RAFC geeft Europese campagne extra kleur met verdiende zege

10 december, 2021

Op de slotavond van de poulefase van de Europa League ontving The Great Old het Griekse Olympiacos. Antwerp kon zich niet meer plaatsen voor de knock-outfase, maar wilde voor eigen publiek toch in stijl afscheid nemen van Europa. De fans hoopten massaal op die eerste Europese zege en werden op hun wenken bediend. Al vroeg in de wedstrijd schilderde Balikwisha de 1-0 op het bord. Olympiacos probeerde de gelijkmaker te forceren, maar de Antwerpse defensie stond pal. En ook aanvallend was Antwerp sterk. De beste kansen waren zowel voor als na de pauze allemaal Rood-Wit gekleurd, de Reds hadden de match volledig onder controle. Ondanks enkele uitstekende mogelijkheden voor The Great Old werd er niet meer gescoord. Een meer dan verdiende Europese driepunter voor RAFC.

Coach Brian Priske voerde maar liefst 8 wijzigingen door in zijn elftal in vergelijking met de derby. Onder meer Bataille, Eggestein, Gerkens, Almeida en Balikwisha mochten zich tonen van bij de aftrap. Tegenstander Olympiacos was al geplaatst voor de volgende ronde. Mits winst én verlies van Frankfurt in de andere wedstrijd konden de Grieken nog groepswinnaar worden.

Vroege voorsprong doet RAFC groeien in de wedstrijd

We willen absoluut winnen. Voor de fans, onszelf en voor het Belgische voetbal.” Brian Priske sprak klare taal voor de match. Voor RAFC was dit geen overbodige wedstrijd. De Reds hadden goed naar hun coach geluisterd, want al na 7 minuten stond de voorsprong op het bord. Een snelle uitbraak bracht Balikwisha in stelling en die trapte de bal met veel gevoel in doel: 1-0! De bezoekers probeerden te reageren, maar waren zelden of nooit gevaarlijk. Antwerp hield het deur goed op slot en trok geregeld zelf gezwind op avontuur. Bataille en Benson tot tweemaal toe kregen nog uitstekende mogelijkheden, die echter niet verzilverd werden: 1-0 bij de rust.

RAFC geeft eerste Europese zege niet meer uit handen

De gevreesde Griekse stormloop bij het begin van de tweede helft bleef uit. Een gekraakt schot vanop afstand, meer zat er voorlopig niet in voor de bezoekers. Het was Antwerp dat op het uur voor het eerst echt opnieuw zou dreigen. Balikwisha dribbelde zich vrij in de zestien en probeerde vervolgens met een schot in de korte hoek keeper Vaclik (Olympiacos) te vloeren. De doelman liet zich helaas niet verschalken. Ook Benson ging een paar keer zijn kans, zonder succes evenwel. Met nog een kwartier op de klok bracht Priske zijn zwaar geschut in stelling: Frey en Samatta vervingen de moegestreden Benson en Eggestein. Bijna had Samatta al meteen een assist op zijn naam, maar de kopbal van Balikwisha miste kracht. Yusuf kwam in zijn plaats en die zorgde met een knappe individuele actie al meteen voor gevaar, opnieuw zat keeper Vaclik er weer tussen. Toen de Grieken leken aan te zetten voor een slotoffensief zagen velen de bui van een laat tegendoelpunt alweer hangen. Antwerp hield deze keer echter goed stand. Niet alleen de drie punten waren binnen, ook de derde clean sheet op rij.

Ritchie De Laet was tevreden: “Eindelijk geven we de punten eens niet weg op het einde. Het was een dik verdiende overwinning. Mooi dat we het op deze manier kunnen afsluiten.”

Zondag 12 december speelt The Great Old opnieuw thuis. We nemen het om 13u30 op tegen Standard de Liège. Voor deze wedstrijd zijn er nog losse tickets te koop!