Matchverslag: Young Reds – OH Leuven B

13 februari, 2023

Na de vorige confrontatie in Leuven lag er meer te rapen en met dat gevoel wilden de Young Reds hun tegenstander zondag in de ogen kijken. Met het mes tussen de tanden trokken ze het veld op om het voor de laatste keer dit seizoen op te nemen tegen een beloftenelftal in eerste nationale. Aanvoerder Shala wou zijn troepen het goede voorbeeld geven en peerde de bal in de eerste minuut vol op het Leuvense doel. De schicht belandde in eerste instantie op de paal, maar werd vervolgens omgezet tot het belangrijke openingsdoelpunt door de zestienjarige Gerard Vandeplas: 1-0.

Ondanks de aanwezigheid van heel wat grinta en een hoog baltempo kon Leuven niet meteen reageren op het openingsdoelpunt. Er volgde een kleine tegenprik met een schot richting deklat, maar onder de lat stond een alerte Van Gils die de bal eenvoudig kon plukken. De Young Reds bepaalden vooral het tempo, maar OH Leuven B zou zich niet zonder slag of stoot laten wegzetten. Ongelukken zijn dan nooit ver weg en daar werd aanvoerder Shala het slachtoffer van. Hij werd neergehaald en maakte de pijn meteen hoorbaar tot in de tribunes, gelukkig kon hij wel nog het veld opnieuw betreden.

Na een kwartier alweer de Young Reds met de dreiging. Een vrije trap buiten de zestien werd voorgebracht door Davis, niemand volgde op de poging waardoor de bal in hoekschop verdween. Daarbij klauterde Elmazhad boven alles en iedereen uit en kopte de bal op het dak van het doel. De honger was bij de jongens nog niet gestild want Da Silva probeerde het nadien van afstand. De doelman moest zich flink reppen bij het schot van de jonge Braziliaan.

De inspanningen van de Young Reds kostten krachten en dat was ook te merken aan het spelbeeld. Stillaan kwamen de tegenstanders meer aanzetten en net zoals in de twaalfde minuut volgden er voor rust nog enkele kansen voor de Leuvense jongens. De pogingen waren telkens net niet genoeg gekadreerd of mistten kracht, waardoor Van Gils de ballen naast zijn doel zag verdwijnen of zelf goed ingreep om zijn netten proper te houden.

Na rust was het duidelijk dat Leuven alerter voor de dag wou komen dan tijdens de openingsfase. Beide ploegen probeerde de eerste minuten zonder scheur of stoot door te komen. Langs Rood-Witte kant bleef aanvoerder Shala uit voorzorg aan de kant, de voorafgaande fase liet zijn littekens na. Toch waren het alweer de Young Reds die kwamen aandringen. Een hoekschop bleef door de staat van het veld hangen in de zestien, alleen was aanvoerder ad-interim Wyns te verrast dat de bal ter plekke bleef liggen, waardoor de fase geen gevolg kende. Even later liet invaller Murataj zich meteen opmerken door naar binnen te snijden in een individuele actie. Daarbij vond hij een vrijstaande Vandeplas die de bal terug tot bij Amal tikte op de rand van de zestien. De middenvelder trok zijn stoute schoenen aan om het van afstand te proberen, ook zijn schot kende te weinig kracht.

Het spel ging goed over en weer en de slag werd dan ook voornamelijk op het middenveld gevoerd. Het was eerder in zeldzame momenten dat Leuven aanvallend echt dreigend kon zijn. Van Gils werd wakker gehouden met een bal onder de lat en na het uur werd er ook net voor de zestien van de doelman getrokken en geduwd. Hoewel de fout langs beide kanten kon vallen, was het OH Leuven B dat de vrije trap kreeg op een wel zeer aantrekkelijke positie, maar ook hier konden de bezoekers te weinig bedreigend zijn.

Ook bij de Young Reds kwam de vermoeidheid steeds meer opzetten, hier en daar volgde er nog een aanval maar het eindstation werd nooit bereikt. Zo kende ook de voorzet van Degallaix op Aziz geen gevolg, al probeerde hij lijf en leed in de strijd te gooien.

Van Gils liet zien waarom elke speler zijn plaats heeft in het team en dat hij als sluitstuk van de ploeg de nummer één is om de drie punten te bewaren. Hij bewees met een redding in twee tijden dat hij meer dan een belangrijke pion is. Het was zichtbaar dat de speelminuten die de doelman de laatste weken krijgt positief werken op zijn zelfvertrouwen onder de lat, inclusief een knipoog richting keeperstrainer Steve Van Mirlo.

De partij had nog heel wat in petto in het slot. Een krachtige, maar iets te onstuimige volley van Murataj leidde het einde in. Al volgde het pronkstuk vijf minuten voor tijd. Een andere zestienjarige kwam Aziz inlossen en had maar een habbekrats aan tijd nodig om zijn visitekaartje af te geven. Milo Horemans, die onlangs nog de nationale selectie van de U17 Futures vervoegde, verdubbelde zowaar meteen na zijn invalbeurt de score. Kenneth Boakye dekte goed door, waardoor Murataj de actie kon opzetten. In eerste instantie werd zijn poging nog afgeblokt, maar in de herneming kon hij de bal nog tot bij Horemans tikken. Hij twijfelde niet en trapte in één tijd de bal tegen de touwen: 2-0.

‘Het kan verkeren’, zei Bredero ooit en na een negatieve reeks van elf wedstrijden zonder overwinning is het tij eindelijk gekeerd voor de Young Reds. Al weken verdienen spelers en staf meer punten en uiteindelijk zijn het de jonge spelers die de kop komen opsteken. Zo zie je maar, dat in een goed geoliede machine elke schakel van belang is. Volgende zaterdag volgt er meteen een hele beproeving voor het elftal. Ze nemen het dan op tegen RFC De Liège op verplaatsing. De jongens kunnen de tweede in de stand in elk geval met hernieuwde energie bekampen.


RAFC XI

Van Gils (GK) – Davis – Wyns – Elmazhad – Ben Hamed – Da Silva (72’ Boakye) – Amal – Shala (48’ Murataj) – Degallaix – Vandeplas (72’ Vanhees) – Aziz (85’ Milo Horemans)

Bookings Young Reds

🟨 40’ Igor Daniel Da Silva

🟨 45’ Aziz Abdel-Malik

🟨 51’ Gerard Vandeplas

🟨 79’ Gwendal Armand Degallaix

🟨 85’ Leander Legein

Bookings OHL B

🟨 14’ Gilis Jo

🟨 28’ Riche Sebastiao Sagrado

🟨 51’ Obed Adjei Agyapong

🟨 85’ Marcel Joël Schingtienne