Reds pakken punt in Leuven

27 februari, 2023

Antwerp trok zonder de geschorsten Toby Alderweireld en Ritchie De Laet naar OHL. De twee defensieve steunpilaren stonden, samen met Davino Verhulst, tussen de fans in het uitvak en zagen hun ploegmaats een goede start nemen. Toch kwam OHL voor de rust gevleid op voorsprong vanop de stip. Tegen de gang van het spel in, maar de 1-0 stond wel op het bord. Na de pauze trok The Great Old ten aanval en dat resulteerde op het uur in de gelijkmaker via Gyrano Kerk. Bijna sloeg de thuisploeg ongenadig hard terug, maar Gaston Avila bracht redding op de lijn. De Reds waren in de tweede helft goed op dreef aan den Dreef, maar verzuimden OHL definitief uit te tellen.

Coach Van Bommel koos voor youngster Zeno Van den Bosch om de afwezigheid van Toby Alderweireld in de defensie op te vangen. De 19-jarige Zeno maakte tegen KV Oostende eerder dit jaar als invaller zijn debuut, maar begon tegen OHL voor het eerst in de basis. Ritchie De Laet werd vervangen door Gaston Avila. Calvin Stengs was na zijn schorsing weer beschikbaar en begon op de bank. Voor OHL-huurling Mandela Keita was het een eerste weerzien met het vertrouwde Leuvense nest.

RAFC XI
Butez - Bataille - Van den Bosch - Pacho - Avila - Vermeeren - Keita (46' Stengs) - Ekkelenkamp - Kerk (79' Gerkens) - Balikwisha (79' Scott) - Janssen

Antwerp worstelt met strakke organisatie van OHL

De prille openingsminuten waren Leuvens getint. OHL begon vrank en vrij aan de match zonder echt doelrijpe kansen bijeen te voetballen. The Great Old kwam geleidelijk aan beter in zijn ritme en loste via Balikwisha een eerste gevaarlijk schot op doel. Het begin van een betere periode voor Antwerp met goeie mogelijkheden voor Kerk en Van den Bosch. De jonge Zeno zorgde op hoekschop bijna voor een debuut met een gouden randje, maar zijn kopbal ging voorlangs. De thuisploeg kon pas op het halfuur dreigen via Thorsteinsson (OHL). De IJslander kreeg een tik van Avila in de grote rechthoek, en na een VAR-interventie lag de bal op de stip. OHL klaarde de klus: 1-0. Geen vijfde match op rij zonder tegendoelpunt dus voor RAFC. Voor de rust hadden de Reds geen pasklaar antwoord meer klaar. Antwerp dook met de kleinste achterstand de kleedkamers in.

Great Old maakt gelijk en vergeet het dan af te maken

Antwerp moest aanvallen, wilde het nog iets rapen in Leuven. Calvin Stengs werd ingebracht ten nadele van Mandela Keita. Mark van Bommel hoopte op een paar klasseflitsen van de Nederlander om de scheve situatie recht te trekken. De Reds begonnen sterk aan de tweede helft. OHL werd met de rug tegen het eigen doel geduwd en kansen volgden elkaar in sneltempo op. Ekkelenkamp en Janssen konden niet besluiten en Vermeeren trof, na een mooie Antwerpse aanval en een Leuvens been, de paal. Ook in de herneming raakte Antwerp niet voorbij de Leuvense doelman Cojocaru. Op het uur kon er eindelijk wel gevierd worden. Een corner van Stengs kwam bij de vrijstaande Kerk terecht en die tikte aan de tweede paal binnen: 1-1! OHL reageerde bijna onmiddellijk, gelukkig kon Avila redding brengen op de lijn. De beste Antwerpse kans op de overwinning was nog voor Jurgen Ekkelenkamp, enkele minuten voor tijd, maar zijn hakbal ging helaas de mist in. Even voordien had Butez zijn eerste echte redding van de match uit de mouwen geschud. Een hyperefficiënt OHL pakt zo een punt tegen een onmondig Antwerp.

Van Bommel zag dat er meer in zat: “In de tweede helft speelden we ons beste voetbal, tot aan de 1-1. Daarna stoppen we met voetballen, de laatste twintig minuten was het pingpong. We wilden geen gas terugnemen, maar het was gewoon te onnauwkeurig.

Donderdag 2 maart staat de return voor de halve finale om de Croky Cup op het programma. RAFC – R. Union SG begint om 20u45. De allerlaatste tickets voor deze wedstrijd gaan nu in verkoop via tickets.rafc.be. Op de 28e speeldag van de JPL brengt KV Mechelen een bezoek aan de Bosuil. RAFC – KV Mechelen wordt gespeeld op zondag 5 maart en start om 16u. Deze wedstrijd is volledig uitverkocht.