Antwerp laat zich niet omver blazen

Fotoverslag 26 september, 2020

RAFC keek bij de rust tegen een 1-0 achterstand aan en had er een zoutloze eerste helft opzitten. Het zal ongetwijfeld niet alleen gestormd hebben in en rond het stadion, ook in de Antwerpse kleedkamer. Met de inbreng van Refaelov kreeg Rood-Wit de wind weer in de zeilen. Kapitein Haroun zag hoe zijn ploegmaats in de tweede helft de mouwen opstroopten en voor een knappe ommekeer zorgden. Een Kortrijkse owngoal zorgde eerst voor de gelijkmaker. Met een magistrale vrije trap bracht Refaelov The Great Old vervolgens op voorsprong. In het slot bezegelde Mbokani definitief het lot van de Kerels.

Kopzorgen en puzzelwerk voor coach Ivan Leko. Juklerod, man in vorm, geraakte niet speelklaar wegens een spierblessure. Youngster Nsimba werd door zijn coach beloond voor zijn knappe invalbeurt vorige week. Leko posteerde hem naast Mbokani en ook Benson kreeg zijn kans op de flank. De coach wilde nieuw puntenverlies absoluut vermijden. Hij zal dan ook hard gevloekt hebben toen zijn ploeg na amper drie minuten al op achterstand kwam. Gelukkig had zijn team de laatste matchen bewezen dat het over veel veerkracht beschikt. Maar wie deze keer op een snel antwoord van Antwerp hoopte, was eraan voor de moeite. The Great Old raakte totaal niet in de match. En Odette deed de rest. De stormwind deed het Antwerpse kaartenhuisje helemaal inzakken. Gelukkig stond Butez sterk te keepen. All to play for in de tweede helft.

Antwerp had een stroomstoot nodig. En die kwam er. Pius bleef in de kleedkamer en Refaelov, enigszins verrassend niet aan de wedstrijd begonnen, kreeg zijn kans. Een geprikkelde Lior ging er vol voor en deed de vonk bij zijn ploegmaats overslaan. Benson vond zijn draai op de rechterflank en voor het eerst in de partij kwamen er kansen. De Antwerpse motor kwam op toerental, het geloof in een ommekeer nam toe. De Laet moest geblesseerd naar de kant, maar dat bracht The Great Old niet van slag. Vijf minuten later was de gelijkmaker een feit: kwieke Benson zette de aanval op, de assist van Gerkens op Dieumerci werd door een Kortrijkse verdediger in eigen doel gewerkt. Manuel Benson groeide in de wedstrijd en voelde zich op rechts duidelijk helemaal in zijn sas. Helaas gooide een spierblessure roet in zijn eten. De Pauw was zijn vervanger. Een serieuze streep door de offensieve intenties van onze Reds, maar dat was buiten grootmeester Refaelov gerekend. Met een staalharde vrije trap knalde Lior de frustratie uit zijn lijf: 1-2! Kortrijk had nog een dikke tien minuten om de nederlaag af te wenden en zette aan voor een slotoffensief. Mboyo (KV Kortrijk) kreeg nog een grote kans, Jean Butez redde knap. The Great Old gaf geen krimp en kon in blessuretijd de zege helemaal veilig stellen. Nsimba trok alleen op avontuur en bediende onzelfzuchtig Mbokani, die het cadeau van zijn jonge spitsbroer in dank aannam: 1-3. Coach Ivan Leko slaakte een zucht van opluchting die te voelen was tot in Deurne Noord: “Lior niet laten starten was mijn fout. Ik wilde met powerplay en lange ballen in de eerste helft KV Kortrijk versmachten. Dat is niet gelukt en neem daarvoor de volle verantwoordelijkheid. Na rust zijn we beginnen voetballen en konden we Kortrijk domineren. Ik denk dat we de zege hier in moeilijke omstandigheden zeker niet gestolen hebben. De drie punten zijn binnen. We kunnen weer naar boven kijken in het klassement.”

Op de 8e speeldag van de JPL ontvangt Antwerp in het eigen Bosuilstadion KV Mechelen. Deze eerste streekderby van het seizoen wordt gespeeld op vrijdag 2 oktober ’20 en start om 20u45.