Uniek middelbare schooltraject voor RAFC elite spelers

27 januari, 2021

Voetballen en studeren op topniveau

De jeugdwerking van Royal Antwerp FC start met een uniek middelbare schooltraject. Sportief en schools ambitieus en tegelijkertijd genereus qua ruimte tot persoonlijke ontwikkeling, ontspanning en een sociaal leven. Benieuwd hoe dit traject er voor jou als RAFC Elite Speler kan uitzien? Geïnteresseerd als ouder hoe ons schools traject in elkaar zit? Ontdek het hier…

“Ik heb geen tijd meer over voor mezelf!”

Als jeugdspeler van een profclub moet je én school én trainingen én wedstrijden combineren en hopen dat er dan nog wat tijd overschiet voor… jezelf, je vrienden en je familie. Dat is niet evident. Dat is zelfs niet gezond. Net daarom zocht en vond Royal Antwerp FC samen met enkele straffe partners een ideale oplossing: een topschooltraject in een gezonde topsportomgeving en met de beste topsportbeleving.

“Kan ik voetballen op topniveau wel combineren met een straffe opleiding?”

Dat is net de hele bedoeling van ons project. We hebben de juiste partnerscholen en internaten gevonden zodat je als jeugdspeler een totaalopleiding krijgt, niet alleen schools/academisch, maar ook sportief. Voetbal is natuurlijk heel belangrijk, maar slagen op school ook. Royal Antwerp FC zet daarom vol in op een unieke complete jeugdopleiding.

“Hoe ziet mijn eerste graad in dit schoolproject eruit?”

Sinds 1 september 2020 kunnen RAFC jeugdspelers U13/U14 terecht in de eerste graad van het Leonardo Lyceum Wilrijk. Op deze school zijn ideale trainingsfaciliteiten voor handen en krijgen zij 7 lesuren per week (5u voetbal + 2u fysieke vorming) extra training van onze eigen jeugdtrainers. Het gaat hier om optie-uren; die dus geen invloed hebben op het aantal vakuren. Deze trainingen worden op maandag, dinsdag en donderdagvoormiddag gegeven. Na schooltijd volgen deze spelers net als hun ploeggenoten training op de Bosuil, gegeven door dezelfde trainers als op school. Zo wordt voor elke jeugdspeler de individuele trainingstijd -en intensiteit strak gemonitord in een dagprogramma en week -en maandplan. Bovendien wordt iedereen opgevolgd door een studiecoach én een mental coach en worden eventuele blessures behandeld door de RAFC kinesisten en dokter.

“En wat met de tweede en de derde graad?”

Vanaf 1 september 2021 kunnen onze huidige en toekomstige jeugdspelers vanaf U15 zich inschrijven in de tweede graad in het Stedelijk Lyceum (met een campus in Wilrijk en één op Linkeroever) en het Atheneum Schoten/Schilde. Die samenwerking biedt heel wat voordelen; zowel sportief, pedagogisch – er kan zowel ASO, TSO als BSO gevolgd worden – als sociaal. Deze campussen beschikken bovendien over een vlotte aansluiting op het openbaar vervoer en/of belangrijke verkeersaders.

“Hoe combineer ik vanaf de tweede graad school en training?”

Zowel op dinsdag als donderdag stoppen de lessen omstreeks 14u45. Zo staan onze jeugdspelers al om 15u45 op het trainingsveld van de Bosuil. Dat betekent dat zij vanaf U15 op dinsdag, woensdag én donderdag telkens 2,5 uur trainen in de namiddag. Ze worden net als hun collega’s van U13 en U14 uiteraard opgevolgd/begeleid door een studiecoach, mental coach en onze medische cel.

“Waarom kiezen jullie voor een namiddagwerking?”

PROFS trainen overdag, niet ’s avonds. Wij willen spelers beter voorbereiden op het leven van een profvoetballer door de kloof tussen het jeugd- en het profvoetbal sneller te verkleinen. Door de traditionele avondwerking te verplaatsen naar de (late) namiddag kunnen wij spelers (die vroeger en langer op de Bosuil zullen zijn) een kwaliteitsvollere opleiding aanbieden die een uitgekiende individuele benadering van het ontwikkelingsproces van elke speler mogelijk maakt. Het doel? Dat onze jeugdspelers zich veelzijdiger, diepgaander en sneller gaan ontwikkelen dan wat tot op heden mogelijk was, wat hun slaagkansen zowel op school als op de Bosuil vergroot.

“Kan ik op internaat?”

Je bent uiteraard niet verplicht om op internaat te gaan, maar we bieden jeugdspelers (zowel de huidige als de gescoute) wel deze mogelijkheid aan. Met het internaat De Spits op Linkeroever hebben we een heel goede samenwerking. Vandaag zitten immers al enkele van onze jeugdspelers hier op internaat. Het is de ideale oplossing voor wie niet in de buurt woont of hierin het beste evenwicht ziet tussen voetbal, school en persoonlijke tijd. Jeugdspelers die ‘verder’ wonen en niet voor de internaatoptie kiezen kunnen gebruik maken van onze speciaal voor hen uitgekiende vervoerregeling.

“En wat met de infrastructuur op de club zelf? Matcht die met dezelfde grote ambities?”

Zeer zeker. De RAFC Jeugdacademie huist zeer binnenkort op het gelijkvloers van de spiksplinternieuwe tribune 4. De Jeugd zal daar dan de beschikking hebben over state of the art kleedkamers, leslokalen en ontspanningsruimte, maar ook over een indoor kunstgraszone en een eigen eigentijdse fitness.

Kortom, alles is bij Royal Antwerp FC aanwezig – zowel op de club als in de schoolomgeving als in de hele omkadering - om een topsportomgeving -en klimaat te creëren voor de jeugd en spelers alzo te helpen hun persoonlijke ambities en dromen na te jagen.