RAFC heeft alles in eigen handen ondanks nederlaag tegen Club Brugge

Nieuws 22 mei, 2023

Na drie klinkende zeges in de Champions’ Play-offs heeft Antwerp voor het eerst kennis gemaakt met de nederlaag. De Reds kwamen opnieuw 2-0 achter tegen Club Brugge, maar konden deze keer het tij niet meer keren. Daarvoor was grinta, offensieve kracht en een tikkeltje geluk nodig en net die zaken ontbraken voor één keer bij Antwerp. The Great Old voetbalde in negentig minuten amper kansen bijeen, maar dat deed ook Brugge. De thuisploeg toonde zich na rust echter efficiënter door twee keer toe te slaan binnen de tien minuten. Ondanks deze nederlaag ligt Antwerp, door het gelijkspel tussen Genk en Union, nog steeds op titelkoers. Als The Great Old zondag thuis wint van Union is het voor het eerst in 66 jaar weer landskampioen!

Coach Mark van Bommel wijzigde zijn elftal op één plaats: Mandela Keita begon op de bank, in zijn plaats verscheen Calvin Stengs aan de aftrap. Ritchie De Laet nam na zijn blessure plaats in de dug-out.

RAFC XI
Butez - Bataille - Alderweireld - Pacho (71' Pacho) - Avila (57' De Laet, 75' Yusuf) - Vermeeren - Stengs - Ekkelenkamp (57' Keita) - Balikwisha (57' Kerk) - Muja - Janssen

Zoutloze eerste helft, amper kansen

The Great Old ging in Jan Breydel op zoek naar een indrukwekkende 12 op 12, maar wilde niets overhaast doen. Antwerp liet het eerste Brugse stormpje over zich heen waaien en trachtte vooral de organisatie behouden. Die was heel even zoek toen Rits (Club) met wat meeval alleen voor Jean Butez kon opduiken, maar de Fransman bracht redding. De wedstrijd kabbelde rustig voort tot op het half uur Antwerp uitpakte met een vlijmscherpe aanval. Stengs leek Vincent Janssen op weg te zetten naar de openingstreffer, helaas trapte onze spits vanuit een scherpe hoek over het doel van Mignolet. De thuisploeg reageerde via Lang, opnieuw zat Butez er echter gepast tussen. Veel meer opwinding viel er in een matige eerste helft, van beide ploegen, niet te beleven. Ruststand: 0-0.

Antwerp botst op efficiënt Brugge

De openingsminuten van de tweede helft leerden dat beide ploegen weinig zin hadden om meer risico’s in hun spel te steken. Toch kwam Club op voorsprong via een zeldzame tempoversnelling. Nielsen (Club) kreeg net iets teveel ruimte en kon zo de 1-0 in het dak van de goal knallen. Van Bommel reageerde meteen door drie wissels door te voeren bij Antwerp, maar voor iedereen het goed en wel besefte stond het al 2-0, opnieuw via Nielsen. Een even straffe ommekeer als vorig weekend op de Bosuil zat er deze keer niet in voor The Great Old.

Van Bommel predikte kalmte: “We waren veel te onnauwkeurig aan de bal, waardoor we niet aan voetballen toe kwamen. We gaven zo de tegenstander het gevoel alsof zij bepaalden wat er gebeurde. Maar ok, na Genk-Union kan de wereld er weer helemaal anders uitzien.”

Profetische woorden van Van Bommel. Want door het gelijkspel tussen Genk en Union heeft Royal Antwerp FC nu plots de landstitel voor het grijpen. Maar dan moet er zondag 28 mei wel thuis gewonnen worden van Union. Afspraak met de geschiedenis om 13u30.