Drie gouden punten in Linz

Fotoverslag 27 november, 2020

The Great Old heeft zijn revanche beet voor de thuisnederlaag tegen LASK. In de Raiffeisen Arena versloeg Antwerp de Oostenrijkse topploeg verdiend met 0-2. De Reds zaten direct goed in de wedstrijd, maar scoren deden ze niet. Bij de rust kon het nog alle kanten op. De tweede helft begon schitterend voor RAFC. Ritchie stoomde richting Oostenrijks strafschopgebied, verdediger Trauner (LASK) kwam te laat op De Laet: rood. De daaropvolgende vrije trap op de rand van de zestien was een koud kunstje voor Grootmeester Lior Refaelov. Met een man meer trachtte Antwerp de wedstrijd te controleren, toch kon LASK af en toe nog dreigen. Zo bleef het bibberen tot Gerkens met een mooie kopbal de zege definitief veiligstelde. Europees overwinteren komt nu wel heel dichtbij voor RAFC!

“Door thuis te verliezen van LASK, zijn we verplicht om in Oostenrijk de drie punten te pakken. We gaan om te winnen.” Klare taal van Ritchie De Laet voor de match. Revanche nemen voor de thuisnederlaag zou ook betekenen dat Rood-Wit de kansen op een Europese winter gaaf zou houden. Meer dan gaaf zelfs. Opvallend: geen Dieumerci Mbokani aan de aftrap van deze belangrijke wedstrijd. Benavente mocht zijn plaats in de spits innemen. The Great Old begon goed aan de partij. Na een snel genomen corner trapte Juklerod in één tijd op de deklat. Even later een mooie kans voor Gerkens maar zijn kopbal ging over. Twee minuten verder een eerste doelpoging voor LASK op vrije trap, net buiten de rechthoek. Butez bokste het schot in hoekschop. Op het kwartier leek het alsof de Oostenrijkers de wedstrijd wat meer in handen zouden nemen. Maar echt dreigen konden ze enkel na ongelukkig uitvoetballen van Antwerp. Dan was The Great Old gevaarlijker via een sluwe Refaelov die een gemeten dieptepass in huis had richting Gerkens. Pieter kon net niet goed genoeg besluiten. Halverwege de eerste helft kregen de roodwitte fans voor de buis een halve hartverzakking toen Butez plots onverwacht in de fout ging. LASK kon gelukkig niet profiteren. Voor de rust was de grootste Antwerpse kans nog voor Ritchie De Laet op hoekschop. Zijn kopbal zeilde nipt naast het doel.

Vijf minuten ver in de tweede helft begon diezelfde King Ritchie aan één van zijn befaamde rushes richting vijandig doel. Net voor de rechthoek moffelde verdediger Trauner (LASK) de Antwerpse Braveheart onder de Oostenrijkse zoden: vrije trap én rode kaart. Specialist Refaelov klaarde de klus: 0-1. The Great Old zat op rozen. De moedige Oostenrijkers gingen nog op zoek naar de gelijkmaker, maar deze mokerslag zouden ze niet te boven komen. Toch bleef het lang nagelbijten in de tweede helft, ook omdat Antwerp maar geen rust kreeg in zijn spel. In het slot van de match bracht de ingevallen Lukaku de verlossing met een gemeten voorzet op het hoofd van Gerkens, die knap binnenkopte: 0-2. De pré-assist kwam op naam van Refaelov. Onze Israeliër steekt in bloedvorm en was in Oostenrijk weer erg bepalend. Een glunderende Lior was na de match uiteraard bijzonder tevreden: “Deze match was erg belangrijk voor ons. We wilden winnen en dat is gelukt. So I’m very happy.” Coach Leko was niet alleen blij, hij was ook erg trots: “Ik ben trots op mijn team omdat we knap speelden en een goede zaak doen. Niet alleen voor Antwerp, ook voor het Belgische voetbal.” Leko predikte voorts realisme. Europees overwinteren komt dichterbij, maar is tegelijk nog heel ver weg. Een goed resultaat tegen Ludogorets, donderdag 2 december in het Bosuilstadion om 18u55, is dus opnieuw een must. The Great Old is nog zes keer slapen verwijderd van een mogelijks nieuwe historische mijlpaal.