Reds winnen derby!

Fotoverslag 26 oktober, 2020

Royal Antwerp Football Club is en blijft de Ploeg van ’t Stad. Onze Reds versloegen de zuiderburen van het Kiel na een intense en faire strijd. The Great Old begon furieus aan de match en stond na een kwartier al 2-0 voor dankzij heerlijke doelpunten van Refaelov en Juklerod. Beerschot kreeg geen voet aan de grond, maar lukte wel de aansluitingstreffer. Na de rust sloeg de fysieke vermoeidheid toe bij Antwerp. Beerschot wilde profiteren en kwam halverwege de tweede helft langszij. The Great Old kreeg het moeilijk en deed de ploeg van het Kiel dromen van meer. Een klasseflits van Dieumerci Mbokani sloeg de paars-witte droom aan diggelen. The One and Only velde niet alleen de beer, het pakt ook de leidersplaats in de JPL.

De Bosuil lag er voor de eerste stadsderby met inzet in 16 jaar akelig stil bij. Geen overvolle rood-witte tribunes, geen zinderende hoogspanning in het stadion, geen 12e man om stamnummer 1 vleugels te bezorgen. Maar ook al waren de tribunes leeg, toch wist iedere Red op het veld verduiveld goed wat er op het spel stond. En RAFC begon ook des duivels aan de wedstrijd. Veel beweging, vlotte combinaties, kansen én doelpunten. Lior Refaelov opende de score met een knap schot dat onderweg nog even geraakt werd door een Kielse voet: 1-0. Een bedrijvige Dieumerci Mbokani, terug in het elftal na zijn Europese schorsing, zorgde eveneens voor gevaar, maar het was Simen Juklerod die enig mooi de 2-0 op het bord schoot. De ploeg van coach Losada kwam (nog) niet in het stuk voor. Toch lukte het Beerschot om de aansluitingstreffer binnen te duwen. RAFC reageerde evenwel meteen via Mbokani, die in zijn rush naar keeper Vanhamel enkel foutief kon afgestopt worden. In het slot van de eerste helft verdween het tempo wat uit de wedstrijd. Ruststand 2-1.

Beerschot kwam het best uit de kleedkamer en trachtte meteen de forcing te voeren. The Great Old moest terugplooien, maar kon de Kielse aanvallen al bij al nog goed opvangen. Maar voor hoe lang? Het was duidelijk dat de recente Europese match in Bulgarije en de energieke eerste helft krachten had gekost. Antwerp kraakte en het leek slechts een kwestie van tijd voor het ook zou breken. Holzhauser (Beerschot) trapte in het zijnet, Tissoudali (Beerschot) kreeg een zee van ruimte om aan te leggen, maar besloot naast. Met nog 18 minuten op de klok viel de gelijkmaker dan toch. Stamnummer 1 leek aangeslagen en paars-wit maakte zich op om erop en erover te gaan. Maar in moeilijke momenten staan klassespelers op om hun team door de storm te loodsen. Amper één minuut na de gelijkmaker heroverde de ingevallen Buta het leer op het middenveld. Zijn gemeten pass zette Dieumerci op weg richting vijandig doel en die werkte beheerst af: 3-2! Klassegoal van onze topspits. Op karakter en met een groot Rood-Wit strijdershart werd de voorsprong verdedigd tot het laatste fluitsignaal. Antwerpboy Ritchie De Laet stak moegestreden maar dolgelukkig zijn gebalde vuisten in de lucht. We did it! Ritchie: “We hebben alles gegeven. Op het einde van de eerste helft voelde ik mijn benen al niet meer. Maar we wilden allemaal deze derby winnen. Voor de club, voor de fans, voor de Stad. Genieten!” Ook Leko glunderde na afloop van de derby: “Europees gewonnen, derby gewonnen en nu ook nog leider in het klassement. En dat in moeilijke omstandigheden. Ik ben supertrots op mijn team.”

In de Europa League speelt RAFC donderdag 29 oktober ’20 op de Bosuil tegen Tottenham Hotspur om 18u55. In de JPL trekt RAFC zondag 1 november ’20 naar Anderlecht. Deze wedstrijd start om 13u30.