UEFA legt RAFC één wedstrijd zonder publiek op

Mededeling 19 oktober, 2021

Vanuit UEFA werd de sanctie voor de club bekend gemaakt ten gevolge van de incidenten tijdens en na de Europese wedstrijd op 30 september tegen Eintracht Frankfurt. De eerstvolgende Europese thuiswedstrijd, op 4 november tegen Fenerbahçe, moet achter gesloten deuren gespeeld worden.

De club heeft UEFA uitgebreid geïnformeerd en voorzien van alle mogelijke info, o.a. over de gebeurtenissen voor aanvang van de wedstrijd, de verdeling en toekenning van tickets door de bezoekende ploeg en over de geleverde inspanningen om de daders te identificeren en te bestraffen. Met de opgelegde straf toont UEFA duidelijk hiermee rekening gehouden te hebben.

Helaas heeft het wangedrag van enkelingen zeer grote gevolgen. Een lege Bosuil moeten aanschouwen op matchdag doet pijn. Dit treft vooral de echte supporter, schaadt het imago van de club zowel in België als in Europa en heeft een enorme financiële impact. Duizenden supporters worden benadeeld, hoewel die zich steeds aan de waarden en normen van onze club houden en elke wedstrijd opnieuw op een ongeëvenaarde en positieve manier de ploegen aansturen.

De club en politie hebben de voorbije weken intensief samengewerkt. Dankzij de nieuwe en betere camerasystemen konden reeds meerdere personen geïdentificeerd worden. Dit werk wordt verder gezet tot alle daders in kaart zijn gebracht die zich hebben schuldig gemaakt aan één of meerdere van onderstaande zaken:

  • Geweldpleging
  • Gooien van bekers en andere objecten
  • Oneigenlijk betreden van het veld en de zone errond
  • Gebruik van voetzoekers en pyrotechnisch materiaal
  • Onwettig toegang verlenen van supporters met stadionverbod bij het binnenkomen (tourniquets) van het stadion met het eigen abonnement
  • Betreden van het stadion met meerdere personen door éénzelfde tourniquet

Vanuit de club krijgen alle geïdentificeerde personen, afhankelijk van hun inbreuk, een stadionverbod opgelegd dat kan oplopen tot 5 jaar (de maximale straf die we als club kunnen opleggen). Daarnaast wordt telkens ook een gerechtelijke procedure opgestart, zowel vanuit de club als vanuit Binnenlandse Zaken. Er wordt onderzocht of en hoe de geleden financiële schade kan worden verhaald op de individuen die de wandaden hebben gepleegd. De club is bereid deze info te delen met iedereen die zelf ook (financiële) schade heeft geleden.

Het proces van investeren en optimaliseren van camerasystemen in en rond het stadion blijven we actief verder zetten. Ook andere initiatieven en middelen worden bekeken en bevraagd. De veiligheid in en rond het stadion is een prioriteit, net zoals een maximale pakkans voor eventuele daders. We zijn dan ook verplicht om voorlopig geen grote banners en spandoeken toe te laten omdat ze veel te vaak leiden tot het gebruik van pyrotechniek.

Dit signaal van UEFA is meer dan duidelijk en steunen we volmondig als club. Mensen met slechte bedoelingen horen niet thuis in een voetbalstadion en tolereren we niet op de Bosuil! We hopen dan ook zulke taferelen in de toekomst nooit meer te moeten aanschouwen. Het rood-witte supporterslegioen heeft niets van dit alles nodig om uniek te zijn en voor een helse, positieve sfeer te zorgen. Dat hebben we meermaals bewezen en hopen we snel weer te kunnen doen!

Come On You Reds!