Stilstaande fases nekken Reds na ijzersterke eerste helft

Fotoverslag 16 mei, 2022

Geen woorden, maar daden. Als Brugge de titel wilde, moest het eerst voorbij een rode muur. Antwerp trok ten aanval met het mes tussen de tanden. Samatta trof de paal, Frey knalde oververdiend de 1-0 op het bord. Club lag onder, maar ging rusten met de wetenschap dat dankzij een Mignolet in supervorm alles nog speelbaar was. Een strafschop en twee corners later stond Antwerp zomaar ineens 1-3 achter. De wereld op zijn kop. Onze Reds probeerden te reageren, maar de tank was leeg. Gelukkig was er later op de dag nog goed nieuws uit Genk: door de zege van KAA Gent gaat RAFC opnieuw Europa in! Conference League, here we come.

Coach Brian Priske had enkele verrassingen in petto. William Pacho kreeg voor het eerst een basisplaats. Frey begon aan de match naast spitsbroeder Samatta.

RAFC XI

Butez – Seck – Almeida – Pacho – Miyoshi – Haroun – Dwomoh (62’ Yusuf) – De Laet (67’ Vines) – Nainggolan (62’ Balikwisha) – Samatta – Frey (67’ Benson)

Club Brugge

Mignolet – Mata (27’ Hendry) – Mechele – Nsoki – Balanta (46’ Odoi) – Skov Olsen – Vanaken – De Ketelaere – Sobol – Adamyan (72’ Dost) – Lang (87’ Vormer)

RAFC verdient op voorsprong

In een helse atmosfeer ging Antwerp op zoek naar zijn eerste overwinning in de Champions’ play-offs. De Brugse bezoekers konden de titel pakken, maar niemand in Deurne Noord die dat wilde laten gebeuren. Na een nerveus begin van beide ploegen was het Antwerp dat op het kwartier voor het eerste gevaar zorgde. En hoe! Na een schitterende actie schoof Samatta de bal voorbij Mignolet tegen de paal. The Great Old putte moed uit deze kans. Voortgestuwd door het legioen op de tribunes drukte stamnummer één de tegenstander met zijn rug tegen het doel. Samatta en Frey voelden mekaar perfect aan en de Zwitser trapte staalhard binnen: 1-0! Antwerp ging door op zijn elan. De Laet wilde het kunstje van Frey overdoen, maar deze keer kon Mignolet nog net zijn vingertoppen er tegen zetten. Club kreeg het warm, zeg maar gloeiend heet. De Antwerpse hel stond in vuur en vlam. Enkel dankzij mirakelman Mignolet was de achterstand bij de rust nog overbrugbaar voor de Bruggelingen.

Anticlimax na de rust

De tweede helft kende een rustig begin tot na een felle ingreep van Seck op Lang (Club) de bal op de stip ging. Club liet deze unieke kans om gelijk te maken niet liggen: 1-1. Antwerp leek niet van slag en deed de bezoekers opnieuw achter de feiten aanhollen. Twee hoekschoppen in drie minuten deden de match echter definitief kantelen in het voordeel van Brugge. Van 1-2 ging het snel naar 1-3. De bezoekers hadden nog geen enkele kans bij elkaar gevoetbald, en toch zaten ze op rozen. Zuur. Onze Reds konden hierna niet meer gevaarlijk zijn. De zege én de titel was voor Club.

Samatta speelde een beresterke partij, maar baalde na de match: “Onze eerste helft was fantastisch. We hadden meer moeten scoren, maar hun keeper was gewoon fenomenaal vandaag.” Haroun wilde de Antwerpfans de zege schenken, maar het mocht niet zijn: “We wilden de fans iets teruggeven vandaag. Zo jammer dat het niet gelukt is. Maar ik ben ook fier op hoe we vandaag gespeeld hebben. We hebben er alles aan gedaan.”

Zondag 22 mei om 18u30 sluit Antwerp de Champions’ play-offs af op het veld van Union, de laatste wedstrijd van het seizoen 2021-2022.