Antwerp plaatst zich voor 1/8e finales Croky Cup

11 november, 2022

De eerste bekeropdracht van het seizoen voerde The Great Old naar het Waasland. In het Freethielstadion stond SK Beveren, de leider in de Challenger Pro League, klaar om de Reds een warm onthaal te geven. Het werd zelfs nog warmer toen Antwerp al vroeg in de partij verder moest met een man minder, na de uitsluiting van Vincent Janssen. Toch kwam RAFC voor de rust op voorsprong via Stengs. In de tweede helft ging Beveren op en over de Reds, die pas vlak voor tijd weer gelijk konden maken. In de verlengingen werd niet gescoord, strafschoppen moesten uiteindelijk beslissen over winst of verlies. Antwerp toonde zich in de strafschoppenserie koelbloediger dan SK Beveren en stoot zo toch door naar de volgende ronde. In de 1/8e finales speelt RAFC thuis tegen Standard.

Coach Van Bommel kon geen beroep doen op Ekkelenkamp en Valencia. Youngsters Vermeeren en Scott verschenen aan de aftrap. Voor Butez was het zijn 100e wedstrijd in de liefdevolle kleuren. De bekerclash tegen SK Beveren was een blij weerzien met enkele oude bekenden: Coopman, Dieumerci Mbokani en natuurlijk onze kampioenen-coach, Wim De Decker.

Reds met man minder toch op voorsprong

Antwerp begon veelbelovend aan de wedstrijd. De Reds namen het initiatief zonder echt doelrijpe kansen te creëren, maar dat leek slechts een kwestie van tijd. Enkele minuten later zag het er plots heel wat minder goed uit voor The Great Old. Na een duel met Vukotic (SK Beveren) kreeg Vincent Janssen een rood karton onder zijn neus geduwd. Antwerp moest nu met z’n tienen verder. Ondanks de man minder bleef het gevaar toch van onze Reds komen. Stengs lanceerde Scott, maar die kreeg het leer niet voorbij de Beverse doelman Reus. Op het half uur liet onze andere youngster zich opmerken. Vermeeren verstuurde een knappe lange bal op Bataille, maar Jelle kraakte zijn schot. Vlak voor rust was het dan toch raak. Stengs zette zich door in de zestien en tikte zijn eerste doelpunt voor RAFC over de lijn: 0-1.

Bloed, zweet en Butez

De tweede helft kwam traag op gang. Antwerp beperkte zich tot het veiligstellen van de voorsprong en kon de thuisploeg relatief makkelijk in bedwang houden. Tot op het uur Mbokani zijn duivels ontbond. In minder dan tien minuten keerde hij de situatie helemaal om voor de thuisploeg. Van 1-1 ging het naar 2-1, RAFC was op achtervolgen aangewezen. Geen simpele opdracht met een man minder, maar toch sleepte The Great Old nog verlengingen uit de brand. In de 82e minuut kopte de ingevallen Frey de bal via een Beverse schouder voorbij een kansloze keeper Reus: 2-2. Veel fysieke strijd tijdens de verlengingen, weinig kansen. De schrik voor het dodelijke tegendoelpunt werkte verlammend voor beide ploegen. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Butez stopte meteen de eerste van Beveren en zette zo The Great Old op weg naar de overwinning. Antwerp had aan 4 feilloze penalty’s genoeg om de kwalificatie over de streep te trekken.

Jean Butez genoot na van zijn jubileummatch: “Ik stopte voor het eerst een panenka, maar de zege is de verdienste van de hele ploeg. Als je 110 minuten met een man minder speelt, op achterstand komt en toch nog wint… Dat is fantastisch.”

Na de match werd geloot voor de volgende ronde. Antwerp speelt in de 1/8e finale thuis tegen Standard. Voor de laatste match voor het WK trekken de Reds naar Club Brugge. Aftrap: zondag 13 november om 13u30.