RAFC loopt zure 4-2 nederlaag op in Cyprus

Fotoverslag 20 augustus, 2021

In de heenwedstrijd van de play-off voorronde van de Europa League tegen het Cypriotische Omonia Nicosia incasseerde Antwerp een stevige tik. De match in het bloedhete Cyprus was nochtans goed begonnen voor RAFC, dat via Benson op voorsprong klom. Maar defensieve fouten deden de Cyprioten gelijkmaken én op voorsprong komen. Na 10 minuten in de tweede helft liep Omonia Nicosia zelfs tot 3-1 uit. De ingevallen Miyoshi zorgde met een knap schot voor de aansluitingstreffer. De hoop op de gelijkmaker werd echter vanop de stip brutaal de kop ingedrukt door de Cypriotische landskampioen. Einduitslag: 4-2. The Great Old zal volgende week op de Bosuil vol aan de bak moeten.

Coach Priske had basisplaatsen in petto voor Sam Vines en Björn Engels. Seck en Buta verzeilden op de bank. Ook een nog niet volledig topfitte Radja Nainggolan nam plaats in de dug-out. In de spits nam Eggestein de fakkel over van de geblesseerde Michael Frey.

Antwerp domineert, maar slikt onverwachte gelijkmaker

In een broeierig heet GSP-stadion was de eerste kans van de wedstrijd voor de Cyprioten. Het schot van Papoulis strandde op de paal. De Reds reageerden gezwind langs Balikwisha, die met een fraai schot doelman Fabiano leek te zullen kloppen. Met een karpersprong wist die echter zijn netten schoon te houden. Beide ploegen leken aan elkaar gewaagd, maar het was Antwerp dat op voorsprong kwam. Balikwisha zwaaide de bal mooi voor doel, waar Benson met het hoofd kon afwerken: 0-1. De Cyprioten waren van slag, de Reds waren na het doelpunt heer en meester. Antwerp had de match nu volledig onder controle, maar schoot zichzelf in de voet net voor rust. Balverlies in de Antwerpse defensie zette Loizou alleen op weg naar doel en die kende geen genade: 1-1.

RAFC maakt het zichzelf moeilijk en kan nederlaag niet vermijden

Afkoelen, bijtanken en dan weer met frisse moed en vereende krachten jacht maken op de zege. Het strijdplan was simpel, de uitvoering helaas iets moeilijker. Want 10 minuten ver in de tweede helft keken onze Reds plots tegen een 3-1 achterstand aan. Kakoullis en opnieuw Loizou fusilleerden de Antwerpse hoop op een gunstige uitgangspositie. Of… toch niet? De samen met Nainggolan ingevallen Miyoshi milderde knap tot 3-2. Met nog een half uur te spelen was plots alles weer mogelijk. The Great Old drukte door, maar de gelijkmaker kwam er uiteindelijk niet. Een schot van Eggestein werd ultiem nog afgeblokt, een schot(je) van Miyoshi mistte deze keer power om gevaarlijk te kunnen zijn. Omonia Nicosia kwam onder de druk uit en voetbalde nog enkele goede kansen bij elkaar. Antwerp leek genoegen te moeten nemen met de nipte nederlaag, maar 8 minuten voor tijd duwde Nicosia het mes nog wat dieper in de wonde. Vanop de stip liepen de Cyprioten verder uit tot 4-2. Ondanks de inbreng van oa. Faris Haroun miste een Antwerps slotoffensief vuur, gescoord werd er niet meer in de Cypriotische bakoven. Om door te stoten naar de groepsfase van de Europa League moet RAFC met 3 goals verschil winnen, bij twee doelpunten verschil stevenen we af op verlengingen. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Dat vond ook Brian Priske: “Ik ben erg ontgoocheld. Vooral defensief was het gewoon niet goed genoeg. We hebben nu een week om de terugmatch voor te bereiden. We moeten positief blijven denken. Het is nog niet gedaan.”

De terugwedstrijd in een ongetwijfeld kolkend Bosuilstadion wordt gespeeld op donderdag 26 augustus ’21 om 21u00. Dan is het aan de Cyprioten om te zweten en af te zien. COYR!