Onze coach blikt vooruit op #CLUANT

Nieuws 23 april, 2022

Hoe zijn de afgelopen weken voor u geweest? Heeft u goed kunnen bijtrainen?

Priske: Alles gaat goed. De eerste week hadden we een aantal trainingen op het veld. Een beetje meer gericht op het fysieke. We hebben padel gespeeld en ook een beetje gerust. Vooral mentale rust. Deze week hebben we opnieuw een goede trainingsweek gehad. Goede intensiteit maar ook goede kwaliteit. Ik heb het gevoel dat iedereen klaar is voor de komende 6 wedstrijden.

Wie is er niet klaar voor de komende wedstrijden?

Priske: Viktor Fischer en Bjorn Engels.

En qua termijn?

Priske: Ik heb geen idee. Op dit moment trainen ze al met de bal, maar ze trainen nog niet mee met de rest van de groep. Alleen nog maar met de kinesisten. Het is nog afwachten.

Het is bij Viktor Fisher wel langer dan verwacht?

Priske: Ja uiteraard. Hij heeft een moeilijke operatie gehad. Daarom wisten we op voorhand niet hoe lang het zou duren. We dachten dat het enkel bij Bjorn lang ging duren, maar zo is voetbal nu eenmaal. Soms weet je het nooit en dan duurt het wat langer.

Jullie spelen zondag op Club Brugge. De laatste match op Brugge was niet de beste match van het seizoen. Heeft u de spelers nog eens doen terugdenken aan die match?

Priske: Ik denk dat iedereen wel weet wat er toen gebeurd is. 4-1 was zeker niet leuk. De volledige 2de helft was onder niveau. Het eerste halfuur, waarin we 0-1 voorkwamen, was degelijk. Veel balbezit maar weinig kansen. Het was 2-1 bij de rust. Na de rust maakten we teveel fouten aan de bal en toen kwamen we 4-1 achter. De wedstrijd was op dat moment gespeeld. Je weet, als je op Brugge speelt en ook de matchen tegen Union en Anderlecht, dat je 90 minuten perfect moet afwerken.

Hebben jullie een les geleerd uit die wedstrijd?

Priske: Natuurlijk pak je iets mee. We mogen geen unforced errors maken aan de bal. Ze hebben veel kwaliteit op de flanken en ook vooraan met Lang en De Ketelaere. Net zoals het middenveld met Rits en Vanaken. Je moet proberen de fouten te beperken en natuurlijk ook een goede defensieve organisatie te houden.

Is er een optie om meer terug te kruipen of is dat niet de bedoeling?

Priske: Dat is niet de bedoeling. Ik hoop van niet.

Bent u niet van gedacht veranderd na die 3 laatste matchen tegen de ploegen uit de Champions Play-offs? Jullie wilden elke keer de bal, maar toen is het telkens niet goed afgelopen.

Priske: De wedstrijd tegen Club Brugge wordt anders dan Anderlecht en Union. We proberen natuurlijk de bal te hebben, maar het doel is ook niet dat we meer balbezit moeten hebben dan Brugge. Het draait om het resultaat. We gaan naar Brugge om te winnen of om een punt te pakken. Liever 3 punten natuurlijk. Dat is de ambitie. We weten dat het moeilijk wordt. Union en Club Brugge zijn de titelkandidaten. We moeten een perfecte wedstrijd spelen op Brugge. Ze hebben een goed publiek dat het ons zeker niet makkelijk zal maken.

Het is de moeilijkste wedstrijd op papier, maar is het een voordeel om daar te beginnen zodat u er vanaf bent of is het eerder een nadeel indien het niet goed afloopt?

Priske: Ik vind het goed. We gaan erheen om punten af te pakken en om dichter bij de top te komen. Dus waarom niet met het moeilijkste starten? Ik heb er geen probleem mee dat we tegen Club Brugge moeten starten. Onze ambitie ligt hoger dan onze huidige plaats in het klassement.

U zegt: ‘Ik hoop dat mijn ploeg niet terugzakt’. Is dat iets dat je als coach niet altijd in de hand hebt?

Priske: Ik denk dat iedereen weet dat we zo hoog mogelijk willen staan op het veld. Soms gebeurt iets in de wedstrijd en spelers voelen dan dat de druk te hoog is. Plots sta je dan rond je eigen zestien. Dan is het mijn taak om de ploeg te helpen en vooruit te pushen. Daarin moeten we samenwerken.

Jullie beginnen als outsider. Vindt u dat een prettige rol?

Priske: Nee ik hou daar niet van. Ik zou liever favoriet zijn. Dat is toch veel beter? Ik heb geen ambitie om outsider te zijn. Ik zou liever in de schoenen van Union of Club Brugge staan. Nu staan we 4de en onze taak is om beter te doen. Ik weet dat iedereen vindt dat Antwerp niet thuis hoort in de Champions Play-offs. Het is een extra motivatie voor mij dat niemand in ons gelooft. Daarom hoop ik dat mijn spelers klaar zijn om het tegendeel te bewijzen.

Gebruikt u dat ook naar de spelers toe?

