Maak kennis met onze vernieuwde sportieve staf

Nieuws 23 juni, 2022

Afgelopen maandag verzamelden onze Reds voor de eerste veldtraining van het nieuwe seizoen: de eerste training onder leiding van onze nieuwe coach Mark van Bommel en zijn sportieve staf. Met Van Bommel spraken we al een eerste keer op de dag van zijn aanstelling en na afloop van de eerste training, maar hij is niet het enige nieuwe gezicht in de coulissen van het Bosuilstadion. We stellen jullie graag voor aan de nieuwkomers binnen de sportieve staf.

Andries Ulderink (52), John Stegeman (45) en Jurgen Dirkx (46) nemen de rol van assistant coach op zich. Brian Vandenbussche (41) wordt doelmannencoach, Egid Kiesouw (59) versterkt het fysieke departement als physical coach en Alex Abresch (35) wordt aangesteld als videoanalist.

Andries Ulderink werkte in het verleden als hoofdcoach bij Go Ahead Eagles (2008-2011), als scout bij Ajax (2013-2014) en als assistent bij Jong Ajax (2014-2016) nauw samen met Directeur Voetbalzaken Marc Overmars. In 2016 volgde de Nederlander coach Jaap Stam mee naar het Engelse Reading FC als assistent (2016-2018). Nadien ging Andries Ulderink bij Ajax Cape Town (2018-2020) aan de slag als hoofdcoach. De voorbije twee seizoenen was Ulderink assistent bij FC Twente (2020-2022) onder coach Ron Jans.

John Stegeman was tijdens zijn spelercarrière een spits met een neus voor doelpunten en kwam uit voor onder andere Vitesse, Helmond Sport, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo en AGOVV Apeldoorn. Coach Mark van Bommel herinnert zich nog enkele stevige duels in de jeugdreeksen tussen zijn Fortuna Sittard en het Vitesse van Stegeman. Zijn eerste ervaring als trainer verwierf Stegeman bij ex-club Heracles Almelo, waar hij als assistent (2008-2014) doorgroeide tot hoofdcoach (2014-2018). In 2018 maakte John de overstap naar een andere ex-club, Go Ahead Eagles, waar hij als hoofdcoach aan de slag ging. Vanaf 2019 tot halverwege het seizoen 2020/21 was de Nederlander hoofdcoach van PEC Zwolle, waar hij Benson Manuel als huurling onder zijn hoede kreeg. Tot maart van dit jaar was Stegeman assistent bij het Saoedische Al-Ahli onder coach Besnik Hasi. Leuk weetje: zowel John Stegeman als Marc Overmars zijn afkomstig van de Nederlandse gemeente Epe, gelegen ten noorden van Apeldoorn, in het Gelderland.

Jurgen Dirkx was tijdens zijn spelerscarrière een slimme centrale verdediger die heel wat seizoenen de kleedkamer deelde met coach Van Bommel. Zowel bij Fortuna Sittard als bij PSV Eindhoven waren beide heren jarenlang ploegmaats, wat bij de club uit de Lichtstad leidde tot drie gezamenlijke landstitels voor PSV. Zijn trainerscarrière begon Dirkx bij de jeugd van PSV, waar hij doorheen de jaren zowel bij de U17, U19 als Jong PSV de nodige ervaring opdeed. Zowel bij de jeugd van PSV als bij Australische nationale ploeg werkten Van Bommel en Dirkx samen als assistent coaches. Wanneer Mark van Bommel werd aangesteld als hoofdcoach van PSV, vervoegde Dirkx hem als assistent tot diens vertrek - nadien ging Dirkx opnieuw aan de slag bij de jeugd van PSV. Voor Jurgen Dirkx wordt het zijn eerste buitenlandse avontuur, al is België voor hem geen onbekend terrein als grensbewoner afkomstig uit de gemeente Reusel-De Mierden.

Brian Vandenbussche (41) wordt onze doelmannentrainer. Brian maakte vooral in Nederland carrière als speler, waar hij maar liefst tien seizoenen lang het doel van SC Heerenveen verdedigde en het tot Belgische international schopte. In het seizoen 2008/2009 wist Vandenbussche met de Friese club de Nederlandse beker te veroveren. In 2014 maakte Brian de overstap naar KAA Gent, waarmee hij dat seizoen de eerste landstitel in de clubgeschiedenis wist te winnen en nadien de Supercup de lucht in mocht steken. In 2017 maakte de doelman de overstap naar Cercle Brugge, waar hij de concurrentiestrijd aanging met de betreurde Miguel Van Damme. Cercle wist dat seizoen de promotie naar de Jupiler Pro League af te dwingen. Van 2019 tot aan zijn actieve voetbalpensioen in 2021 ging Vandenbussche het doel van provincialer KSC Blankenberge verdedigen. Zijn eerste ervaring als doelmannencoach deed Brian vorig seizoen op in 1B bij KMSK Deinze.

Vandenbussche stond drie keer onder de lat voor onze Rode Duivels en maakte ook deel uit van de selectie die in 2009 naar Japan afzakte voor de Kirin Cup. Nog van de partij met de nationale ploeg in Japan: Faris Haroun, Ritchie De Laet en Radja Nainggolan.

Egid Kiesouw (59) komt het fysieke departement versterken als physical coach. De Nederlander werkte in het verleden voor onder andere Fortuna Sittard, Borussia Dortmund, Feyenoord, PSV, ADO Den Haag en het Nederlandse elftal als Performance Coach. Egid was tot voor kort aan de slag bij de voetbalbond van de Verenigde Arabische Emiraten.

Alex Abresch (35) neemt de functie van videoanalist op zich. De Nederlander was in het verleden in dezelfde functie actief bij Excelsior, Feyenoord, NEC, FC Utrecht en de Australische nationale ploeg, waar hij Van Bommel leerde kennen. Abresch was eerder ook videoanalist onder Mark van Bommel bij PSV en bij VfL Wolfsburg.

De voorziene webpagina met de volledige technische staf krijgt binnenkort een update.