Radja Nainggolan officieel voorgesteld: "Antwerp toont heel veel ambitie."

Nieuws 16 augustus, 2021

Vanmiddag werd onze nieuwste aanwinst Radja Nainggolan voorgesteld aan de verzamelde pers. General Manager Sven Jaecques lichtte de transfer toe, ook Radja zelf nam de tijd om vragen te beantwoorden.

Radja Nainggolan
Het belangrijkste voor mij was een aanbieding ontvangen waar ik zelf enthousiast van werd. De voorzitter, Sven Jaecques, de medewerkers, … Iedereen was heel enthousiast. Het moeilijkste aspect was het economische, maar Antwerp heeft een stevige inspanning geleverd en dat was voor mij genoeg om meteen “ja” te zeggen. Als ik puur economisch gekozen zou hebben, dan zou ik naar Turkije gegaan zijn. Ik ben terug in mijn stad, na 17 jaar – ondertussen ben ik 33 jaar, heb ik bij verschillende grote clubs gespeeld… Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om in België te spelen. Vorige week heb ik mijn contract bij Inter ontbonden – de stress, altijd moeten winnen bij een absolute topclub, 17 jaar in Italië, … Ik stond open voor aanbiedingen uit het buitenland. Antwerp was er als de kippen bij om mij een voorstel te doen. Dat voorstel was zowel voor mij persoonlijk als sportief interessant. De deal was vrij snel in orde.

De voorzitter toont heel veel ambitie: “ik wil met u de titel pakken.” Hij gaf me de indruk dat hij me er heel graag bij wou, dat was zeker een pluspunt. Mijn keuze was vrij snel gemaakt, zeker omdat Antwerp bleef doorzetten. Ook op RAFC is het van te winnen, maar er is toch een verschil qua mentaliteit met Italië. Winnen is mooi, maar passie vind ik ook belangrijk. Bij Cagliari verdedigden we de eer van het eiland Sardinië. Hier vertegenwoordig ik mijn stad, Antwerpen. Da’s een extra motivatie.

Stress ervaar ik niet, stress maakt geen deel uit van mijn persoonlijkheid. Voor mij is het belangrijkste mijn ervaring doorgeven aan de jonge gasten, de doelstellingen duidelijk te maken en de juiste mentaliteit bij te brengen. De laatste jaren is Antwerp enorm gegroeid, kijk maar naar het stadion. Antwerp toont heel veel ambitie, het is een juist project om deel van uit te maken. Ik wil deze club helpen om nog groter te worden.

Het is het moment om voetballend iets te laten zien in België. Ik heb de hele voorbereiding met Inter afgewerkt, alleen de laatste week heb ik niet al te veel getraind. Ik zou zeggen dat ik voor 70% fit ben. Maar als ze me vragen om te spelen, dan zal ik spelen -ook al zou ik maar 20% fit zijn. We zullen zien wat de trainer beslist, voor mij maakt het geen verschil.

Ik ga eerlijk zijn, ik heb nog nooit een match in de Belgische competitie gezien. Antwerp tegen Tottenham heb ik wel gezien in de Europa League. Antwerp was toen heel sterk, dus ik denk dat het niveau niet zo heel slecht is. Ik ga proberen om dat niveau nog op te krikken.

Ik ben iemand die zich in de groep gooit, ik heb geen moeilijk karakter, spreek met iedereen. Faris en Ritchie ken ik al langer dan vandaag, dat maakt de integratie misschien wel iets gemakkelijker, maar ik ben iemand die altijd vrij snel goed in de groep ligt. Ritchie kwam ik regelmatig wel eens tegen in’t Stad toen ik hier op bezoek was.

Mijn familie komt sowieso over vanuit Italië. Ik heb altijd gezegd dat we in Italië zouden blijven wonen voor mijn vrouw en kinderen, omdat we daar een levenstijl hebben waar ik van hou. Maar de Antwerpse levenstijl ligt me ook, misschien voor mijn vrouw en kinderen niet – dat moeten we nog bekijken. Als zij zich hier goed voelen, waarom zouden we dan niet in Antwerpen blijven?

Sven Jaecques
We hebben deze zomer 11 à 12 transfers gedaan. Op Yassine Ben Hamed na allemaal spelers met het potentieel om meteen in de basis te staan. Vijf van die jongens zijn dan nog eens jonger dan 23, dus waren we opzoek naar wat leiderschap en ervaring. Als je dat dan kan combineren met iemand die een carrière heeft uitgebouwd zoals Radja, die dan ook nog eens van Antwerpen is… We hebben mekaar zeer snel gevonden. We hebben bij Radja gepolst naar zijn motivatie, de club, terugkomen naar België, wat hij nog wil bereiken, … Na een paar dagen spreken voelden we dat de motivatie zeer groot was, de goesting om hier in Antwerpen nog iets neer te zetten is er. We zijn heel tevreden met de komst van Radja.