Great Old wint na felle strijd van KRC Genk en pakt de leidersplaats

Nieuws 8 mei, 2023

In een kolkende Bosuil nam een collectief sterk Antwerp de maat van leider Racing Genk. The Great Old was goed aan de wedstrijd begonnen, maar kwam na twintig minuten wel op achterstand. Een hoekschop van Genk werd door McKenzie in twee tijden in doel gewerkt. Antwerp had niet veel later vanop de stip gelijk kunnen maken, maar Janssen miste. Op slag van rust kon Antwerp de situatie dan toch rechtzetten. Een nieuwe strafschop werd door Toby Alderweireld onhoudbaar binnengetrapt. In de tweede helft ging The Great Old op zijn elan verder. Balikwisha bracht Antwerp op voorsprong, de Bosuil en de decibelmeter ontplofte. Antwerp gaf de voorsprong niet meer uit handen en wipt op vier speeldagen van het einde over KRC Genk naar de kop van het klassement in de Champions’ Play-offs.

Ritchie De Laet moest vlak voor de aftrap afhaken, Jelle Bataille nam zijn plaats in. Calvin Stengs zat opnieuw in de kern, maar begon op de bank.

RAFC XI
Butez - Bataille - Alderweireld - Pacho (83' Van den Bosch) - Avila - Vermeeren - Keita - Ekkelenkamp (73' Yusuf) - Muja (46' Stengs) - Balikwisha (83' Kerk) - Janssen

Reds halen achterstand op voor de rust

Voor de topper tussen de nummers 1 en 2 in de Champions’ Play-offs was de Bosuil helemaal uitverkocht. Winst zou The Great Old de koppositie opleveren, maar het was KRC Genk dat halverwege de eerste helft op voorsprong kwam. McKenzie (Genk) scoorde op hoekschop de 0-1. Antwerp was tot dan nog niet echt gevaarlijk geweest, maar kreeg vijf minuten na het tegendoelpunt een gouden kans om gelijk te maken. Sadick (Genk) werkte Vincent Janssen tegen de grond, net binnen de grote rechthoek en dus ging de bal op de stip. Janssen was klaar om de gelijkmaker tegen de netten te trappen, maar keeper Vandevoordt lag in de weg. Met de rust in zicht trok Antwerp zich nog eens op gang. Eerst vuurde Keita vanop zo’n 25 meter een kanonskogel af die maar net naast het Genkse doel zoefde, daarna eindigde een knappe Antwerpse aanval met een nieuwe strafschop, na handspel van Heynen (Genk). Toby Alderweireld klaarde de klus: 1-1. Een flinke opsteker voor RAFC op een ideaal moment.

Balikwisha zorgt voor delirium

Coach Van Bommel voerde één wissel door tijdens de rust: Arbnor Muja werd vervangen door Calvin Stengs. De gelijkmaker op slag van rust had stamnummer 1 duidelijk vleugels gegeven. Gesteund door het Rode legioen zette Antwerp de Limburgse bezoekers vanaf de eerste minuut stevig onder druk. En wanneer Michel Ange Balikwisha er na goed stoorwerk al snel 2-1 van maakte, ging de decibelmeter pas echt in het rood. Een orkaan van geluid rolde van de tribunes, de Bosuil ontplofte. Genk had niet direct een pasklaar antwoord op deze achterstand, maar toch moest Antwerp alert blijven. Twintig minuten voor tijd was Paintsil (Genk) voor één keer Gaston Avila te snel af. Hij bereikte Tolu (Genk), maar zijn deviatie strandde op de buitenkant van de paal. Vijf minuten voor tijd ging Calvin Stengs met een knappe dribbel op zoek naar het doelpunt van de zekerheid, keeper Vandevoordt hield zijn ploeg recht. In blessuretijd leek Genk toch nog te scoren, maar wegens voorafgaande fout op Butez werd het doelpunt terecht afgekeurd. In het absolute slot haalde bij de bezoekers de frustraties de bovenhand. Tresor en Aziz werden beiden nog uitgesloten. Royal Antwerp FC verliet uiteindelijk als glorieuze overwinnaar het strijdperk en wipt zo over de Limburgers naar de leidersplaats in de Champions’ Play-offs.

Mark Van Bommel was tevreden: “Je merkt dat we na de 0-1 niet panikeerden, en ook na de gemiste penalty van Vincent blijven we doorgaan. Wat we dan laten zien na de rust is onze stijl, onze manier van voetballen. Soms lukt dat beter dan de andere keer. De goal van Balikwisha is dan ook niet de eerste keer dat we zo scoren met hoge druk, al moet je geluk hebben met de aanname van de tegenstander." Van Bommel had ook genoten van de sfeer op de Bosuil: “Ik heb in stadions van 80.000-100.000 mensen gespeeld, hier kan er voorlopig 16.000 man binnen. Stel je voor dat die grote tribune aan de overkant ook nog vol zit, dan wil je niet weten wat hier gebeurt."

Volgende wedstrijd: RAFC – Club Brugge, zondag 14 mei om 13u30.