Wedstrijdverslag: R Union SG - RAFC

2 februari, 2023

The Great Old leek in het Joseph Mariënstadion lang op weg de nul te houden in de heenwedstrijd van de halve finale om de Croky Cup. Maar in het slot van de wedstrijd kregen de Reds toch nog het deksel op de neus. Een kopbal van Union viel overhoeks binnen en zadelde Antwerp met de nodige kopzorgen op voor de return, die plaatsvindt op de Bosuil op donderdag 2 maart. Het was geen hoogstaande partij, daarvoor was de angst voor een tegendoelpunt bij beide ploegen te groot. Zowel Antwerp als Union wilden in de eerste plaats hun kansen op een finale gaaf houden. Ondanks de 1-0 bonus voor Union gelooft Alderweireld er nog in: “We verdienden vandaag niet te verliezen. Op de Bosuil gaan we dit rechtzetten.”

In vergelijking met de match op Anderlecht vielen er twee wissels te noteren. Avila en Kerk namen plaats in de dug-out, Bataille en Janssen keerden terug in het basiselftal. Calvin Stengs, die een schorsing boven het hoofd hangt na zijn rood kaart tegen RSC Anderlecht, is speelgerechtigd en verscheen aan de aftrap. Nieuwste aanwinst Mandela Keita zat op de bank.

RAFC
Jean Butez - Ritchie De Laet - Toby Alderweireld - Willian Pacho - Jelle Bataille - Arthur Vermeeren - Calvin Stengs - Jurgen Ekkelenkamp - Arbnor Muja - Michel-Ange Balikwisha (82' Gyrano Kerk) - Vincent Janssen

Veel strijd, weinig kansen

Om een open deur in te trappen: spelen op Union is geen geschenk. De Brusselaars zijn thuis al sinds 11 september ongeslagen en staan garant voor energiek en versmachtend, offensief voetbal. Twee weken geleden slikte Antwerp evenveel doelpunten tegen in het Dudenpark: 2-0. The Great Old wilde niet in dezelfde val trappen en speelde vanaf de eerste minuut dan ook tactisch erg gedisciplineerd. De Reds wilden vooral beletten dat de Brusselse motor zou aanslaan. Dat gebeurde niet, ook al omdat Union zelf erg behoedzaam speelde. Grote kansen bleven bijgevolg ook uit. Rond het halfuur was er dan toch een eerste goeie mogelijkheid voor Antwerp, maar Ekkelenkamp kegelde de assist van Bataille over het doel. Union reageerde via een schot van Nilsson dat Butez echter niet kon verontrusten. Beide ploegen gingen rusten zonder tegendoelpunt, het publiek hoopte op meer spektakel na de rust.

Antwerp baalt na late treffer Union

In de tweede helft wijzigde het spelbeeld niet. Zowel Antwerp, als Union bleven in een stevig georganiseerd blok spelen om met het oog op de return zo weinig mogelijk averij op te lopen. Dat leverde wederom veel duels op het middenveld op en weinig grote kansen. Boniface (Union) dwong Butez wel tot een uitstekende parade, maar hij werd afgevlagd wegens buitenspel. Antwerp probeerde wel eens tegen te prikken, Janssen in stelling brengen was moeilijk. De Nederlander werkte hard en ging dan maar vanop afstand zijn kans. Keeper Moris bedreigen zat er niet echt in. Heel geleidelijk begon Union het laken meer naar zich toe te trekken. Met de vele voorzetten en hoekschoppen wisten Alderweireld en co gelukkig wel raad. Tot Lapoussin (Union) in minuut 84 de bal op het hoofd van ploegmaat Nieuwkoop schilderde, die Butez met een overhoekse kopbal toch nog wist te verschalken: 1-0. The Great Old baalde, maar blijft strijdvaardiger dan ooit. Vincent Janssen: “Een 0-0 was gewoon terecht na deze saaie pot. Thuis zullen we zeker onze momenten krijgen.” Of we dan wél een spektakelmatch zullen te zien krijgen? “Da’s wel de bedoeling, ja. Met de fans erachter, op een groter en beter veld. Wij moeten scoren, maar de weg naar de finale ligt nog helemaal open.”

Dat belooft weer een vurig avondje te worden in de Hel van Deurne-Noord. Zal Antwerp de poort naar de finale kunnen openbeuken? Het antwoord volgt op donderdag 2 maart. De bekerthriller begint om 20u45. Ticketinformatie voor deze allesbepalende terugwedstrijd volgt snel!