Reds plaatsen zich voor play-offs Conference League!

12 augustus, 2022

Na de 1-3 zege in Noorwegen leek de terugmatch op de Bosuil nog slechts een formaliteit. Toch was het opletten geblazen want Lillestrom verkondigde vooraf zijn vel duur te zullen verkopen. De Noren begonnen ook strijdvaardig aan de wedstrijd. The Great Old nam echter snel het heft weer in handen. De bezoekers ondergingen de wet van de sterkste en werden met een droge 2-0 huiswaarts gestuurd. Nog twee wedstrijden scheiden RAFC van de poulefase van de Conference League. In de laatste voorronde is het Turkse Basaksehir de tegenstander.

Never change a winning team. Wie verwacht had dat coach Mark Van Bommel zou roteren om enkele basisspelers rust te gunnen, kwam bedrogen uit. Op het wedstrijdblad stonden de vertrouwde namen. Enkel die van Anthony Valencia was nieuw. Na enkele opvallende invalbeurten had onze Ecuadoriaan zo zijn eerste basisplaats te pakken.

Valencia maakt droomdebuut

Onder een stralende zomerzon begonnen de Noren het felst aan de wedstrijd, op zoek naar het doelpunt van de hoop. De eerste kansjes waren dan ook Noors getint. The Great Old nam echter snel het commando over. Een schot van Yusuf was een eerste waarschuwing voor de Noorse doelman en ook Gerkens kwam niet veel later dicht bij het openingsdoelpunt. Debutant Valencia deed beter. Na een knappe loopactie scoorde hij vanuit een scherpe hoek knap de 1-0. Ook de slimme doorsteekpass van Radja Nainggolan mocht gezien worden. Zijn eerste doelpunt voor Antwerp gaf Valencia vleugels. Anthony bleef de gevaarlijkste man bij RAFC, helaas zat een tweede treffer er niet in. Hij kwam er nog het dichtste bij na een scherpe voorzet van Vines, maar zijn kopbal zeilde over. Geen erg. De Reds zaten op rozen en Lillestrom leek niet bij machte nog terug te klauwen.

Reds doen er nog eentje bij

Balikwisha mocht rusten van coach Van Bommel. In zijn plaats verscheen Viktor Fischer tussen de lijnen om wedstrijdritme op te doen. Opnieuw begonnen de Noren fel aan de match. Fridjonsson probeerde tevergeefs Butez te vloeren. Het sein voor de Reds om op zoek te gaan naar een tweede doelpunt. Valencia kreeg via Nainggolan de kans om zijn droomdebuut nog wat extra in de verf te zetten. Zijn schot scheerde helaas de verkeerde kant van de paal. Met nog een half uur op de klok voerde Van Bommel enkele wissels door. Verstraete, Janssen en youngster Vermeeren kregen speeltijd van onze coach. Tien minuten later verdubbelde Verstraete de score. Een afgeblokt schot van Janssen werd door Birger simpel binnen gewerkt: 2-0 en match definitief gespeeld. De Bosuil vierde de kwalificatie. Nog één laatste horde scheiden onze Reds van kwalificatie voor de poulefase van de Conference League.

Alderweireld blikte tevreden terug op de kwalificatie: “We hebben het uitstekend gedaan. Zonder al te veel energieverspilling hebben we de tegenstander kunnen domineren. Het kan altijd beter, maar er wachten ons nog een paar moeilijke matchen. Om te beginnen tegen Eupen zondag en daarna Başakşehir. Ik heb er zin in.”

De match tegen Eupen wordt zondag 14 augustus ’22 gespeeld om 16u. Donderdag 18 augustus ’22 trekt RAFC terug Europa in voor de play-offronde tegen Başakşehir uit Turkije.

RAFC XI
Butez - De Laet (76' Krasniqi) - Nainggolan (59' Verstraete) - Yusuf - Balikwisha (45' Fischer) - Gerkens (59' Vermeeren) - Vines - Alderweireld - Pacho - Valencia - Frey (59' Janssen)

Lillestrøm SK XI
Christiansen - Ranger - Rosler - Garnås (71' Helland) - Dragsnes - Kairinen (65' Svendsen) - Helland - Ludemo - Ibrahimaj - Fridjonsson (65' Arsen) - Edh (77' Edh)

Bookings:
🟨 Janssen (66')
🟨 Verstraete (70')
🟨 Helland (80')