RAFC stuurt KV Mechelen met forfaitcijfers naar huis

6 maart, 2023

Minder dan 72 uur na de bloedstollende bekermatch tegen R. Union SG speelden RAFC en KV Mechelen hun finale avant la lettre. Wie dacht dat de Reds na hun epische strijd van afgelopen donderdag last zouden hebben van zware benen kwam bedrogen uit. The Great Old speelde fris en gretig en deed een mak KV Mechelen geregeld naar zuurstof happen. Na 45 minuten en een droge 3-0 via Jürgen Ekkelenkamp (2x) en Gyrano Kerk was de match al gespeeld. Na de pauze diepte Kerk, met z’n tweede doelpunt, de score verder uit. Michel Ange Balikwisha zette de forfaitcijfers op het bord. Van Bommel: “Mooi sluitstuk van een mooie week. 120 minuten spelen met penalties op donderdag en dan drie dagen later met deze intensiteit voetballen én veel scoren, dat maakt je heel blij als coach.”

Toby Alderweireld, Ritchie De Laet en Calvin Stengs waren wegens schorsing of blessure niet inzetbaar voor het streekduel met KV Mechelen. Zeno Van den Bosch begon aan de match, evenals Mandela Keita, Arbnor Muja en Gaston Avila. De reservebank oogde bijzonder jong met heel wat aanstormend RAFC Academy-talent: Noa Wyns (2003), Milan Smits (2004) en Gerard Vandeplas (2006) haalden voor het eerst de wedstrijdselectie van het A-elftal.

RAFC XI
Butez - Bataille (72' Corbanie) - Van den Bosch - Pacho - Avila - Vermeeren (87' Smits) - Keita - Ekkelenkamp (60' Scott) - Kerk (87' Vandeplas) - Muja (72' Balikwisha) - Janssen

Sterk Antwerp telt KV al voor de rust uit

Na een evenwichtig openingskwartier, met vooral veel middenveldspel, vond Antwerp het welletjes. De bezoekers werden gaandeweg achteruit geduwd en de verhoogde druk leidde al snel tot een eerste doelpunt. Keeper Coucke (KV) bracht met slecht uitvoetballen zijn defensie in de problemen, Mandela Keita en Jurgen Ekkelenkamp sloegen ongenadig toe: 1-0. Even later ging Gaston Avila voor een vrije trap à la Vincent Janssen zoals tegen R. Union SG in de beker, maar Coucke (KV) redde knap uit de bovenhoek. The Great Old bleef gevaarlijk en slaagde erin op het half uur zijn voorsprong te verdubbelen. Muja bediende Ekkelenkamp en die kon van dichtbij zijn tweede van de middag binnentikken: 2-0. Antwerp bleef het zijn tegenstander lastig maken en beloonde zoveel inzet en gretigheid met een derde doelpunt via Kerk. De assistentscheidsrechter gaf buitenspel aan, maar na een lange VAR-check werd het doelpunt toch gevalideerd. Ruststand: 3-0.

Vijfklapper voor Great Old

Dankzij de comfortabele voorsprong zat Antwerp in een zetel. KV Mechelen probeerde, maar bleek niet bij machte om terug spanning in de wedstrijd te brengen. Met nog 20 minuten op de klok verlengde de weer onvermoeibare en hardwerkende Vincent Janssen een uittrap van Butez richting Kerk en na een mooie dribbel kon die zijn tweede van de middag tegen de netten duwen: 4-0. De Antwerpse zegehonger was nog niet gestild, de ingevallen Balikwisha zorgde in het slot voor een klinkende 5-0 zege. KV had nadien kunnen milderen, maar dat was buiten Arthur Vermeeren en daarna Jean Butez gerekend. Vermeeren redde op de lijn en Butez hield in de slotminuten met een knappe parade zijn netten voor de 15e keer schoon dit seizoen. The Great Old behaalde deze knappe zege met een piepjonge ploeg. Kobe Corbanie lostte op het einde Jelle Bataille af. Enkele minuten voor tijd kon de Bosuil kennismaken met youngsters Milan Smits (18) en Gerard Vandeplas, die vorige week zijn 17e verjaardag mocht vieren.. “Het is leuk om met zo’n jong team zo goed te kunnen spelen. Hopelijk kunnen we tegen het einde van de reguliere competitie nog wat van onze achterstand op Genk afknabbelen”, aldus Ekkelenkamp.

De volgende speeldag trekt RAFC naar RFC Seraing. De match in het Stade du Pairay wordt gespeeld op zaterdag 11 maart om 20u45.