Antwerp bijt tanden stuk op sterk Union

16 januari, 2023

Na de bekertriomf in Genk moest Antwerp alweer vol aan de bak tegen Union. De taaie Brusselaars hebben al meerdere topclubs doen afzien in het Joseph Marienstadion en ook voor de Reds werd het een moeilijk avondje. Union, de komende tegenstander in de halve finale van de Croky Cup, kwam voor de rust op voorsprong. De thuisploeg had het betere van het spel, Antwerp kwam moeilijk aan kansen. Na de pauze was er meer balbezit voor rood-wit, maar offensief bleek The Great Old te weinig geïnspireerd. Op strafschop zorgde Union voor de 2-0 eindstand. Van Bommel baalde na afloop: “Het team zat niet in de wedstrijd, maar ook de individuele spelers niet. De details zaten helaas ook niet mee voor ons.”

Antwerp vatte de wedstrijd aan met dezelfde spelers die KRC Genk over de knie hadden gelegd. Michael Frey trainde de afgelopen dagen in onderling overleg individueel en werd niet in de selectie opgenomen. Opmerkelijk: Union was al elf wedstrijden ongeslagen, de laatste thuisnederlaag dateert van 11 september.

RAFC XI
Butez - De Laet (58' Bataille) - Alderweireld (56' 🟨) - Pacho - Avila - Vermeeren (85' Corbanie) - Stengs (57' 🟨) - Ekkelenkamp (3' 🟨 - 77' Scott)- Muja (85' Nsimba) - Balikwisha (77' Fischer) - Janssen (75' 🟨)

⚽ 1-0: Vanzeir (34')
⚽ 2-0: Teuma (76' - P)

Reds kunnen achterstand niet vermijden

Na amper 3 minuten spelen leek Ekkelenkamp door zijn tegenstander gehaakt te worden binnen de grote rechthoek, maar de middenvelder kreeg terecht geel voor een schwalbe. Aan de overkant deed Van Der Heyden (Union) twee minuten later exact hetzelfde, de kaart bleef echter op zak. Union trok, zoals verwacht, van bij het begin de offensieve kaart. Antwerp kon aanvankelijk het Brusselse beukwerk afweren, maar kreeg het gaandeweg de eerste helft moeilijker. Bij Union toonden vooral Boniface en Lazare zich enkele keren gevaarlijk. The Great Old kon pas voor het eerst echt dreigen na een half uur. Vermeeren bracht de bal voor doel, De Laet kon het leer net niet goed genoeg raken om de bal in doel te koppen. Union nam vervolgens het initiatief weer over en dat leidde tot het openingsdoelpunt in de 34e minuut. Een kopbal van Muja richting de defensie werd door Union afgesnoept, Vanzeir schoot van dichtbij raak. De reactie van Antwerp bleef daarna uit. Ruststand: 1-0.

Beterschap, maar toch 2-0 na strafschop

Antwerp trachtte na rust het geweer van schouder te veranderen, toch was het opnieuw de thuisploeg die voor het eerste, echte gevaar zorgde. Vanzeir stormde alleen op doelman Butez af, maar de Fransman bleef koel en kwam als overwinnaar uit het duel. Vlak voor het uur leek het dan toch te gaan gebeuren voor Antwerp via Muja, die op snelheid de rechthoek indook. De manier waarop zijn tegenstander Machida (Union) de beloftevolle aanval afbrak zorgde voor veel protest bij Antwerp, maar ref Laforge zag er geen graten in: geen penalty. Union beperkte zich tot het verdedigen van de voorsprong en hoopte met een counter de zaak af te maken. Antwerp had wel het balbezit, maar vond weinig tot geen openingen. Union kon enkel nog dreigen via stilstaande fases. Na een corner belandde de bal ongelukkig tegen de arm van Janssen. Penalty voor Union en 2-0. De Reds bogen in het verleden al meermaals een achterstand om, maar deze keer waren ze niet meer bij machte om terug te vechten.

Alderweireld: “In Genk konden we de tegenstander pijn doen, dat lukte ons nu niet. Aan de bal waren we niet goed genoeg. Het was te slordig. De volgende twee wedstrijden moeten we zes punten halen. Het moet en daartoe zijn we ook in staat.”

Volgende wedstrijd: KV Oostende – RAFC, woensdag 18 januari om 18u30.