Wedstrijdverslag SP du Pays de Charleroi B - Young Reds

RAFC Academy 30 januari, 2023

Speeldag tweeëntwintig had een verplaatsing naar het karakteristieke Charleroi in petto. Ondanks dat de stad de bakermat is van vele stripfiguren, is het authentieke Stade de la Neuville allesbehalve een feeërieke setting. Spelers en staff ruilden het gelach meteen in voor bittere ernst en focus op de wedstrijd, in de tribunes was niemand minder dan clubvoorzitter Mehdi Bayat aanwezig om zijn Zébra Élites aan het werk te zien.

Al na drie minuten viel de eerste gele kaart voor de thuisploeg na een foutieve ingreep. De Young Reds namen het initiatief in de eerste minuten, maar het was doelman Van Gils die het eerst aan de bak moest. Na een stevige knal blokkeerde hij met beide handen de bal. Even later was er opnieuw gevaar maar een alerte Davies kon de bal in hoekschop werken.

De hoekschop vond geen enkele “zebra” maar een bedreven Da Silva, hij probeerde de counter op te zetten met Vanhees, maar de Charleroi-defensie stond als een huis. Da Silva stak enkele minuten later Vandeplas diep, die stak het hele veld over en dribbelde tot de achterlijn. Ook hier volgde een hoekschop, maar zonder gevaar.

Nog geen minuut na de vorige aanval snelde Vandeplas opnieuw richting het doel van de tegenstander waarbij hij op de rand van de zestien foutief werd afgestopt. Da Silva voelde zich geroepen en probeerde het rechtstreeks. Zijn poging ging laag richting de hoek. De doelman kon de bal met de nodige moeite in hoekschop verwerken.

Enkele minuten na de dreiging kwam het gevaar opnieuw vanuit Rood-Witte hoek. Vandeplas werd in de zestien neergehaald, een lichte overtreding die op de stip kon, maar de scheidsrechter oordeelde anders. Dit was op zijn minst een discutabele fase. Vandeplas liet zich niet uit zijn lood staan en bij de eerstvolgende hoekschop kopte hij de bal vol op de paal.

De ene discutabele fase wisselde de andere af: Charleroi kwam in de zestien en Davies tackelde correct op de bal. Er was wel sprake van een hoge intensiteit, waardoor de tegenstander een penalty claimde. Ook deze keer liet de scheidsrechter doorspelen. Even later werd bij een stilstaande fase voor Charleroi Zaânan en zijn tegenstander op het matje geroepen voor een schermutseling. De vrije trap die erop volgde viel op de borst van Zaânan. De scheidsrechter legde deze keer de bal wel op de stip, vermoedelijk hadden de voorgaande fases een invloed op deze beslissing: 1-0.

Na rust was er een reproductie van de eerste helft te zien wat intensiteit en foutenlast betrof. Shala werd in de zestien stevig tegen de grond gewerkt met een tik op het achterhoofd, de scheidsrechter ging er niet op in en liet zelfs de counter volledig doorspelen. Aanvoerder Shala liet zich na de fase terecht gelden aan het adres van scheidsrechter Sayoud en toonde de pas verkregen buil.

Het verloop van de wedstrijd veranderde niet. De ene fout na de andere schetste het wedstrijdbeeld. Onze Reds verloren steeds meer de focus en de slordigheden volgden elkaar op.

Enkele invallers brachten langs Rood-Witte kant nieuwe hoop, maar aan echt grote kansen ontbrak het hen. Enkel de invaller van Charleroi kon nog tot een open afstandsschot komen en zo eindigde de wedstrijd op 1-0.

Een partij met een wrange nasmaak en een onlogische uitslag. De volgende wedstrijd wordt ook meteen een belangrijke. Op zaterdag 4 februari trekken onze Young Reds richting rode lantaarn FC MU Izegem-Ingelmunster op zoek naar de drie punten.