Priske: Nee. De spelers hebben maar 1 ding in hun hoofd en dat is om een goede prestatie te leveren. Elke keer als ze op het veld staan, moeten ze presteren en hun best doen.

Na de kwalificatie lieten de spelers ook op social media blijken dat iedereen tegen Antwerp is.

Priske: Dat is soms ook het gevoel. Ik weet het en iedereen weet het dat niemand echt in ons gelooft. Heel veel mensen zeggen dat we de Champions Play-offs niet verdienen. Daarom vind ik het ook een extra motivatie om te tonen dat we een goede ploeg hebben. We hebben het goed gedaan in de reguliere competitie. 63 punten is niet alleen geluk. Dat is ook kwaliteit en mentaliteit.

U zegt: ‘onze ambitie ligt hoger dan waar we nu staan’. Is het ook belangrijk voor jouw toekomst bij de club dat Antwerp niet op die 4de plaats blijft staan?

Priske: Ik heb nog 1 jaar contract dus het is de bedoeling dat ik nog een jaar blijf.

U weet ook dat het afhankelijk zal zijn van de eindnotering of u coach mag blijven?

Priske: Dat weet ik niet. Dat weten jullie misschien? Dat is alleen een gissing van jullie. Ik ga ervan uit dat ik ook hier volgend jaar zal zijn. Ik heb nog 1 jaar contract. 63 punten is het meeste van de afgelopen 4 seizoenen bij Antwerp. Een volledig nieuwe kern, nieuwe staf, nieuwe faciliteiten. Ik doe mijn best, en als het mag ook volgend seizoen.

Wanneer zijn de Champions Play-offs voor u geslaagd?

Priske: Als wij beter doen dan de 4de plaats. Iedereen kent de ambities hier. Zo snel mogelijk kampioen spelen. Iedereen gelooft erin maar we moeten ook realistisch zijn. We staan enkele punten achter Union, maar op dit moment is alles nog mogelijk.

De supporters hebben op social media een vraag kunnen stellen aan de coach. Een vraag die veel voorkwam in de reacties was: ‘Wanneer gaan we het attractieve voetbal zien’?

Priske: Was is mooi voetbal? Is dat een goede defensieve organisatie? Soms is deze discussie ook heel slecht. Het is niet altijd zwart of wit. Iemand vindt misschien dat mooi voetbal een goed blok is, maar iemand anders kan vinden dat mooi voetbal een match met veel kansen is. Ik vind dat mooi voetbal het allebei moet hebben. Ik vind ons seizoen geslaagd op dit moment. We hebben 37 doelpunten tegen en vorig seizoen waren het er 58. We hebben het dus heel goed gedaan op het defensieve vlak. Bijna evenveel gemaakte doelpunten als vorig seizoen met ‘minder’ kwaliteit als vorig jaar, zoals ik sommige journalisten hoor zeggen. Spelers zoals Frey, Benson en Balikwisha hebben het al heel goed gedaan dit seizoen. Het is niet altijd zo slecht als iedereen zegt. Ik heb respect voor ieders mening maar ik zie hele goede dingen. Soms heb je tijd nodig, maar die krijg je niet op Antwerp. Ik leef daarmee. De spelers, de staf en ik doen alles wat we kunnen. We proberen aanvallender te spelen, meer kansen te creëren en dat resulteert hopelijk in meer doelpunten.

Hoe is het eigenlijk met Ritchie De Laet?

Priske: Soms gaat het heel goed, maar soms gaat het ook minder goed. Hij is op training en in beeld voor zondag. Hij heeft de laatste weken volledig meegetraind.

Hebben jullie in de Play-offs een tunnel dat u induikt bij wijze van spreken?

Priske: De komende weken ligt de focus alleen maar op het behalen van goede resultaten. Nu moet je tonen dat je beter bent dan de rest van de competitie en de kleine kans die aanwezig is, pakken. Je weet nooit wanneer we nog eens in de Champions Play-offs staan. Maar nu staan we hier en moeten we het zo goed mogelijk doen.

Kick je een beetje op dit soort momenten?

Priske: Het is toch mooi? We zijn op het einde van de reguliere competitie en daarna zijn er nog 6 top matchen. Veel supporters in de stadions en zeker ook hier op de Bosuil. Volle bak. Dat is voetbal. Daarom zijn we hier. We hebben al 3 mooie uitwedstrijden gespeeld in de Europa League dus ik weet dat we de kwaliteit hebben om goede wedstrijden te spelen.

U houdt wel van dit Play-offs systeem?

Priske: In sommige aspecten wel, maar ik vind het toch wel unfair dat de punten van Union gehalveerd zijn. Voor de supporters is het ongelofelijk spannend, maar als je het sportief gezien bekijkt, is het niet eerlijk.

Weet u al wie Birger Verstraete zal vervangen? Was dat een moeilijke keuze?

Priske: Niet echt. Je moet gewoon de keuze maken die je denkt dat het beste is. Birger heeft het goed gedaan, maar hij heeft ook veel kaarten gepakt. Nu moeten die andere spelers tonen dat ze klaar zijn om te voetballen. Zeker nu de eerste wedstrijd op Brugge.