Antwerp vs Lierse SK 20:30, Zat 11 Feb, Bosuilstadium, Antwerp
0 - 2

#match

PL-26: PALLIETERS COUNTEREN ZICH NAAR ZEGE

Januari 14, 2017

In de Proximus League oogst Wim De Decker terecht lof vanwege de recente resultaten en het verzorgde spel van de Great Old. Na 12 ongeslagen matchen en een recente 16 uit 18 mogelijke punten uit de 6 recentste competitieduels zijn Wim De Decker en RAFC terug op planeet aarde. Het affiche tegen K. Lierse SK bleek spannender dan de realiteit. De confrontatie tussen een gelouterde coach en een opkomende trainer, de strijd tussen twee traditieclubs die elk op hun eigen manier de weg omhoog hebben hervonden. Mooie ingrediënten, maar de maaltijd opgedist door de 22 gladiatoren viel enigszins tegen. Nochtans is sinds het aantreden van T1 Wim De Decker net voor de winterstage in Pinatar, de club getransformeerd tot een verzorgd voetballende geoliede titelpretendent. Ook de bezoekende coach Eric Van Meir had de transformatie van de Great Old van nabij gevolgd en zei in de voorbeschouwingen niets anders dan lof te hebben voor Stamnummer 1. Maar de gewiekste coach had natuurlijk zijn tactisch plan klaar. Vroeg scoren en dan met zijn allen een defensief blok neerzetten en naar hartelust counteren tegen een onmondige tegenstander. En met reekstopschutter Dylan De Belder had hij het goudhaantje in zijn rangen met een assist en een dodelijk doelpunt 10 minuten voor het rustsignaal.

Thuiscoach Wim De Decker begon met dezelfde starterself als de vorige weken. Alleen voor de in de ingelaste oefenwedstrijden vlot scorende Fabien Camus werd op de invallersbank een plaats gereserveerd ten faveure van Dimitri Daeseleire. Gesteund door 13 000 geestdriftige supporters, waaronder 550 van de hockey en tennistak van RAFC trokken de Bosuilen onmiddellijk in het offensief. Maar de Pallieters hadden de beelden van de vorige weken van rood-wit goed bekeken want een verre ingooi van Joren Dom leverde deze keer geen doelpunt op. Aan de overzijde kon De Belder zijn spitsbroeder Joachim aanspelen. Niets bijzonder, maar de Luxemburgse international knalde vanop 30 m de bal staalhard in de winkelhaak. En dat na 4 minuten! De thuisploeg op achtervolgen aangewezen, dreiging kwam er pas rond het kwartier met een slalom van een bedrijvige Tuur Dierckx. Het schot van de vleugelspits scheerde de dwarsligger. Rond het halfuur werd dan Michaël Lallemand in verdachte omstandigheden onder de zoden gestopt en na een hoekschop kon kapitein Frédéric Duplus met een achterwaartse kopstoot dreigen. Niet eens 60 seconden later kon een afgeweerde vrije trap van Tuur Dierckx door Johanna Omolo gecontroleerd worden aan het halve maantje. De Keniaan miste het doelkader met enkele centimeters. Aan de overzijde bediende Joachim zijn maatje De Belder met een subliem steekpassje en met de reekstopschutter weet iedereen dat dan de netten trillen achter een vruchteloos de hoek verkleinende Kevin Debaty. De Pallieters nu helemaal op rozen en nog meer bekommerd om vooral de verdedigende stellingen niet meer te verlaten. Met mooi combinatievoetbal probeerde de thuisploeg een bres te slaan in de afweergordel van de Lierenaars. Daar hadden ze echter de hulp voor nodig van rechtsachter Vinck. Een onoordeelkundige terugspeelbal werd onderschept door Michaël Lallemand, de Oostkantonner werd dan foutief gestuit door goalie Vanhamel en referee Lardot wees naar de stip. Tuur Dierckx achter de bal maar zijn halfslachtige inzet werd mooi gepareerd door puntenpakker Vanhamel. Maar de Reds gaven niet af en op een voorzet van de ingevallen Stallone Limbombe kon Eupenaar Michaël Lallemand zijn verjaardag net niet meer glans geven met een aansluitingstreffer.

