Antwerp geeft het uit handen in knotsgekke wedstrijd

Fotoverslag 19 februari, 2021

Tot de 84e minuut leek The Great Old op weg naar een straffe overwinning tegen Rangers FC. De Schotten waren op voorsprong gekomen, maar Avenatti en Refaelov trokken nog voor de rust de scheve situatie helemaal recht. Rangers FC bleef aandringen en kwam na de rust weer langszij. Niet voor lang echter. Hongla maakte er knap 3-2 van. Toch zouden de Schotten finaal nog aan het langste eind trekken. Het doelpunt van de overwinning viel pas in blessuretijd op strafschop. Antwerp zag op de koop toe Seck uitvallen met een rode kaart. Om Rangers FC op 25/2 uit de Europa League te kegelen, zal The Great Old met twee doelpunten verschil moeten winnen in Glasgow.

Frank Vercauteren kon in deze heenwedstrijd van de 1/16e finale van de Europa League geen beroep doen op de geschorste Lamkel Zé. Daardoor verscheen Felipe Avenatti aan de aftrap. Ook de man die vorig weekend op Standard nog had gescoord, Nill De Pauw, was er niet bij. Hij staat niet op de Europese lijst en is dus niet speelgerechtigd. Aurélio Buta nam zijn plaats in.

Antwerp springt voor rust op en over Rangers…

Nadat de Rangers een eerste schot op doel gelost hadden, was het de beurt aan Antwerp om gevaarlijk te zijn. Refaelov draaide zich mooi vrij en bediende de mee oprukkende Buta. De lage voorzet van de Portugees was net iets te scherp. Rangers FC dacht weer aan opbouwen, maar Ritchie De Laet had nog iets veel mooiers in gedachten. Zijn harde schuiver miste evenwel precisie. Niet veel later was er opnieuw Antwerps gevaar via Refaelov en Buta. Gerkens kon net niet goed genoeg bij de bal. Weg kans. Rangers speelde goed georganiseerd en lag op de loer om ieder defensief foutje af te straffen. Op het half uur versierde de Schotse traditieclub een eerste grote kans, maar Beiranvand hield de doorgebroken Morelos van het openingsdoelpunt. Dat Schotse doelpunt kwam er uiteindelijk toch, vijf minuten voor de rust. In een dolle slotfase deed Antwerp de match echter helemaal kantelen. Avenatti zorgde met een mooie kopbal voor de gelijkmaker, Refaelov knalde vanop de stip RAFC naar 2-1.

… maar Rangers lacht helaas het laatst

De voorsprong bezorgde The Great Old een mentale boost, maar dat vertaalde zich niet direct op het veld. De Rangers begonnen sterk aan de tweede periode en dwongen de Reds met de rug tegen de muur. Na een trekfout van De Laet ging de bal op de stip. Barisic (Rangers) twijfelde niet: 2-2. Iets voorbij het uur trok Antwerp voor het eerst weer eens ten aanval, en hoe! Hongla zette Rood-Wit met een knappe knal weer op voorsprong: 3-2. De Schotten zochten naar een antwoord, maar het Antwerpse blok hield stevig stand. In de Schotse competitie én in de Europa League was Rangers dit seizoen nog ongeslagen. Het incasseerde ook nauwelijks doelpunten. Zou The Great Old deze straffe statistieken resoluut in de prullenmand smijten? Tot op zes minuten van het einde leek dat zo te zijn. Daarna keerde de match weer helemaal in het voordeel van Rangers. De winnende Schotse treffer in blessuretijd was een mokerslag. Toch blijft coach Vercauteren er in geloven: “Ik vond Rangers niet ‘wauw’ of veel beter dan ons. We nekken onszelf door individuele fouten. Bovendien keren een aantal belangrijke spelers wellicht terug, wat ons meer mogelijkheden biedt. We trekken naar Glasgow om te winnen.”

De terugwedstrijd in de 1/16e finales van de Europa League wordt gespeeld in Glasgow op 25 februari ’21. De match start om 18u55.