Antwerp neemt uitstekende start in Champions’ Play-offs

Nieuws 4 mei, 2023

Drie dagen na de gewonnen bekerfinale was Antwerp alweer aan het feest in Brussel. The Great Old versloeg Union op eigen veld dankzij een ijzersterke collectieve prestatie en doelpunten van Jurgen Ekkelenkamp en Mandela Keita. Van een fris Union werd vooraf nochtans een kanonstart verwacht, maar die kwam er niet. Antwerp controleerde, stond defensief weer als een huis en toonde zich twee keer dodelijk efficiënt. Na de rust werd de voorsprong met veel overgave door een fysiek sterk Antwerp verdedigd. De beste kansen waren opnieuw voor de Reds, maar gescoord werd er niet meer. Antwerp springt nu over Union naar de tweede plaats in de Champions’ Play-offs. Dat belooft voor zondag, als leider KRC Genk naar de Bosuil komt.

Calvin Stengs haakte licht geblesseerd af, Gyrano Kerk begon op de bank. De vervangers in het basiselftal waren Mandela Keita en Michel-Ange Balikwisha.

RAFC XI
Butez - De Laet (90+2' Corbanie) - Alderweireld - Pacho - Bataille (63' Avila) - Vermeeren - Keita - Ekkelenkamp (90+2' Yusuf) - Muja (74' Scott) - Balikwisha - Janssen (74' Kerk)

Great Old maakt het twee keer knap af

Wie zich afvroeg of onze bekerhelden klaar zouden zijn voor de start van de play-offs, kreeg meteen een antwoord. De Reds smeten zich vanaf de eerste minuut met veel overgave in de strijd en lagen op de loer om gretig toe te slaan. Union botste op een Antwerpse muur en raakte niet aan kansen. Balverlies van Lazare (Union) leidde halverwege de eerste helft tot een perfect uitgespeelde counter van Antwerp. Bataille schilderde de bal op het hoofd van Ekkelenkamp en die liet keeper Moris kansloos achter: 0-1! Union verhoogde het tempo, maar werd tien minuten later koud gepakt door twee frisse snaken. Keita en Vermeeren rolden de Union-defensie op, waarna Keita koelbloedig afwerkte: 0-2! Antwerp dook met een goed gevoel de kleedkamer in.

Butez duikt zich naar 20e cleansheet

Union begon fel aan de tweede helft met al na enkele minuten een gevaarlijk schot van Boniface in het zijnet. Antwerp was niet onder de indruk en bijna kon Balikwisha Union definitief uittellen. Helaas spatte zijn poging uiteen op de dwarslat. Union probeerde opnieuw aan te klampen, maar ondervond al snel waarom de Antwerpse defensie zo geroemd wordt. Er was simpelweg geen doorkomen aan. The Great Old had de match volledig in handen, maar verzaakte om de score nog verder uit te diepen. Kerk kreeg in het slot nog een mooie kans op de 0-3, maar miste. Even daarvoor had Butez een gevaarlijke kopbal van Nilsson (Union) onschadelijk gemaakt. Dichter bij een doelpunt kwam Union niet. Een schitterende overwinning van Antwerp dat de jacht op leider Racing Genk heeft ingezet. Alderweireld: “Na de bekerwinst was het niet evident om de focus snel terug te vinden, maar ik denk dat we vandaag lieten zien dat we een mentaal sterke ploeg hebben. Hier kom je niet zomaar winnen. Maar we blijven rustig. Eentje gewonnen, nog vijf te gaan. De weg is nog lang.”

Zondag 7 mei ontvangt Antwerp leider KRC Genk op de Bosuil. De match begint om 18u30.