Antwerp verrijst na de rust en zet scheve situatie helemaal recht

10 april, 2023

Op paaszondag zag het er lange tijd naar uit dat Antwerp tevreden moest zijn met een felbevochten puntendeling. Cercle was de eerste helft tegen het spelbeeld in op voorsprong geklommen en had The Great Old lange tijd tot achtervolgen veroordeeld. Maar Antwerp plooide niet, verhoogde in de tweede helft de druk en kwam via een owngoal op gelijke hoogte. Tien minuten voor tijd hadden de paasklokken nog een fijne verrassing in petto. Ref Van Driessche werd door de VAR naar het scherm geroepen wegens handspel van een Cercleverdediger. De bal ging op de stip, een unieke kans die Toby Alderweireld niet liet liggen. RAFC wist dit weekend als enige van de top 4 te winnen en houdt Union en leider Genk strak in het vizier.

Coach Van Bommel voerde één wissel door in vergelijking met de match tegen Zulte Waregem: Vincent Janssen was hersteld van zijn blessure en begon aan de match, Gyrano Kerk verhuisde naar de bank. Onder een stralende lentezon werd de aftrap gegeven door ex-speler Aurélio Buta, die nu het mooie weer maakt bij Eintracht Frankfurt.

RAFC XI
Butez - De Laet (78' Avila) - Alderweireld - Pacho - Bataille - Vermeeren - Keita (70' Yusuf) - Stengs (86' Corbanie) - Muja - Balikwisha (46' Kerk) - Janssen (70' Scott)

Reds domineren maar duiken met achterstand de rust in

Voor er werd afgetrapt eerde een volle Bosuil met een indrukwekkende minuut stilte Jack, de betreurde jeugdspeler van Capellen FC die wekelijks meetrainde bij de RAFC Academy. Een mooi eerbetoon dat de Reds inspireerde om vanaf het begin vol te strijden voor de zege. Janssen werd al in de eerste minuten enkele keren in stelling gebracht, telkens bleek het vizier van de Nederlandse spits nog niet goed afgesteld. Cercle overleefde de Antwerpse druk en kon na een half uur een eerste keer dreigen. Antwerp reageerde gezwind via Arthur Vermeeren. Eerst zeilde zijn schot naast de winkelhaak, daarna schoof hij een nieuwe kans net naast het Cercle-doel. Plots leek een Charleroi-scenario in de maak want Hotic (Cercle) rondde een scherpe counter af en bracht de bezoekers tegen alle verwachtingen in op voorsprong. Een koude douche voor Antwerp dat met huiswerk en een slecht gevoel de kleedkamers indook.

Great Old veert recht en pakt de zege

De Reds hadden hun plannetje klaar en ei zo na stond het na welgeteld acht seconden in de tweede helft al gelijk. Het zou een historisch snel doelpunt geweest zijn, helaas kon Muja de knappe aanval net niet in de geschiedenisboeken trappen. Cercle leek niet echt onder de indruk en trok complexloos ten aanval. Toch was de grootste kans opnieuw voor Antwerp, en weer via Vermeeren. Die leek zijn eerste doelpunt voor RAFC in de winkelhaak te gaan knallen, maar het schot week onderweg nog af op een Cercleverdediger. Toen even later een schitterend doelpunt van Kerk wegens voorafgaand buitenspel van De Laet werd afgekeurd zag de Bosuil de bui al hangen. Maar een owngoal van Cercle laaide nieuwe hoop in de roodwitte harten op. En tien minuten voor tijd deed Alderweireld vanop de stip de zon nog wat feller stralen: 2-1. Geweldige comeback van onze Reds en dat, dag op dag, zes jaar na de kampioenenviering in 1B op de Grote Markt.

Coach Mark van Bommel glunderde: “Ik vond ons heel goed spelen. We creëerden veel kansen, ook na de 0-1, en dan moet je geduldig blijven. Of wij over de titel spreken? We willen gewoon dichtbij blijven, liefst nog wat dichterbij kruipen. Over het kampioenschap moeten we niet gaan praten.”

Op zondag 16 april, de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie, krijgt RAFC het bezoek van KV Kortrijk. De match begint om 18u30. De laatste losse tickets voor deze wedstrijd gaan nu in verkoop via tickets.rafc.be.