Reds op karakter naar gouden driepunter in Genk

13 februari, 2023

In de eigen Cegeka Arena verorberde KRC Genk dit seizoen de opeenvolgende tegenstanders met huid en haar. Maar The Great Old bleek voor de tweede keer in 2023 een te taaie brok voor de Limburgers. Genk zinde nochtans op weerwraak voor de bekeruitschakeling en trok dan ook vol in het offensief. Antwerp zette daar gedisciplineerd voetbal, een strakke organisatie en heel veel strijd tegenover. En… efficiëntie voor de goal. Uiteindelijk bleek dat het ideale recept om de fiere leider in eigen huis, nog maar eens, te kloppen. Kerk werkte in de tweede helft een zeldzame tegenstoot van Antwerp beheerst af, zijn eerste doelpunt voor The Great Old: “Elk moment is goed om je eerste voor je nieuwe club te maken. Verdedigend stonden we goed. Dat ik ‘m dan mocht maken is mooi meegenomen.”

Geen Arbnor Muja in de kern, de vleugelspeler revalideert van een schouderblessure. Jelle Bataille begon op de bank. In hun plaats verschenen Gaston Avila en Gyrano Kerk aan de aftrap. Door het gelijkspel tussen Brugge en Union op vrijdagavond konden zowel Antwerp als Genk bij winst een goede zaak doen in het klassement.

RAFC XI
Butez - De Laet - Alderweireld - Pacho - Avila - Vermeeren - Keita - Ekkelenkamp - Kerk (65' Bataille) - Balikwisha (77' Scott) - Janssen

Great Old kraakt, maar plooit niet

Dat de organisatie bij Antwerp staat als een huis bleek al tijdens de voorbije periode, waarin de topwedstrijden mekaar in hoog tempo opvolgden, en aan het aantal clean sheets: 12 (!). Ook in de Limburgse Cegeka Arena panikeerden de Reds niet onder de aanrollende Genkse aanvalsgolven. De Limburgers waren vooral dreigend via de rechterflank, met Paintsil, maar grote kansen kwamen er niet uit voort. Drie keer werd het wel even warm voor de Antwerpse kooi. Munoz (Genk) besloot voorlangs, zijn ploegmaat Paintsil trof de paal. En op slag van rust haalde Janssen een bal van de lijn. Heynen leek een Genkse corner voorbij Butez te koppen in de verste hoek, maar de Nederlander bracht redding. Aanvallend kon Antwerp er in de eerste helft weinig tegenover zetten. De Reds wilden vooral een Genkse voorsprong vermijden. Ruststand nul-nul.

Antwerpse hoogmis dankzij Kerk

Het spelbeeld wijzigde niet in de tweede helft. Antwerp had moeite om de bal in eigen rangen te houden en Genk rook bloed. In de 50e minuut kon Kerk zich toch voor het eerst eens doorzetten, maar meer dan een ongevaarlijke hoekschop leverde het niet op. Rood-Wit putte vertrouwen en lag op vinkenslag om op counter nog eens toe te slaan via de snelle Kerk. Nog voor het uur mochten de klokken dan echt luiden: Avila lanceerde Kerk met een verre bal en deze keer twijfelde de Nederlander niet: 0-1. De kleine voorsprong werd met man en macht verdedigd. In de omschakeling kreeg de ingevallen Scott nog een grote kans op de 0-2, Vandevoordt (KRC Genk) redde uitstekend. Het bleef bijgevolg bibberen tot de allerlaatste seconde. Genk kopte ultiem nog tegen de dwarsligger, maar daarna mocht het Antwerpse feest losbarsten. Van Bommel vierde mee: “We spelen agressief als een team en daardoor krijgen we heel weinig goals binnen. We hebben nu 13 clean sheets. Iedereen doet altijd zijn werk. Dat is mooi om te zien. Winnen op het veld van de leider geeft een geweldig gevoel, maar we zijn er nog niet.”

Zaterdag 18 februari speelt RAFC thuis tegen KAS Eupen. De match begint om 16u.