Nabeschouwing Cercle Brugge - RAFC

Fotoverslag 17 augustus, 2020

Onze kapitein Faris Haroun speelde in Brugge zijn 300e wedstrijd in eerste klasse. Wie gehoopt had op een Rood-Wit feestje kwam helaas bedrogen uit. Een sterk en vinnig Cercle begon vrank en vrij aan de match en legde Antwerp meteen zijn wil op. RAFC probeerde te reageren, maar dat verliep moeizaam. Toch ging The Great Old, dankzij nieuwkomer Gerkens, wel de rust in met een zuinige voorsprong. Ondanks een zoutloze tweede helft van onze Reds leek de eerste overwinning van het seizoen er toch aan te komen. Tot Cercle in het slot van de match tweemaal keihard toesloeg en het laken alsnog helemaal naar zich toe trok. Tandengeknars op de Antwerpbank en bij de Rood-Witte fans voor de buis. RAFC bracht te weinig om aanspraak te maken op meer. Een verdiende zege voor de Vereniging.

Coach Ivan Leko dropte twee debutanten in de basiself: Pieter Gerkens en Birger Verstraeten kwamen in de plaats van Hongla en De Pauw. De coach hoopte op een reactie van zijn elftal na de mindere thuisprestatie vorige week tegen Moeskroen, maar na één minuut kwam RAFC al goed weg. Pius schoof ongelukkig uit, waarna Mbenza (Cercle) overhaast naast besloot. Op Antwerps doelgevaar was het wachten tot de 20e minuut: Buta bediende Refaelov, die van net buiten de zestien meter hoog over knalde. Antwerp voelde evenwel dat er meer in zat. Gerkens bediende knap Mbokani, die het leer net te ver van zijn voet liet springen. Weg kans. Iets voorbij het halfuur was het dan toch raak. Lamkel Ze met de voorzet en de inlopende Gerkens kopte koelbloedig binnen: 0-1. Mooi debuut van Gerkens en knappe aanval van onze Reds.

Wie hoopte op een spetterend vervolg van Antwerp in de tweede helft kwam bedrogen uit. Bovendien blesseerde de ongelukkige Aurelio Buta zich aan zijn lies en moest hij al snel het veld verlaten. Nill De Pauw werd zijn vervanger. Niet veel later kwam RAFC goed weg toen Vanhoutte (Cercle) alleen voor Butez kon opduiken, maar het leer niet voorbij onze doelman kreeg. Na een dik uur mocht Gerkens gaan rusten. Frank Boya werd tussen de lijnen gebracht om voor meer defensieve zekerheid te zorgen. Toch zou Cercle veruit de gevaarlijkste ploeg blijven. De Vereniging dreigde eerst op vrije trap, waar Butez heel wat moeite mee had. Daarna moest Seck met een vlijmscherpe tackle de doorgebroken Mbemba (Cercle) van de gelijkmaker houden. En wat stelde RAFC daar tegenover? Niet veel. Mbokani kreeg diep in de tweede helft een zeldzame kans, maar zijn kopbal zeilde over. The Great Old probeerde de match op slot te doen en dat leek zowaar nog te lukken ook. Was Gerkens, onze nieuwste aanwinst, meteen op weg om matchwinnaar te worden? Het antwoord viel tien minuten voor tijd, maar het was niet meteen het antwoord waarop we hoopten. Op zes minuten ging Cercle van 0-1 naar 2-1. Pas in blessuretijd probeerde RAFC terug wat meer druk te ontwikkelen om de scheve situatie recht te trekken. Het steriele slotoffensief van RAFC leverde echter niets meer op. Coach Leko legde na de match de vinger op de wonde: “We moeten weer spelen als een team. Ik wil fighting spirit zien zoals in de bekerfinale. Door de cup te winnen denken sommige spelers dat het nu vanzelf zal gaan, maar dat lukt niet. Antwerp, dat is elke match alles geven. Anders kunnen we niet winnen.”

Op de 3e speeldag in de JPL speelt RAFC zaterdag 22/08/20 op de Bosuil tegen AA Gent. De wedstrijd vangt aan om 20u45.