Reds pakken driepunter en zijn klaar voor bekerfinale

24 april, 2023

Terwijl het gros van de andere matchen op de slotspeeldag van de reguliere competitie om 18u30 van start ging, moest RAFC al om 13u30 aan de bak. The Great Old maalde er niet om en denderde onverstoorbaar naar een nieuwe driepunter. Zonder veel energie te verbruiken domineerden Alderweireld en co de partij en werden er amper kansen weggegeven. Vlak na rust schoof Balikwisha het enige doelpunt van de middag onder de Truiense doelman. Met deze achtste zege op tien wedstrijden voor Antwerp en het negentiende cleansheet van het seizoen toont RAFC dat het klaar is om te knallen in de bekerfinale van volgende zondag.

Met het oog op die finale, en de nakende Champions’ Play-offs, gunde coach Van Bommel Ritchie De Laet en Vincent Janssen rust. Op het kunstgrasveld van STVV wilde de technische staf geen enkel risico nemen. Beide spelers bleven daarom uit voorzorg aan de kant. Gaston Avila en Michel Ange Balikwisha verschenen in hun plaats aan de aftrap.

Reds springen spaarzaam om met de kansen

Beide ploegen begonnen aarzelend aan de match. Het was aftasten, zoeken en wachten op een geniale ingeving om de partij open te breken. Gyrano Kerk kreeg na tien minuten via de fijnbesnaarde voeten van Calvin Stengs een uitstekende kans om de score te openen, maar doelman Schmidt (STVV) zat er goed tussen. Enkele minuten later was de Truiense doelman geklopt, helaas zeilde de gekrulde vrije trap van Gaston Avila een metertje naast het doel. The Great Old leek de match in handen te nemen, maar de voet ging opnieuw van het gaspedaal. Met de rust in zicht zorgde Muja toch nog eens voor een moment van opwinding. De Kosovaar stormde alleen op doel af, maar verslikte zich in zijn dribbel en kon niet besluiten. Ruststand: 0-0.

Balikwisha zet Reds op rozen

Had coach Van Bommel tijdens de rust zijn manschappen nog eens op scherp gezet? Feit is dat Antwerp geagiteerd uit de kleedkamer kwam. Eerst was er de paal die een vroeg doelpunt van Arthur Vermeeren in de weg stond, daarna trok The Great Old opnieuw ten aanval via Muja. Die zette Balikwisha op weg naar het openingsdoelpunt, Michel Ange faalde niet: 0-1! De thuisploeg schoot plots wakker en trok brutaal ten aanval. Meer dan enkele afgeblokte pogingen en hoekschoppen leverde dat niet op. Toch was het even schrikken wanneer ref Vergoote naar de stip wees, na een tackle van Alderweireld op Hayashi (STVV). Gelukkig signaleerde de grensrechter voorafgaand buitenspel van de Japanner en werd de strafschop geannuleerd. The Great Old gaf de zege niet meer uit handen. Het aftellen naar de bekerfinale kan beginnen. Balikwisha genoot na van zijn belangrijke goal en blikte al even vooruit naar komende zondag: “Dit is een belangrijke overwinning. We kunnen zo de play-offs met een goed gevoel beginnen. We dachten nog niet aan de bekerfinale, want we bekijken het altijd match per match. Maar natuurlijk is die wedstrijd heel belangrijk voor ons.”

De finale om de Beker van België wordt op zondag 30 april ’23 gespeeld in het Koning Boudewijnstation (Brussel) en begint om 14u30.