Antwerp stoomt door naar halve finale Croky Cup

Fotoverslag 12 januari, 2023

De kwartfinale in de Cegeka Arena tegen KRC Genk, de ongenaakbare leider in de Jupiler Pro League, kondigde zich als loodzwaar aan. Maar The Great Old dartelde als een jong veulen over het Limburgse groene gras naar een klinkende 0-3 overwinning. De Reds begonnen furieus aan de partij en zagen zoveel strijdlust beloond met een vroeg openingsdoelpunt. Antwerp verzwakte niet en bleef het zijn tegenstander lastig maken met hoge pressing en snelle omschakelingsmomenten. Vlak voor en vlak na de rust sloeg Antwerp opnieuw genadeloos toe, een oververdiende voorsprong die het niet meer uit handen zou geven. Ritchie De Laet scoorde de 0-2 en genoot met volle teugen van de kwalificatie voor de halve finale: “De laatste keer dat we de cup wonnen heb ik ook gescoord in de kwartfinale, dus wie weet…”

Slechts één wijziging in het elftal dat afgelopen weekend won van Gent: Ritchie De Laet begon in de basis ten nadele van Jelle Bataille. Opvallend: KRC Genk had thuis dit seizoen nog niet verloren. De laatste nederlaag van Genk in eigen huis dateerde zelfs van 15 mei 2022. Voor onze laatste overwinning op het veld van de Limburgers moeten we zelfs terug naar 18 september 1993.

RAFC XI
Butez - De Laet (87' Fischer) - Alderweireld - Pacho - Avila - Vermeeren - Stengs (80' 🟨) - Ekkelenkamp (76' Scott) - Muja (76' Nsimba) - Balikwisha (70' Bataille) - Janssen (76' Frey)

⚽ 0-1: Vincent Janssen (3')
⚽ 0-2: Ritchie De Laet (42')
⚽ 0-3: Michel-Ange Balikwisha (50')

Reds bezorgen Genk koude douche

Van Bommel had zijn troepen duidelijk op scherp gezet. Vanaf het eerste fluitsignaal probeerden de Reds met hoge pressing hun tegenstander vast te zetten. KRC Genk leek aanvankelijk nog uit de omknelling te komen via Paintsil, maar werd in de omschakeling koud gepakt door Janssen: 0-1! Antwerp ging niet op zijn lauweren rusten en bleef het de Limburgers moeilijk maken. Op het kwartier was er wel een ijzersterke redding van Butez nodig om Genk niet langszij te laten komen. De thuisploeg probeerde de druk op te voeren, maar Antwerp lag op vinkenslag. Vlak voor rust belandde een afgeweerde corner bij De Laet, die als een echte spits beheerst afwerkte: 0-2!

Antwerp geeft zege niet uit handen

KRC Genk was hoopvol uit de kleedkamer gekomen, maar moest die hoop al na enkele minuten in de tweede helft weer opbergen. Genks balverlies op het middenveld werd onverbiddelijk afgestraft door Antwerp. Ekkelenkamp toverde een loepzuivere assist uit zijn schoenen voor Balikwisha, die met een gekruist schot doelman Vandevoordt het nakijken gaf: 0-3, wedstrijd gespeeld. The Great Old domineerde het vervolg van de tweede helft en bleef het Genk lastig maken met mooi combinatiespel. De ingevallen Frey was nog erg dicht bij een vierde doelpunt, maar dat kon de pret niet bederven. Na een knappe collectieve prestatie met alleen maar uitblinkers mocht de kwalificatie gevierd worden.

Kapitein Alderweireld glunderde: “Het is een bevestiging van onze laatste weken. Goed voetbal, organisatorisch sterk… Dan doet zo’n overwinning op een moeilijke verplaatsing extra deugd. We staan nog nergens, maar het gaat wel de goeie richting uit.”

RAFC trekt zondag 15 januari naar het Dudenpark voor de match tegen Union. Aftrap om 18u30!