Reds verwerven goede uitgangspositie in Turkije

Fotoverslag 19 augustus, 2022

Een paar minuten voor tijd keek The Great Old in Istanboel nog tegen een 1-0 achterstand aan. Basaksehir vond het wel ok en Antwerp leek niet meer bij machte om terug te klauwen. Was de eerste nederlaag onder coach Van Bommel een feit? Dat was buiten Almeida gerekend. Op voorzet van Vines greep hij de kans om dodelijk efficiënt toe te slaan. Met een prachtige kopbal vloerde hij de kansloze Turkse keeper. De onverhoopte, maar belangrijke gelijkmaker stond te blinken op het scorebord in het Fatih Termistadion. In het uitvak bouwden een hondertal Antwerpfans een feestje. Hopelijk de voorbode van een nog veel groter feest volgende week donderdag op de Bosuil. “Thuis moeten we het kunnen afmaken. We zullen er staan.”

De heenmatch in Turkije kondigde zich als zwaar aan. De schorsing van Vincent Janssen en de blessures van Balikwisha, Fischer en Valencia maakten de verplaatsing naar Istanboel nog wat zwaarder. Coach Mark Van Bommel had puzzelwerk, maar zag er geen graten in: “We hebben onze plicht te vervullen. We willen de poules halen.” Van Bommel koos voor defensieve zekerheid en dropte Almeida in het team als extra centrale verdediger. Ekkelenkamp had zijn eerste basisplaats vast.

Antwerp houdt probleemloos stand en creëert zelf enkele kansen

Wie verwacht had dat Basaksehir meteen zou uitpakken met een blitzstart kwam bedrogen uit. Het defensieve blok van Antwerp stond als een huis en ving de schuchtere Turkse aanvalspogingen rustig op. Butez had geen moeite met een afstandsschot van Mounir Chouiar (Basaksehir), het eerste wapenfeit van de match na een kwartier spelen. Enkele minuten later was het de beurt aan The Great Old om gevaarlijk te zijn. Het schot van Ekkelenkamp ging voorlangs. Frey kon halverwege de eerste helft zijn hard schot wel kaderen. De Turkse keeper redde knap en voorkwam een Antwerpse voorsprong. Na de drankpauze probeerde de thuisploeg via Okaka toe te slaan. Antwerp reageerde gezwind via Ekkelenkamp, maar zijn poging werd ultiem nog afgeblokt en belandde in het zijnet. Ruststand 0-0.

Op de valreep toch nog een gelijkspel dankzij Almeida

Antwerp begon goed aan de tweede helft. Radja Nainggolan had een wereldgoal in gedachten om de Reds op voorsprong te zetten. Met een machtig vluchtschot nam hij vanop 30 meter bijna doelman Babacan te grazen. Het openingsdoelpunt viel echter helaas aan de overkant. Basaksehir prikte ijskoud tegen via Chouiar die Butez versloeg met een penseelstreek in de verste hoek. De thuisploeg ging hierna op zoek naar een grotere bonus, maar miste enkele wenkende kansen. Butez etaleerde zijn bloedvorm door een gevaarlijk schot van Okaka knap te pareren. Gaandeweg verdween het tempo weer uit de partij. Basaksehir was tevreden met de 1-0 en leek niet van plan Antwerp nog iets te gunnen. Tot in de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd Almeida het leer heerlijk over de thuiskeeper kopte: 1-1! De hemel boven Istanbul klaarde weer wat op. The Great Old is klaar voor de return. Het belooft volgende week donderdag een warm avondje te worden in de hel van Deurne-Noord!

Ritchie De Laet kijkt er al naar uit: “Ik was blij dat die gelijkmaker nog uit de lucht kwam vallen. Volgende week gaan we alles geven. Basaksehir is een degelijke ploeg maar ze zijn te pakken.”

Ook coach Van Bommel toonde zich tevreden over het resultaat: “We hadden wat geluk met die late gelijkmaker, maar ik ben er niet minder blij om natuurlijk. Het was een moeilijke wedstrijd, ook omdat we ons spelsysteem moesten omgooien. We gaan er alles aan doen om het thuis af te maken.”

De terugwedstrijd wordt gespeeld op donderdag 25 augustus om 20u45. De voorrangsperiode voor abonnees om tickets aan te kopen loopt nog tot en met zondagavond (23u59), vanaf maandag (00u00) gaat de losse ticketverkoop van start. Alle ticketinformatie voor de thuiswedstrijd tegen Basaksehir vind je hier.

Dit weekend wordt er niet gevoetbald. Door onze deelname aan de UEFA Europa Conference League play-offs werd de thuiswedstrijd tegen R Union SG uitgesteld naar woensdag 31 augustus om 20u30.

RAFC XI

Butez – De Laet (62’ Bataille) – Nainggolan – Yusuf – Gerkens (62’ Verstraete) – Vines – Alderweireld – Ekkelenkamp (75’ Scott) – Pacho – Almeida – Frey

Basaksehir XI

Babacan - Özbayrakli (75’ de Souza Paula) - Duarte - Ndayishimiye - Kaldirim (86’ Aleksic) - Tekdemir (72’ Touba) - Biglia - Özcan - Gürler (72’ Türuc) - Okaka - Chouiar (86’ Szysz)

Bookings:

🟨 S. Gürler (37’)
🟨 M. Frey (40’)
🟨 W. Pacho Tenorio (43’)
🟨 P. Gerkens (51’)