Great Old pakt allereerste Supercup in clubgeschiedenis

24 juli, 2023

Na de beker en de landstitel mag Stamnummer één nu ook pronken met de Supercup! De derde trofee op amper drie maanden tijd. Een unicum voor onze club en het Belgische voetbal. Landskampioen Antwerp heerste op de Bosuil tegen bekerfinalist KV Mechelen, maar had wel strafschoppen nodig om de Supercup binnen te halen. Bij de rust leek er nochtans geen vuiltje aan de lucht. Balikwisha zorgde snel voor de 1-0, maar ondanks een Antwerps kansenfestival stond op het uur nog steeds dezelfde score op het bord. Na de uitsluiting van Gaston Avila in de tweede helft kreeg de dominantie van Antwerp een stevige knauw. KV maakte prompt gelijk en sleepte zo strafschoppen uit de brand. Met dank aan een immer koelbloedige Butez haalde RAFC het alsnog oververdiend. Coach Van Bommel blikte tevreden terug: “We waren dominant en creëerden goede kansen. Als je dat ziet aan het begin van het seizoen, dan ben je een blije coach.”

Voor deze eerste belangrijke afspraak op de Bosuil dropte Van Bommel de Zweedse nieuwkomer Jacob Ondrejka meteen in de basis. Ritchie De Laet moest Pacho doen vergeten centraal in de defensie. Ook Yusuf en Muja begonnen aan de wedstrijd. Ekkelenkamp en Janssen haakten geblesseerd af.

RAFC XI
Butez - Bataille - Alderweireld - De Laet - Avila - Yusuf - Vermeeren - Muja (86' Scott) - Kerk (71' Vines) - Balikwisha (86' Van den Bosch) - Ondrejka (86' Ilenikhena)

🟨 Yusuf (55')
🟨
Kerk (58')

🟥 Avila (69')

Antwerp vergeet voorsprong uit te bouwen

Na een onvergetelijke, historische titelviering was het een heerlijk weerzien op de Bosuil. Meer dan tienduizend fans waren klaar voor een nieuw feestje. En The Great Old ging ook op zijn kampioenen-elan van start. Antwerp had voortdurend balbezit en wist die dominantie ook meteen om te zetten in doelrijpe kansen. Jelle Bataille en Gyrano Kerk zorgden voor dreiging aan de rechterkant, Arbnor Muja en Jacob Ondrejka deden hetzelfde op hun flank. Doelman Coucke (KV) liet zich vooralsnog niet verrassen, maar moest zich na tien minuten toch gewonnen geven. Assistenkoning Bataille bediende Michel-Ange Balikwisha die van dichtbij de 1-0 binnentikte. Op het kwartier leek de 2-0 al een feit, maar het doelpunt werd wegens nipt buitenspel afgekeurd. The Great Old liet het tempo zakken, waardoor KV wat meer kon oprukken. Meer dan enkele halve kansjes leverde dat niet op. Met de rust in zicht drukte Antwerp opnieuw door en meteen gingen bij de bezoekers weer alle alarmbellen af. Verdediger Van Lerberghe (KV) versloeg bijna zijn eigen doelman, maar de bal trof de dwarsligger. Ook een bijzonder bedrijvige Ondrejka zag zijn poging nog gekeerd, ditmaal door een Mechels been. Even later zorgde Ondrejka bijna voor de beslissende assist, maar Muja kopte van dichtbij voorlangs. Ruststand: 1-0.

Tien Reds moeten gelijkmaker toestaan

Onze Zweedse nieuwkomer Ondrejka kon, meteen na rust, zijn prima debuut bijna bekronen met een knap doelpunt. Zijn plaatsbal zoefde helaas nipt naast de kooi van Coucke. Antwerp bleef hoog op het veld druk zetten, met veel ruimte tussen aanval en verdediging tot gevolg. KV lag op vinkenslag, maar vooralsnog konden Yusuf en Vermeeren het gevaar keren. Die opdracht werd er een pak moeilijker op na de uitsluiting van Avila, twintig minuten voor tijd. Antwerp kroop achteruit, de bezoekers begonnen plots in hun kansen te geloven. Een ongelukkig eigen doelpunt van De Laet wiste de Antwerpse voorsprong uit: 1-1. Strafschoppen moesten de winnaar aanduiden. In een bloedstollende penaltyreeks bewees Jean Butez nog eens zijn goudwaarde en pakte The Great Old dan toch de Supercup. Of zoals ze in Deurne Noord zeggen: altijd op de moeilijke manier. Toby Alderweireld mocht de tiende trofee in de clubgeschiedenis de hoogte in steken: “Dit is fantastisch voor de club en de fans. Enig minpuntje was dat we de vele kansen niet hebben afgemaakt, en ook de uitsluiting was dom, maar mentaal waren we weer heel sterk. We zijn klaar voor het nieuwe seizoen.”

Volgend weekend gaat de Jupiler Pro League opnieuw van start. Landskampioen Antwerp ontvangt zondag 30 juli Cercle Brugge op de Bosuil. De match begint om 13u30.