Charleroi - RAFC: een vooruitblik met onze coach

Nieuws 12 augustus, 2021

Coach Brian Priske stond gisteren de verzamelde pers te woord op een persconferentie in aanloop naar de wedstrijd tegen Charleroi. De Carolo's begonnen sterk aan het seizoen met een 0-3-overwinning op KV Oostende. Nadien volgden twee gelijke spelen tegen Sint-Truiden (1-1) en OH Leuven (0-0). Met vijf punten parkeert Charleroi voorlopig op de vierde plaats in het klassement. Ook de Europese verplaatsing richting het Cypriotische Omonia FC van volgende week donderdag kwam op de persconferentie reeds aan bod. Coach Brian Priske blikt vooruit op het tweeluik.

over de wedstrijd vs Charleroi
Charleroi wordt een moeilijke verplaatsing, hopelijk met veel fans in het stadion. Ze spelen hetzelfde systeem als Standard, met drie achteraan. Ze staan defensief zeer sterk en slikten maar één tegendoelpunt in drie wedstrijden. De wingbacks zijn zeer goed, vooral linker wingback Kayembe. Ook aanvallend staan ze sterk met goede spitsen. Defensief moeten we opletten, offensief gaan we proberen zoveel mogelijk kansen te creëren.

over de loting vs Omonoia Nicosia
In Cyprus is het momenteel heel warm, tegen de 40° graden aan. Maar da's voetbal, we moeten ons aanpassen door bijvoorbeeld veel water te drinken. Misschien moeten we ons voetballend een beetje aanpassen aan de omstandigheden. Ook Omonoia is een sterke ploeg, vooral in het offensief hebben ze enkele goeie spelers. Wij zijn klaar voor de match van volgende week, we hebben veel vertrouwen. De match valt vroeg, maar dat wisten we allemaal. De Europa League is voor iedereen belangrijk: de club, de spelers, de staf, ... We kijken uit naar de wedstrijd!

over fans in het stadion
Voetbal moet gespeeld worden met veel volk, dat is het belangrijkste. We hebben anderhalf jaar lang zonder fans moeten spelen, dat was niet echt leuk. Ik speel liever thuis met ons eigen publiek, maar zelfs op Standard was het leuk om fans in het stadion te hebben. Fans zetten druk op hun eigen ploeg, maar ook op de tegenstander. Al onze spelers houden van veel volk in het stadion, dan is het veel leuker om te voetballen. Wij focussen op onze eigen prestaties.

over de kalenderwijziging in functie van de Europa League play-off
De druk om te presteren is er altijd. Het is onze ambitie om de Europa League te halen, daar gaan we alles voor doen. We hebben nu een betere voorbereiding doordat de wedstrijd tegen KRC Genk uitgesteld werd door de voetbalbond, waarvoor dank.

over het ontbreken van Viktor Fischer in de Europa League play-off
Het is jammer, voor zowel ons als voor Viktor, dat hij volgende week niet kan meespelen omdat hij eerder al een kwalificatiewedstrijd met Kopenhagen heeft afgewerkt. Als trainer is het natuurlijk leuker als iedereen beschikbaar is, maar het is nu aan andere spelers om Viktor te vervangen. Op dit moment hebben we veel kwaliteit in de kern, Koji Miyoshi is nu ook terug van de Olympische Spelen.

over Koji Miyoshi, die terug aansluit na een 4e plaats op de Olympische Spelen met Japan
Ik ben heel blij dat Koji Miyoshi terug is. Ik heb heel veel wedstrijden van hem gezien, van vorig seizoen maar ook alle wedstrijden op de Olympische Spelen. Hij maakt veel loopacties, heeft veel loopvermogen en beschikt over een schitterende linkse voet dat hij niet alleen kan gebruiken om te schieten op doel, maar ook als (laatste) pass. Ik ben heel blij om hem in de kleedkamer te hebben. Koji is meteen inzetbaar en wordt ook meteen geselecteerd voor de wedstrijd vs Charleroi. Koji kan uit de voeten als nummer 10, maar zeker ook vanop de rechterkant waar hij makkelijk naar binnen kan komen. Ik ben heel tevreden van de offensieve spelers en zeker van hun prestatie op Standard. Mooie doelpunten gescoord, goeie timing van de acties, ... Het was leuk om te zien!

