Reds zonder veel moeite voorbij Eupen

19 februari, 2023

Na de schitterende overwinning tegen leider Racing Genk was het zaak om thuis tegen KAS Eupen zeker geen onnodig puntenverlies te lijden. Coach Van Bommel had zijn troepen op scherp gezet, maar toch hadden de Reds het in het begin lastig met de felle en hoge druk van de Panda’s. Pas in het slot van de eerste helft kon RAFC de ban breken vanop de stip. Janssen knalde de strafschop koelbloedig tegen de touwen. Eupen moest bovendien verder met een man minder na de uitsluiting van Bessilé. Antwerp rook bloed en kon nog voor de rust via Ekkelenkamp de score verdubbelen. De tweede helft was een maat voor niets. Antwerp domineerde, maar grote kansen bleven verder uit. Van Bommel zag geen grootse partij: “Over het spel kan ik niet tevreden zijn, maar we slikken nul goals en we schrijven weer drie punten bij. Dat is wat ik wil onthouden.”

Slechts één wijziging in het elftal van Antwerp: Gaston Avila verhuisde naar de bank, Jelle Bataille verscheen aan de aftrap. Door het puntenverlies van KRC Genk op het veld van KV Mechelen kon RAFC, mits winst, weer wat dichter bij de leider sluipen in het algemeen klassement.

RAFC XI
Butez - De Laet - Alderweireld - Pacho - Bataille (46' Avila) - Keita - Vermeeren - Ekkelenkamp (67' Scott) - Balikwisha (88' Corbanie) - Kerk - Janssen

Antwerp klaart de klus voor de rust

Hoog bezoek op de Bosuil. Kersvers bondscoach van de Rode Duivels, Domenico Tedesco, kwam samen met technisch directeur Frank Vercauteren, ex-coach van RAFC, de sfeer opsnuiven op de Bosuil. En die sfeer zat ervan bij het begin goed in op de tribunes. De Reds op het veld begonnen dan weer eerder aarzelend aan de match. Het eerste kansje was voor Eupen, Jean Butez was gelukkig bij de pinken. Pas halverwege de eerste helft kon Antwerp ook eens dreigen. Een klaar kijkende Arthur Vermeeren zette Jurgen Ekkelenkamp op weg naar de 1-0, maar in plaats van af te werken legde de Nederlander opzij voor Kerk. Niet de beste keuze want de Eupense defensie kon vervolgens vrij simpel de beloftevolle aanval afbreken. Tien minuten later infiltreerde Mandela Keita in de zestien. Na een één-tweetje met Ekkelenkamp trapte hij, via de keeper, tegen de paal. Gyrano Kerk was goed gevolgd om de bal binnen te leggen, maar Bessilé (Eupen) werkte hem tegen de vlakte. Na een VAR-moment ging de bal op de stip. Koud kunstje voor Vincent Janssen, die dit seizoen nog geen enkele penalty miste: 1-0. Bessilé kreeg voor zijn fout een rood karton onder de neus geduwd. Antwerp duwde even het gaspedaal in en vlak voor rust zorgde Ekkelenkamp voor de geruststellende 2-0. Twee minpuntjes: zowel Ritchie De Laet als Toby Alderweireld kregen het geel teveel. Zij zullen er volgende week op OHL niet bij zijn. Ritchie zal zelfs twee speeldagen geschorst moeten toekijken na zijn tiende gele kaart van het seizoen.

Tweede helft maat voor niets

Tijdens de rust voerde Van Bommel één wissel door: Jelle Bataille werd vervangen door Gaston Avila. Met een man minder dacht Eupen niet meer aan aanvallen of hoog druk zetten. Antwerp kreeg de bal, maar deed er niet veel mee. Het geduldig rondspelen van The Great Old leidde slechts zelden tot een gevaarlijk standje voor het doel van Eupen. De handen gingen enkel op mekaar bij een knappe vrije trap van Toby Alderweireld die op het dak van het doel belandde. Pas in de slotminuten was er opnieuw opwinding nadat Vermeeren met een subtiel balletje Janssen de 3-0 leek voor te schotelen, maar de Nederlander kraakte zijn schot. Opdracht volbracht, maar dit was geen wedstrijd voor de geschiedenisboeken. Alderweireld: “De tweede helft hebben we niet veel meer laten zien. In de zone van de waarheid brachten we te weinig kwaliteit. Maar goed, drie punten en weer een clean sheet erbij. Dat is wat telt. Jammer dat Ritchie en ikzelf geschorst zijn volgende week. Het team zal het zonder ons moeten doen, maar ik heb er vertrouwen in.”

Zondag 26 februari trekt Antwerp naar Leuven. De match tegen OHL begint om 16u.