Great Old wint de Croky Cup

1 mei, 2023

Stralend weer en niets dan stralende gezichten in het Koning Boudewijnstadion na de bekerfinale. De Heizelvlakte kleurde Rood en Wit na de glorieuze triomf van de liefdevolle kleuren. RAFC was de verdiende winnaar in een finale die nooit echt losbarstte. KV Mechelen betonneerde het eigen strafschopgebied, Antwerp zocht geduldig naar een gaatje en vond dat vanop de stip. Janssen deed na een halfuur de fans een eerste keer juichen. Tien minuten voor tijd liet de ingevallen Balikwisha het feest helemaal losbarsten. Het dak ging er pas echt af toen capi Haroun en kapitein Alderweireld samen de beker fier omhoog mochten steken. Een schitterend orgelpunt van een briljante bekercampagne.

Coach Mark van Bommel koos voor de vertrouwde namen in zijn basisopstelling. Kerk begon op de flank ten nadele van Balikwisha, Ekkelenkamp was basisspeler ten koste van Keita. Voor de aftrap van de finale zorgden de supporterskernen van zowel KV Mechelen, als RAFC voor een schitterende sfeer. De fans van beide traditieclubs toonden hoe mooi voetbal én een cupfinale kunnen zijn.

RAFC XI
Butez - De Laet - Alderweireld - Pacho (70' Van den Bosch) - Bataille (69' Avila) - Ekkelenkamp (69' Keita) - Vermeeren - Stengs - Kerk (86' Scott) - Muja - Janssen (73' Balikwisha)

Janssen vindt barstje in Mechels pantser

Knappe tifo’s en een hels vuurwerk zetten de helden op de zonovergoten grasmat op scherp. Toch was het wedstrijdbegin eerder wat aan de flauwe kant. KV Mechelen koos immers voor een erg behouden aanpak en liet Antwerp komen. The Great Old moest geduldig zoeken naar een opening, maar vond die aanvankelijk niet. Een knappe infiltratie van De Laet na twintig minuten deed de Antwerpfans voor het eerst rechtveren. De daaropvolgende hoekschop leverde niets op. Na een half uur eenrichtingsvoetbal werd Ekkelenkamp neergemaaid door Wouters (KV) en ging de bal op de stip. Janssen scoorde, maar moest een tweede keer aan de bak omdat ref Lardot nog niet had gefloten. Geen probleem voor de Nederlander. Ook de tweede strafschop ging perfect binnen: 0-1! KV Mechelen veranderde het geweer van schouder, maar meer dan enkele losse flodders leverde het niet op. Ruststand: 0-1.

Balikwisha klaart de klus

Antwerp begon sterk aan de tweede helft en creërde via Muja en Ekkelenkamp meteen gevaar. Een Mechels been hield de Nederlander van de 0-2. KV toonde meer initiatief, maar dat zorgde vooral voor enkele uitstekende countermogelijkheden voor The Great Old. Muja en Janssen gingen hun kans, keeper Coucke (KV) was de kwelduivel van dienst. Tien minuten voor tijd moest hij zich dan toch gewonnen geven. Op de tegenaanval legde Stengs de bal loepzuiver klaar voor de inlopende Balikwisha en die bracht de 20.000 meegereisde Antwerpfans helemaal in extase: 0-2. Voor de vierde keer in de clubgeschiedenis mochten roodwitte helden de beker van België in de lucht steken. Haroun en Alderweireld kregen de eer om de cup aan de fans en de buitenwereld te tonen. Een ander Antwerps clubicoon, Ritchie De Laet, genoot met volle teugen van de bekerwinst: “Het was zeker niet de mooiste wedstrijd, maar finales moet je gewoon winnen. We gaan vandaag genieten en een klein feestje bouwen, maar deze groep is verstandig genoeg: woensdag is voor ons heel belangrijk.”