INNOVATIEF SYSTEEM MET HERBRUIKBARE DRINKBEKERS IN HET BOSUILSTADION

Nieuws 13 november, 2023

Waarom dit initiatief?

Sinds 15 juni van dit jaar mogen organisatoren van evenementen – waaronder ook voetbalwedstrijden vallen – drank alleen nog aanbieden in herbruikbare bekers. Dat is een gevolg van een wetswijziging door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Royal Antwerp Football Club heeft die wetswijziging gebruikt om een stap verder te gaan en er een ecologisch en toekomstgericht verhaal van te maken. Samen met enkele partners heeft RAFC een innovatief systeem met herbruikbare drinkbekers ontwikkeld dat de fanbeleving en het comfort van de bezoeker aan de Bosuil verbetert. Een initiatief dat ook past binnen de pijler ‘#SustainabilityFirst’ van onze communitywerking ‘AntwerpFirst’ (daarover verderop meer).

Met wie werkt RAFC samen voor dit innovatief systeem?

De partners waarmee RAFC voor dit verhaal samenwerkt, zijn bedrijven uit de onmiddellijke omgeving van de club. We hechten immers veel belang aan het lokale aspect.
- deSter uit Hoogstraten produceert de bekers en zorgt voor de integratie van de RFID-chip;
- Aucxis, gevestigd in Stekene, is het brein achter de RFID-technologie;
- ACG Maatwerkbedrijf, dat in vogelvlucht op 500m van de Bosuil ligt, wast de bekers;
- Weezevent uit Antwerpen levert het kassasysteem aan en zorgt ervoor dat alle componenten met elkaar kunnen communiceren.
Tot slot werkt ook betaalplatform Adyen mee.

Wat zijn de voordelen?

Iedereen is gebaat bij dit systeem met herbruikbare drinkbekers. Om te beginnen de fan. Geen wachtrijen meer voor hem/haar aan de toog om een lege beker in te leveren. Én de zekerheid dat de waarborg op de juiste rekening wordt teruggestort, ook als iemand anders van de vrienden- of familiekring de beker(s) in de smart tubes stopt. Want wie betaald heeft, krijgt het geld terug. Daarnaast smaakt het Cristal-bier van onze hofleverancier Alken-Maes nóg beter in een herbruikbare beker dan in een wegwerpbeker! Ook voor RAFC niets dan voordelen. De afvalproductie vermindert aanzienlijk. Er is een snelle verwerking – achter de schermen – van de teruggegeven bekers. Het is minder druk aan de togen en het toogpersoneel moet minder handelingen uitvoeren. En, last but not least, vaart ons milieu er wel bij.

Dit initiatief past in het engagement van RAFC om via onze communitywerking ‘AntwerpFirst’ te investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Elke facet van het productieproces is onder de loep genomen. Dit ecologische, duurzame en lokale verhaal past dan ook binnen de pijler ‘#SustainabilityFirst’. Waar staan we en wat brengt de toekomst? Eind september is RAFC aan Tribune 3 gestart met de testfase van dit innovatief systeem met herbruikbare drinkbekers.

Die testfase verloopt quasi perfect. Ter illustratie, enkele opvallende cijfers:
- Meer dan 96% van de bekers wordt binnengebracht via één van de smart tubes;
- Meer dan 99% (!) van de bekers wordt correct geregistreerd bij teruggave en terugbetaald.

De testfase op T3 loopt nu nog een tijdje door en de verwachting is dat het hele systeem zal kunnen worden uitgerold vanaf de eerste thuismatch na de winterbreak (op zondag 21/01).

#RAFC #AntwerpFirst #SustainablityFirst