Zure thuisnederlaag voor Antwerp

20 maart, 2023

Vlak voor de interlandbreak leed Antwerp jammerlijk puntenverlies tegen Charleroi. The Great Old domineerde de match, maar de bezoekers hadden aan één kans genoeg om met de zege aan de haal te gaan. Zonder Vincent Janssen duurde het even voor de Antwerpse motor aansloeg. De VAR leek de Reds een handje toe te steken en riep ref Verboomen naar het scherm voor handspel van een Charleroispeler in het strafschopgebied. De ref zag er echter geen graten in. Geen penalty, even later wel een wrang tegendoelpunt. De Carolo’s scoorden uit het niets bij hun eerste echte tegenaanval. Na rust duwde Rood-Wit het gaspedaal nog wat dieper in, maar een gebrek aan efficiëntie en een uitstekende doelman Koffi deden de Reds uiteindelijk de das om. Coach Mark van Bommel lachte groen: “Had ik op het veld gestaan, dan had ik wellicht gescoord.”

Vincent Janssen haakte geblesseerd af en werd in de spits vervangen door Kerk. Balikwisha nam plaats op de flank. Van den Bosch verscheen weer in de ploeg, centraal in de defensie. Ritchie De Laet begon als linksback, Avila verhuisde naar de bank.

RAFC XI
Butez - Bataille - Van den Bosch - Pacho - De Laet - Vermeeren - Keita (80' Yusuf) - Ekkelenkamp - Muja (85' Scott) - Balikwisha - Kerk

Reds duiken met achterstand de rust in

Het eerste wapenfeit van de match kwam op naam van Ritchie De Laet. Hij probeerde doelman Koffi te verslaan met een plaatsbal, maar mikte het leer te centraal. Enkele minuten later zag de bezoekende doelman er minder goed uit. Hij grabbelde naast de bal en tikte in een reflex het leer tegen de arm van Tchatchoua (Charleroi). De VAR riep ref Verboomen naar het scherm, maar die toonde clementie voor de bezoekers: geen strafschop. Het leek wel of Charleroi er moed uit putte, want enkele minuten later opende de Zebra’s de score bij hun eerste echte kans: 0-1. The Great Old had helaas geen pasklaar antwoord klaar. Op het half uur kwam RAFC een eerste keer dicht bij de gelijkmaker via Ekkelenkamp. Hij zette zijn voet tegen een lage voorzet van Balikwisha, maar doelman Koffi liet zich niet verrassen. Antwerp werd gevaarlijker en had ook via Muja gelijk kunnen maken. De Kosovaar mikte een metertje naast. Ruststand: 0-1.

Great Old laat resem kansen onbenut

In het eigen Bosuilstadion op achterstand staan, dat was al geleden van 23 oktober tegen KRC Genk. De Limburgers waren eerder dit weekend niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel en dus kon Antwerp, mits winst, weer wat inlopen op de leider. De Reds begonnen dan ook furieus aan de tweede helft en de kansen stapelden zich op. Voor Charleroi was het pompen of verzuipen. Een hachelijke opdracht en die werd er voor de bezoekers nog moeilijker op na rood voor Marcq (Charleroi). Toch zou Charleroi standhouden tot het bittere einde. Hoe The Great Old ook probeerde, er zat altijd wel een bezoekend been of een hand van doelman Koffi in de weg. Oog in oog met Kerk keerde hij met een voetreflex een zekere gelijkmaker weg. Yusuf maakte tien minuten voor tijd zijn wederoptreden, maar ook hij kon de nederlaag niet afwenden. Mandela Keita baalde na afloop: “We moeten voortbouwen op die sterke tweede helft en gewoon de volgende match winnen. Dit zal ons sterker maken als team.”

Vrijdag 31 maart staat Zulte Waregem – Royal Antwerp FC op het programma. De match begint om 20u45.