Reds herpakken zich tegen STVV en behouden leidersplaats

8 oktober, 2022

Na de eerste nederlaag van het seizoen in Kortrijk wilde Antwerp thuis tegen STVV weer aanknopen met de zege. Geen simpele opdracht want de Kanaries torsen een stevige uitreputatie met zich mee. Dit seizoen verloren ze nog niet op verplaatsing. Bovendien slikten ze buitenshuis maar één doelpunt. De Reds wisten wat te doen en begonnen gretig aan de match. Zoveel gretigheid werd beloond met een vroeg doelpunt van Gerkens. STVV zocht naar een antwoord, maar dat kwam er niet. Toen de Limburgers na een rode kaart met z’n tienen verder moesten, leek de match al voor de rust beslist. The Great Old was heer en meester, maar grote kansen bleven verder uit. In het slot verdubbelde de ingevallen Scott de score. Eindstand: 2-0.

Door de blessure van Miyoshi verscheen Muja voor het eerst dit seizoen aan de aftrap. Ekkelenkamp zat opnieuw in de wedstrijdselectie.

RAFC XI
Butez - Bataille - Alderweireld - Pacho - Vines - Yusuf (86' Scott) - Gerkens - Ekkelenkamp (63' De Laet) - Stengs - Muja (63' Nainggolan) - Janssen (90+2' Frey)

Schitterende assist van Alderweireld, Gerkens werkt koelbloedig af

Antwerp zat van bij de aftrap meteen goed in de wedstrijd. De Reds overtroefden hun tegenstander met vlot combinatiespel en offensieve looplijnen. Al na twee minuten was er een eerste goeie mogelijkheid via Vines. Zijn assist voor doel ging helaas aan iedereen voorbij. Niet veel later merkte Alderweireld de slimme infiltratie van Gerkens op. Toby verstuurde één van zijn typische telegeleide passes en Pieter werkte beheerst af: 1-0. Meteen het eerste doelpunt van Gerkens dit seizoen. STVV moest nu komen en The Great Old vond dat prima. Butez echt bedreigen zat er niet in voor de Kanaries. Op het half uur was er wel een uitstekende interventie nodig van Alderweireld om Limburgs doelgevaar te voorkomen. Vijf minuten voor de rust moesten de bezoekers met z’n tienen verder na een rode kaart voor verdediger Bauer (STVV).

Invallers Frey en Scott stellen zege veilig

Zou Antwerp het numerieke voordeel snel kunnen uitbuiten? The Great Old leek alvast bij het begin van de tweede helft geen haast te hebben. Rood-Wit had overwegend balbezit, maar kon daar geen uitgespeelde kansen uit puren. Het schot van Ekkelenkamp op de deklat kwam bijna letterlijk uit de lucht gevallen. Op het uur verhoogde de Antwerpse druk. The Great Old maakte de bal weer ongrijpbaar voor STVV en de Kanaries leken rijp voor de genadeslag. De ingevallen Nainggolan zette met een knappe pass Janssen alleen voor doel, maar de Oranje-international werd afgevlagd wegens buitenspel. Met nog tien minuten op de klok ging Radja zelf zijn kans. Het knappe karateschot verdiende beter dan te sterven in de armen van keeper Schmidt. Dat tweede doelpunt viel gelukkig toch nog dankzij de verrezen Frey, die slechts een paar baltoetsen nodig had om het verschil te maken. Keeper Schmidt kreeg het schot van de luid toegejuichte Zwitser niet onder controle, Scott was er als de kippen bij om de rebound binnen te duwen: 2-0. Dankzij deze tiende zege -en zesde clean sheet- is The Great Old ook na dit weekend zeker van de leidersplaats.

Van Bommel was blij met de zege, maar zag ook werkpunten: “Na de rode kaart hadden we te weinig intensiteit. Geduldig spelen is niet hetzelfde als traag spelen. Dat de 2-0 toch nog valt, is wel mooi.”

Volgende week, zondag 16 oktober, trekt RAFC naar Luik. De match tegen Standard gaat om 13u30 van start.