWACHTINGSPATROON

De Antwerp Diamonds is niet ‘zomaar’ een jeugdwerking. De meest talentvolle jongeren (gescout uit zowel de eigen jeugdwerking als extern) kunnen zich hier verzamelen om zich volledig te richten op voetbal. School en huisvesting worden afgestemd op het voetbal, zodat de jongens 20u training per week kunnen krijgen. Herhaling (d.m.v. twee trainingen per dag) en gerichte oefenwedstrijden zorgen ervoor dat de Diamonds beter worden. Zo worden ze klaargestoomd om de stap te zetten naar het profvoetbal.

HOE GEBEURT ONZE SELECTIE

Kandidaten voor de Antwerp Diamonds worden uitvoerig gescreend op verschillende vlakken: fysiek, technisch maar ook mentaal. Discipline en gedrevenheid staan centraal, net als de waarden van de club – loyalty, respect, authenticity, dedication and creativity. De kandidaten (tussen 16 en 19 jaar) moeten minstens in de derde graad van het secundair onderwijs zitten, en de schoolresultaten worden strikt in de gaten gehouden. Het hoge slaagpercentage van 90% wordt niet alleen gegarandeerd door de structuur en de holistische vorming maar ook door de strenge selectie die aan de basis ligt.

Accommodatie

De Antwerp Diamonds, wonen, trainen en volgen school in Malle op slechts 20 minuten van de Bosuil!

 • Voetbal: Play and Sport Malle
 • Onderwijs: Mariagaarde Instituut Westmalle
 • Verblijf: Heibrand Malle

Deze drie locaties liggen in een rustige en groene omgeving, en op fietsafstand van elkaar (max. 3km). Deze omgeving heeft een inspirerende effect maar zorgt ook voor focus en maximale infrastructuur om professioneel te groeien.

Sportieve Staf

Trainer en coördinator van de Antwerp Diamonds is Stijn Verhaegen die we selecteerden uit onze eigen jeugdwerking met volgende kwalificaties:

 • Regent Lichamelijke Opvoeding
 • Uefa A-diploma
 • Lesgever KBVB

In de dagelijkse opvolging wordt Stijn bijgestaan door jeugdbegeleiders met een pedagogische opleiding.

Contacteer ons voor meer informatie:

YouthEliteDiamonds

Website Youth Academy

In januari beslisten we de eenmaking van de bestaande Youth Academy en de nieuwe Antwerp Diamonds. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de website die we in de komende maanden zullen integreren op deze plek in de website van de club. Ondertussen is de oude website nog steeds bereikbaar en deze kan je via de link hieronder bereiken.

Naar de website