RAFC plaatst zich voor bekerfinale na penaltyreeks

3 maart, 2023

Wat een ontlading na de beslissende strafschop van Gaston Avila! Het heeft Antwerp bloed, zweet en tranen gekost, maar de tweede bekerfinale in drie jaar is een feit. The Great Old kwam als glorieuze overwinnaar uit een epische strijd met Union en speelt op zondag 30 april tegen KV Mechelen om de Belgische beker. RAFC moest een 1-0 ophalen en deed dat met een schitterende penseelstreek van Vincent Janssen. Met nog een half uur te spelen begon Antwerp aan een belegering van het Brusselse doel. Kansen volgden elkaar in sneltempo op, de paal of doelman Moris stonden een vroeg delirium in de weg. De verlengingen waren een maat voor niets, maar na een zenuwslopende penaltyreeks mocht de Bosuil dan toch ontploffen. Het aftellen naar 30 april kan beginnen!

Toby Alderweireld mocht 34 kaarsjes uitblazen en begon, na zijn schorsing, in de basis. Ook Ritchie De Laet keerde terug in het elftal. Keita nam plaats op de bank, in zijn plaats verscheen Stengs aan de aftrap.

RAFC XI
Butez - De Laet - Alderweireld (44' Van den Bosch) - Pacho - Bataille (92' Avila) - Vermeeren - Stengs (100' Keita) - Ekkelenkamp (100' Scott) - Kerk (107') - Balikwisha (118') - Janssen

Antwerp doet Union beven, maar scoort niet

“Dit is een wedstrijd waar je als kleine jongen van droomt”, sprak coach Mark van Bommel voor de match. Volgepakte tribunes, een kolkende sfeer en het uitzicht op een finaleticket… Niet alleen trainer en spelers, ook de fans droomden luidop van de kwalificatie. Gesteund door een indrukwekkende twaalfde man trokken de Reds meteen ten strijde. De felle start leverde na tien minuten een eerste grote kans op voor Antwerp. Janssen probeerde keeper Moris tegenvoets te verrassen, maar de bezoekende doelman liet zich niet verschalken. De Antwerpse druk hield aan, Union bibberde en beefde. Gyrano Kerk haalde staalhard uit, helaas stond een Unionspeler een gemaakt doelpunt in de weg. The Great Old kon niet ontevreden zijn over het spelniveau. Enige domper was het uitvallen van Toby Alderweireld op slag van rust.

Heerlijke vrije trap van Janssen brengt Reds langszij

Zeno Van den Bosch nam de plaats in van de onfortuinlijke Alderweireld, maar het spelbeeld wijzigde niet. Richting spionkop stak The Great Old zelfs nog een tandje bij. Na tien minuten in de tweede helft mocht Janssen een vrije trap nemen vanop een gevaarlijke plek. Keeper Moris had geen verhaal tegen de meesterlijke krul van de Nederlander: 1-0! De achterstand uit de heenmatch was daarmee uitgewist, en Antwerp rook bloed. Ook de fans staken nog een tandje bij en zetten zich, nog maar eens, massaal achter de ploeg. In een helse sfeer werd het doel van Union belegerd. Janssen trapte op de paal, Kerk knalde van dichtbij te onbesuisd over, De Laet kon keeper Moris net niet kloppen met een listige kopbal. Ook Union begon zich nu te roeren, maar Butez stond als vanouds pal. Gescoord werd er niet meer, ook niet in de verlengingen. Het verhaal van de strafschoppenreeks begon met een misser van Janssen, maar Keita, Muja en de piepjonge Kobe Corbanie zetten de situatie koelbloedig recht. De held van de penaltyreeks was Jean Butez, hij stopte 2 strafschoppen. Avila zorgde voor een happy end en knalde RAFC naar de Heizel. Schitterend einde van een memorabele match. De droom is nog niet ten einde.

“Die ontlading, mijn team dat helemaal ontploft, is het mooiste dat je als trainer kunt meemaken”, aldus Van Bommel. “Als je na 120 minuten in Beveren, en sterke prestaties tegen Standard, Genk én Union naar de finale mag, dan verdien je die gewoon. Dit is hoe ik mijn team wil zien voetballen.”

De finale in het Koning Boudewijnstadion wordt gespeeld op zondag 30 april om 14u30. Verdere praktische informatie over de bekerfinale volgt binnenkort.

Nu zondag, 5 maart, kijken RAFC en KV Mechelen mekaar al een eerste keer in de ogen op de 28e speeldag in de JPL. De match, voor opnieuw een uitverkocht Bosuilstadion, begint om 16u.