Wim De Decker zet aan het rustsignaal de zaken op scherp. Middenvelddynamo Johanna Omolo werd vervangen door de meer creatieve Geoffry Hairemans. Het percentage balbezit ging zowaar nogmaals de hoogte in, en de spelbepaler kon met een afstandschot de sublieme keeper Vanhamel niet verschalken. Tuur Dierckx met een volgende actie naar Stallone Limbombe, wiens gekrulde shot nipt naast de dwarsbalk vloog. Gevolgd door een nieuwe actie van de vleugelflitser, wiens voorzet-schot niemand aan de tweede paal vond om binnen te tikken. Na 65 minuten kon een opgerukte Frédéric Duplus een zwoegende Faris Haroun bereiken. De inzet met de linkervoet van de box-to-box middenvelder stierf een eenzame dood naast het kader. Misfortuin en ook een gebrek aan rendement deed oefenmeester Wim De Decker naar zijn volgende aanvallende troef grijpen. Centrale verdediger Isaac Koné moest het veld ruimen voor de artiest Fabien Camus. Dat bracht risico’s met zich mee en invaller Ankomah rateerde in het slot nog 2 uitgelezen mogelijkheden om zwaardere cijfers op het bord te zetten. De Ploeg van ’t Stad kon via Geoffry Hairemans nog dreigen maar de muur van geel-zwart beton weigerde te begeven.

De nederlaag in de regionale clash tegen de Pallieters zal geen invloed hebben op de werkwijze van Wim De Decker. De Waaslander wordt geprezen vanwege het onderscheidende combinatievoetbal van de Antwerpenaren, met opbouw van achteruit en vleugelbezetting voorin, na maanden van veredeld kick and rush onder vorige coaches. De derde plaats in de Proximus League sterkt het technisch kader dat het op de het goede spoor zit. Promotie wordt na deze nederlaag minder waarschijnlijk, maar met 12-8 aan doelpogingen en een indrukwekkende 64% balbezit heeft Wim De Decker een houvast om de volgende twee wedstrijden met vertrouwen tegemoet te zien. Eerstvolgende afspraak zaterdagavond in het Schierveldestadion. Just be there!

HET OORDEEL VAN DE TRAINERS

Eric Van Meir: “Ik heb uitgekeken naar deze match. Ze stond met stip genoteerd in mijn agenda. Ondanks het recente puntenverlies op R Union SG was R Antwerp FC volgens de statistieken toch de ploeg in vorm en ook hun spelpeil laag hoog. Maar buiten een videoanalyse op vrijdag is er weinig over de tegenstander gepraat. De goal van Joachim doofde het vuur in het stadion. Ik had dat niet verwacht maar het was een identiek scenario als op 9 september 2016 toen we via een corner aan dezelfde doelmond ook scoorden vroeg in de wedstrijd. De thuisploeg begon dan druk te zetten en via een goed uitgevoerde counter konden we dan de score verdubbelen. We hebben daar de ideale spelers voor om in de rug van de Antwerpse verdedigers te duiken. Natuurlijk moet Vanhamel nog wel die strafschop stoppen want anders kon het nog wel eens spoken in de tweede helft. Met de vervangingen van Benson en Masika heb ik dan de middenveldposities beter bevolkt en speelden we de wedstrijd geroutineerd uit. Iedereen verwacht nu veel van ons maar er is geen euforie. Want we moeten volgende vrijdag naar Lommel United, en dat is nu net de ploeg die ons de eerste periodetitel ontnam met een onverwachte zege op het Lisp. Voor de wedstrijd is er vanuit beide kampen gezegd dat als er een winnaar kwam, die ook een grote optie nam op het behalen van de tweede periodetitel. We hebben nu alles in eigen hand na deze zege maar ik heb geen glazen bol om te voorspellen wat er de volgende twee weken gaat gebeuren. Eerst krijgen de spelers een dag vrij om dan toe te leven naar de kapitale uitmatch aan de Gestelsedijk.”

