MatchRecap: Antwerp plaatst zich opnieuw voor poulefase Europa League!

Fotoverslag 27 augustus, 2021

In een als vanouds kolkende Bosuil denderde The Great Old als een hogesnelheidstrein over Omonia Nicosia. Eindstation: de poulefase van de Europa League. Vanaf de eerste minuut greep Antwerp zijn tegenstander bij de keel. Veel doelgevaar, maar slechts één doelpunt voor de rust. Miyoshi lepelde de bal heerlijk over de kansloze keeper. Om de achterstand na de heenmatch helemaal weg te werken, was nog één goaltje nodig. De klok tikte genadeloos verder, de zenuwen gierden door het stadion. Tot in de 83e minuut de inlopende Gerkens de bal onhoudbaar binnenknalde. De Bosuil ontplofte. Ook tijdens de verlengingen bleef RAFC de beste ploeg op het veld, maar gescoord werd er niet meer. In de strafschoppenserie werd Jean Butez dé grote held. Royal Antwerp Football Club plaatst zich zo voor de tweede keer op rij voor de poulefase van de Europa League!

Na de 4-2 nederlaag in Cyprus had RAFC wat recht te zetten. Coach Priske stuurde een offensief elftal de wei in mét Miyoshi, Benson, Balikwisha en spits Eggestein. Radja Nainggolan en Birger Verstraete versterkten het middenveld, achteraan keerde Buta terug op rechts. Jelle Bataille verhuisde naar de linksback. Ritchie De Laet vierde zijn 100ste wedstrijd voor Antwerp.

Gretig RAFC legt wil op aan Omonia

Vanaf minuut 1 waren de intenties van beide ploegen duidelijk: RAFC trok enthousiast ten aanval, Omonia Nicosia beperkte zich tot het optrekken van een Cypriotische muur. Rood-Wit vertoefde voortdurend op de helft van de tegenstander, geduldig zoekend naar een eerste opening. Halfweg de eerste helft kopte de mee opgerukte Bataille een grote kans via de grond over. Het was slechts uitstel van executie, want even later trapte Butez strak uit richting Eggestein, die doorkopte tot bij de aalvlugge Miyoshi. Onze Japanner werkte heerlijk mooi af: 1-0! De Reds stonden nu nog één doelpuntje in het krijt, maar voor de rust werd er niet meer gescoord.

Gerkens en Butez zorgen voor Antwerps delirium

Zelfde spelbeeld in de tweede helft. The Great Old schakelde nog een tempo hoger, op zoek naar het verlossende tweede doelpunt en ook de fans zetten zich nog eens massaal achter de ploeg. Wat hebben we die heerlijke Bosuilsfeer gemist! Benson en Miyoshi kregen verschillende mooie kansen, maar de bal wilde er maar niet in. Ondertussen klonk het getik van de klok steeds luider. 20 minuten voor tijd viel Gerkens in voor Benson. Ook Eggestein ging zijn kans, maar weer geen doelpunt. Coach Priske dropte 10 minuten voor affluiten Vines en Seck in het elftal. De zenuwen in het stadion stonden strak gespannen. En dan… de verlossing! Balikwisha met de assist, Gerkens met de trefzekere afwerking: 2-0 en verlengingen! Zou RAFC het laken nu definitief naar zich toe trekken? Even leek het erop, maar de onwaarschijnlijke scrimmage voor het vijandig doel op het einde van de eerste verlenging leverde geen derde doelpunt op. Strafschoppen dus! Daarin werd Jean Butez dé grote held door twee strafschoppen te pakken. Het dak van de Bosuil ging eraf, het feestje kon nu pas echt beginnen. Priske, in ontbloot bovenlijf op de persconferentie na een verloren weddenschap met Rudi Cossey, genoot met volle teugen: ”Het was een knappe wedstrijd van ons. De drang om te winnen bij mijn team was overweldigend. Butez is met zijn saves in de strafschoppenreeks mijn man van de match. Hij verdient dit zo hard. Maar natuurlijk was iedereen vandaag uitstekend. Ook de supporters. Zij hebben ons er nog meer in doen geloven. Laat de Europa League nu maar echt beginnen. We zullen er klaar voor zijn.”