RAFC mee aan de leiding na thuiswinst tegen KAA Gent

Fotoverslag 4 oktober, 2021

Royal Antwerp Football Club springt na de nipte thuisoverwinning tegen KAA Gent, en dankzij een bijzonder knappe 15 op 15, naar een gedeelde leidersplaats in het algemeen klassement. Stamnummer 1 op nummer 1 in de Jupiler Pro League, samen met KAS Eupen. Tot een kwartier voor tijd leek het nochtans niet te gaan gebeuren. De Buffalo’s speelden al geruime tijd met tien, maar ondanks de numerieke meerderheid kon RAFC niet domineren. KAA Gent was en bleef ook na de uitsluiting van Chakvetadze de gevaarlijkste ploeg op het veld. Tot Birger Verstraete in het slot van de partij een schitterende vrije trap richting winkelhaak mikte en Michael Frey de rebound binnenkopte. Antwerp trok nadien op karakter de zege over de streep en gaat als co-leider de interlandbreak in.

Coach Brian Priske gunde enkele spelers rust na de Europese match tegen Eintracht Frankfurt. Bataille kwam in de plaats van Buta. Ook geen Benson, Samatta en Eggestein in de basis. In hun plaats mochten Gerkens, Miyoshi en Frey weer hun kunnen bewijzen.

RAFC kan voor rust niet overtuigen

The Great Old nam direct een vliegende start. Miyoshi stoomde zijn flank af, Viktor Fischer was goed gevolgd en stond in een kansrijke positie. Onze Japanner twijfelde te lang tussen schot of voorzet. Weg kans. Op het kwartier was het de beurt aan KAA Gent om gevaarlijk uit te breken. Depoitre (KAA Gent) schoof de bal meters naast het doel van Butez. Vijf minuten later dook Depoitre opnieuw gevaarlijk op voor de neus van Butez, die echter goed stond opgesteld en redding bracht. Op het halfuur opnieuw opwinding, deze keer door een VAR-interventie na een tackle van Chakvetadze (KAA Gent) op de hiel van Gerkens. De ref trok de rode kaart, Gent moest nog een uur met z’n tienen verder. De numerieke meerderheid gaf Antwerp nog geen vleugels. Het was hopen op een betere tweede helft.

Frey bezorgt RAFC toch de drie punten én de leidersplaats

Bataille en Gerkens bleven achter in de kleedkamer. Coach Priske hoopte op meer offensieve impulsen via Buta en Samatta. Toch was de eerste kans opnieuw voor Gent. De ingevallen Tissoudali kreeg de bal echter niet voorbij Butez. Op het uur eindelijk nog eens dreiging van Antwerp. Sinan Bolat (KAA Gent) ging goed plat op het schot van Fischer. Het sein om eindelijk de Rood-Witte pletwals boven te halen? De Bosuil zat erop te wachten, maar het gebeurde niet. Gent bleef met een man minder minstens de evenknie van een zoekend Antwerp. Een kwartier voor tijd dan toch bijna euforie. Bolat kon de knappe kopbal van Samatta nog net in hoekschop werken. 2 minuten later pakte Sinan opnieuw uit met een geweldige save op een vrije trap van Verstraete. Maar tegen de rebound van Frey had hij geen verhaal: 1-0! Eindelijk kon het feestje beginnen. “We’re top of the league” rolde massaal van de tribunes, al stak invaller Lemajic (KAA Gent) er in het slot nog bijna een stokje voor. Van dichtbij verdween de bal gelukkig hoog over doel. Priske was uiteraard gelukkig met de 15 op 15 en prees de mentaliteit van zijn spelers: “Die 15 op 15 is mooi, toch ben ik niet tevreden over het geleverde spel. Iedereen heeft gezien dat het onvoldoende was vandaag. Mijn spelers toonden een schitterende mentaliteit en dat heeft ons over de streep getrokken.”

Na de interlandbreak trekt RAFC op zaterdag 16 oktober ’21 naar Zulte Waregem. De match begint om 18u30.