Wim De Decker: “Ik wens Eric en gans Lierse te feliciteren met de overwinning. Nochtans wonnen we de duels en was de tweede bal meestal voor ons maar Joachim maakt dan vroeg in de wedstrijd een wereldgoal en dan konden de bezoekers met een sterk blok counteren naar hartelust. We vonden geen oplossingen tot de penalty kwam. Dat was een kantelmoment in de wedstrijd. Met de inbreng van Geofffry Hairemans moesten we de vrije ruimtes beter bespelen en meer kantwisselingen bekomen. Dat gebeurde ook en we zetten de bezoekers met de rug tegen de muur. Maar de bal wou er maar net niet in en het laatste kwartier nemen we het risico om met 3 verdedigers te spelen met de kans om op de counter gepakt te worden. Natuurlijk moet je in de tweede helft snel scoren maar ondanks het wegdrukken van de tegenstander bleef de bezoekende afweergordel intact. Natuurlijk was dit een cruciale wedstrijd, we hebben die verloren en hebben nog enkel een mathematische kans op de tweede periodetitel. We zaten in een positieve flow dus is dit wel een opdoffer van jewelste. Het zal wel even duren voor deze nederlaag verwerkt is, maar we moeten snel weer aan de slag gaan met de spelers. Kortom, de kantelmomenten van de wedstrijd vielen allen in het voordeel van de Lierenaars. Voor het publiek is dit een harde noot om te kraken. Want ze leefden met veel hoop naar deze wedstrijd toe maar we hebben er echt alles aan gedaan om een goed resultaat te boeken. Maar de organisatie van de bezoekers met twee spelers op de 6-positie belette ons om veel open scoringsmogelijkheden te creëeren. Over de match van Faris Haroun kan ik tevreden zijn. Zijn baltoetsen zijn niet altijd even verfijnd maar zijn loopvermogen is van groot belang in het systeem dat we spelen.”

SHARE THE NEWS

Matchday 26
MATCH Players
 • 89 Kevin Debaty
 • 8 Joren Dom
 • 6 Isaac Koné
 • 23 Frédéric Duplus
 • 25 Alexander Corryn
 • 11 Joeri Dequevy
 • 55 Tuur Dierckx
 • 15 Johanna Omolo
 • 38 Faris Haroun
 • 19 William Owusu Acheampong
 • 21 Michaël Lallemand
 • 31 Mike Vanhamel
 • 2 Jonas Vinck
 • 4 Frédéric Frans
 • 7 Ayub Masika
 • 9 Dylan De Belder
 • 11 Manuel Hedilazio Benson
 • 14 Issahaku Yakubu
 • 17 Koen Weuts
 • 18 Thomas Wils
 • 22 Aurélien Joachim
 • 24 Boubacar Diarra
Substitute
 • 12 Antonijo Jezina
 • 3 Maxime Biset
 • 9 Stallone Limbombe
 • 40 Stephen Buyl
 • 10 Fabien Camus
 • 23 Nico Binst
 • 20 Geoffry Hairemans
 • 30 Nathan Goris
 • 10 Anas Tahiri
 • 12 Faysel Kasmi
 • 16 Joeri Poelmans
 • 20 Charles Ankomah
 • 21 Sabir Bougrine
 • 7 Mohamed 'Dodo' Elgabas
JUPILER PRO LEAGUE
#StandingsPWDLGFGAGDPts
1Club BruggeClub Brugge15121233122137
2CharleroiRCSC1594226161031
3AnderlechtRSCA158432217528
4STVVSTVV157352123-224
5AntwerpAntwerp156542220223
6Racing GenkGenk155732117422
7Waasland BeverenWaasland156363125621
8StandardRSCL155551518-320
9AA GentAA Gent155462015519
10Zulte WaregemZulte156182627-119
11MouscronREM155462226-419
12Sporting LokerenLokeren154471724-716
13KV OostendeKVO154382022-215
14KV KortrijkKortrijk153571624-814
15KV MechelenMechelen152581726-911
16KAS EupenEupen152492340-1710

Recent match reports

#match

Antwerp vs Lierse SK

2 months ago

#match

Antwerp vs Cercle Brugge

4 months ago

#match

STVV vs Antwerp

4 months ago

#match

VW Hamme vs Antwerp

4 months ago
<