Koji Miyoshi werkte z'n eerste training af na terugkomst van de Olympische Spelen.

over nieuwe aanwinst Sam Vines
We hebben lang op hem gewacht. We zijn blij dat hij de Gold Cup gewonnen heeft, maar voor ons was het jammer dat hij wat later aansluit. Nu hij hier is zal hij zeker een impact hebben op ons spel. Jelle Bataille speelde trouwens schitterend op Standard, het is goed om te weten dat we nu een extra alternatief hebben op links.

Sam Vines stond voor het eerst op het trainingsveld na zijn transfer.

over Aurélio Buta
Buta speelde perfect op Standard, ik ben heel blij voor hem. Heeft de voorbije twee wedstrijden (op KV Mechelen en tegen KV Kortrijk) heel veel gedaan, maar zonder het verschil te maken. Zondag kon hij die kwaliteiten in zijn spel aanspreken om enkele kansen te creëren samen met onder andere Gerkens en een assist te geven. Ik was heel blij met onze backs, zowel op links als rechts.

over Michael Frey op Standard
Het was ongelofelijk. Vijf doelpunten in één match, daar krijg je natuurlijk vertrouwen van. Ook voor die wedstrijd zal hij al vol vertrouwen. De voorbije 6-7 weken heeft hij op training elke dag vol gas gegeven - deed hij extra afwerkingsoefeningen met Anders Nielsen. Vijf doelpunten was misschien iets te veel, het was ongelofelijk. Alle doelpunten waren trouwens van top kwaliteit. Vertrouwen hebben is heel belangrijk voor onze offensieve spelers. Ik hoop dat Mike in de komende weken nog enkele doelpunten maakt, op training vandaag was het alleszins opnieuw heel goed.

over de prestatie van debutant Alhassan Yusuf
Verbaasd is een groot woord, maar ik vond hem heel goed op Standard. Voor zijn eerste wedstrijd in een nieuwe competitie, in een nieuw team, op een moeilijke verplaatsing, hij was erg aanwezig met en zonder bal. Een erg goede prestatie.

over moeilijke keuzes maken
Ik ga moeilijke keuzes moeten maken, veel spelers hebben zich al getoond. Daarvoor word ik goed betaald, om moeilijke keuzes te maken. Als je voor de titel wil strijden en grote ambities hebt moet je ook veel kwaliteit in de kleedkamer hebben. Iedereen begrijpt dat er keuzes gemaakt moeten worden, zo zit het spelletje nu eenmaal in mekaar. Er zijn 30 wedstrijden voor nieuwjaar, we zullen schorsingen en blessures moeten opvangen, we zullen veel spelers moeten hebben die klaar zijn om er te staan. Op dit moment is iedereen beschikbaar, behalve Bruny Nsimba, Sander Coopman en Jules-Anthony Vilsaint.

over aankomende transfers
De mensen boven mij zijn bezig met de laatste dingen voor deze ploeg. Wie, hoe en wat wanneer - daar hou ik mij niet mee bezig. Ik focus me op de spelers die vandaag hier zijn. Op dit moment ben ik heel blij met alle spelers die hier zijn. Het roteren van spelers hangt af van het programma. Nu zijn we nog vroeg in de competitie, maar we zullen ook spelers nodig hebben op het einde van het jaar. We moeten proberen zoveel mogelijk spelers klaar te krijgen en speelminuten te geven.

Sporting Charleroi - RAFC wordt gespeeld op vrijdag 13 augustus in het Stade du Pays de Charleroi, aftrap om 20:45. De selectie voor deze wedstrijd kan u hieronder nalezen.