RAFC pakt knappe derde plaats én ticket voor Europa League

Fotoverslag 24 mei, 2021

De teerling is geworpen. Royal Antwerp FC wint van RSC Anderlecht en springt over de Brusselaars naar de felbegeerde derde plaats in de eindrangschikking. Dankzij deze zege is The Great Old zeker van deelname aan de laatste voorronde van de Europa Leagu. Na een vroege uitsluiting moest RSC Anderlecht met z’n tienen verder. RAFC kreeg in de eerste helft enkele kansen, maar kon de score niet openen. Ritchie De Laet was er nog het dichtste bij. Zijn kopbal strandde op de paal. Na rust kopte Lamkel Zé de 1-0 wel binnen. Antwerp tikte de wedstrijd zonder al te veel problemen uit en mocht verdiend gaan vieren. Top 3 van België en al zeker tot Nieuwjaar weer Europees voetbal op de Bosuil. Een geweldige bekroning van een schitterend seizoen!

Frank Vercauteren voerde enkele wissels door na de nederlaag van afgelopen donderdag in Genk. Lamkel Zé en Batubinsika waren weer helemaal fit en mochten aan de wedstrijd beginnen. Ook Gerkens verscheen aan de aftrap.

Anderlecht krijgt rood, Antwerp profiteert (nog) niet

Na een rustig begin van de partij was het Butez die als eerste aan het werk werd gezet. Het afstandsschot van Sambi Lokonga (RSCA) vormde echter geen probleem voor de Fransman. Niet veel later was het de beurt aan RAFC om voor het eerst te dreigen. Mbokani snoepte het leer af van zijn tegenstander, bediende Lamkel Zé, maar die talmde net te lang. Meer opwinding viel er te noteren toen Lamkel Zé een slechte controle van Miazga (RSCA) probeerde uit te buiten en door deze laatste foutief werd afgestopt. De ref trok zonder aarzelen de rode kaart, Anderlecht moest nog meer dan een uur verder met z’n tienen. Antwerp probeerde te profiteren, maar zou pas in het slot van de eerste helft bijna op voorsprong klimmen. Ritchie De Laet kopte een hoekschop van Verstraete tegen de verste paal.

Great Old scoort en geeft zege niet meer uit handen

Lang moesten de Antwerpfans niet wachten om te kunnen juichen. Buta, begin tweede helft, met de snelle infiltratie en voorzet op Lamkel Zé. De Kameroener kopte krachtig op doel, waar keeper Verbruggen (RSCA) de bal pas achter de lijn kon keren: 1-0! Anderlecht had aan een gelijkspel genoeg om de derde plaats vast te houden en moest dus op zoek naar een doelpunt. Maar Antwerp ving de onmachtige Brusselaars zonder al te veel problemen op. Gerkens zorgde bijna voor een tweede Antwerps doelpunt. In blessuretijd werd een tweede doelpunt van Lamkel Zé afgekeurd wegens buitenspel. Vlak voor affluiten was het toch nog even bibberen geblazen voor Rood-Wit, Bruun Larsen (RSCA) schoot de vrije trap gelukkig over het doel van Butez. Een minuut later weerklonk het verlossende fluitsignaal en kon het Antwerps feestje losbarsten. Ook coach Vercauteren glunderde: “De wedstrijdomstandigheden zaten deze keer mee voor ons. Die derde plaats is een geweldige prestatie voor Antwerp. Ik ben heel blij dat we dit bereikt hebben. Maar dat betekent niet dat de ambities niet nog mogen groeien.” Het laatste woord is voor onze rots in de branding, onze kapitein Ritchie De Laet: “Dat we het nu wel kunnen afmaken tegen Anderlecht is gewoon schitterend. Alleen die lege Bosuil blijft zeer doen. Hopelijk volgend seizoen terug knallen, met de fans erbij. Maar nu eerst wat bekomen en een pintje drinken.”

De Jupiler Pro League 2021/22 vat aan in het weekend van 23-24-25 juli. De derde voorronde van de Europa League wordt gespeeld op donderdag 5 augustus.