Coach Brian Priske blikt vooruit op de derby

Nieuws 4 december, 2021

Aan de vooravond van de derby tegen K. Beerschot V.A. stond coach Brian Priske de verzamelde pers te woord. Tijdens zijn spelerscarrière in België maakte Brian Priske met KRC Genk tegen STVV en met Club Brugge tegen Cercle Brugge al te maken met Belgische derby's, dit weekend staat hij voor zijn vuurdoop in de Antwerpse derby.

Over de Antwerpse derby in vergelijking met andere Belgische derby's...

Jullie weten dat beter dan ik. Het is een hele grote match, een hele belangrijke match, een hele mooie match. Deze derby is waarschijnlijk wel wat groter dan de andere derby's. Wij gaan natuurlijk voor de drie punten, maar we zouden de match ook heel graag winnen voor onze supporters.

Over voetbalmatchen die mogelijk achter gesloten deuren zullen worden afgewerkt omwille van verstrengde coronamaatregelen...
Het is zwaar voor iedereen. Voor iedereen die van voetbal houdt. Niet alleen in Antwerpen, maar in heel België. Voetbal is een mooie sport, is voor supporters heilig. Voetbal is het mooist met volle stadions. We hebben het een aantal maanden geprobeerd zonder publiek, dat was zeker niet plezant. Het zou jammer zijn mocht er geen publiek welkom zijn, zeker voor zo'n match. Uiteindelijk moeten wij de keuzes van de regering respecteren. Simpel.

Over fans die van plan zijn om tijdens de laatste training de spelers het belang van de derby duidelijk te maken...
Morgen? Voor mij zijn supporters heilig en altijd welkom. Met de coronamaatregelen is het momenteel niet mogelijk, maar ik denk dat het belangrijk is dat iedereen in de kleedkamer beseft dat dit niet alleen een belangrijke match is, maar een belangrijke match voor heel veel mensen. Mochten de fans ons komen steunen en het juiste signaal willen overbrengen dan is dat natuurlijk geen probleem, maar het moet natuurlijk volgens de geldende coronamaatregelen gebeuren.

Over de wedstrijden tegen Frankfurt en Oostende die in tactisch opzicht vergelijkbaar waren...
In beide matchen waren er goede dingen te zien, maar het zijn natuurlijk ook twee andere tegenstanders dan Beerschot. We proberen iedere wedstrijd op eenzelfde manier aan te pakken, maar soms moet je keuzes maken. Dat is afwachten en bekijken we voor zondag.

Over zonder wingers spelen...
Tegen STVV, Frankfurt en tegen Oostende vond ik het beter om met twee aanvallers te spelen en zo meer druk te kunnen zetten op de 3 à 5 verdedigers in en rond het strafschopgebied. Tegen Frankfurt en Oostende is dat heel goed gelukt. Voor mij is de manier van voetballen de belangrijkste: proberen offensief en aanvallend te spelen, direct en met veel passes. Aggressief in het defensief met veel pressing en een goede defensieve organisatie. De manier waarop vind ik belangrijker dan de formatie. Een 4-3-3 met of zonder vleugelspelers maakt niet echt uit, maar het hangt van wedstrijd tot wedstrijd af.

Over Viktor Fischer als nummer 10...
Hij voelt zich thuis achter de twee spitsen. In het verleden heeft hij in Denemarken en bij Ajax ook al op die positie gespeeld. Johannes Eggestein en Michel-Ange Balikwisha zouden ook op die positie uit de voeten kunnen. Soms speel je met wingers, soms niet. De manier van voetballen is het belangrijkste.

Over de fitheid van bepaalde spelers...
Met Radja Nainggolan gaat het elke dag beter en beter, vrijdag heeft hij een beetje met de groep getraind. De blessures van Aurélio Buta en Koji Miyoshi zijn iets erger dan verwacht. Dat is zowel jammer voor hun als voor ons, maar het is nu zo. Dat is voetbal. Jelle Bataille en Faris Haroun zijn goed bezig, Radja is nog even afwachten.