RAFC COMMUNITY

Als Stamnummer 1 wil RAFC het voortouw nemen en aandacht vragen voor een onderwerp dat binnen het voetballandschap vaak gemeden wordt: mentaal welzijn. Net daarom staken we de organisatie van de zelfmoordlijn een handje toe en hielpen hen met een bewustmakingscampagne in december 2020.

Tijdens de wedstrijd Royal Antwerp FC - Club Brugge van zondag 13 december 2020 ging de bewustmakingsactie van RAFC, in samenwerking met zelfmoordlijn1813, van start.

Tijdens de wedstrijd sierden enkele spandoeken de nieuwe Tribune 4; met een opmerkelijke, maar o zo belangrijke boodschap en oproep. En wat er ook moge gebeuren klinkt het in ons clublied. Toepasselijker kan het niet voor 2020. Sportief een jaar met veel bijzonder leuke momenten voor RAFC. Maar op sociaal, maatschappelijk en mentaal vlak is 2020 door de impact van de coronapandemie toch vooral bijzonder zwaar gebleken. Voor heel veel mensen.

Als voetbalclub zijn we ons er maar al te goed van bewust dat voetbal een lichtpunt kan zijn in donkere tijden. Maar soms is dat beetje licht niet voldoende. Donkere gedachten en eenzaamheid hebben in dit moeilijke jaar bij veel mensen jammer genoeg een voet in huis gekregen. Als voetbalclub dragen wij een verantwoordelijkheid naar onze grote rood-witte community. Daarom de oproep: Wees er voor elkaar. Als #OneRedFamily.

Dat dat ook echt nodig is, bewijzen de nieuwsberichten jammer genoeg maar al te vaak met boodschappen rond schrijnende eenzaamheid en zelfdodingen. Als Stamnummer 1 wil RAFC het voortouw nemen en aandacht vragen voor een onderwerp dat binnen het voetballandschap vaak gemeden wordt: mentaal welzijn. Net daarom steken we de organisatie van de zelfmoordlijn een handje toe en helpen hen met een bewustmakingscampagne. Vandaar ook de spandoeken: Heb je hulp nodig? Of ben je bezorgd om iemand? zelfmoord1813.be

Het is echter bijzonder moeilijk om er voor elkaar te wezen met alle strikte covid-regels. In het stadion kan het alleszins jammer genoeg niet. Daarom roepen we onze supporters op om initiatief te nemen en de telefoon ter hand te nemen, corona-proof een wandeling met iemand te gaan maken, of een babbeltje in de voortuin… Om echte betrokkenheid, interesse en genegenheid te tonen. Zeker voor die vrienden, kennissen, buren, familieleden die dat echt kunnen gebruiken en die misschien heel weinig contact hebben gehad met de buitenwereld. Om een spreekwoordelijke rood-witte knuffel te delen.

RAFC zal gedurende de maand december 2020 op al zijn communicatiekanalen aandacht blijven vragen voor deze problematiek en voor de mogelijkheden die zelfmoord1813.be biedt aan alle mensen die met vragen zitten.

Prof. dr. Gwendolyn Portzky, directeur VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie): “Het zijn moeilijke tijden, voor velen van ons. En voor de ene persoon nog moeilijker dan voor de andere. Laat ons zorg dragen voor elkaar en extra checken of het wel goed gaat. Een keer een extra babbel en vragen of het echt wel oké gaat…laten we dat nu, nog meer dan anders, doen.”

Stijn Van Bever, woordvoerder Pro League: “Voetbalsupporters worden vaak gezien als stoer. Dat beeld houdt sommigen misschien tegen om met hun zorgen naar buiten te komen. Maar een voetbalgemeenschap is ook een familie, die mooie en moeilijke momenten samen beleeft en mekaar ondersteunt. Met deze campagne verlaagt Antwerp de drempel voor haar supporters om in deze donkere, soms eenzame dagen, over zorgen te praten. Ongelooflijk belangrijk.”

Chris Van Den Abeele, rood-witte supporter en radiopresentator: “Praten is zilveren, luisteren is goud. Het is o zo belangrijk om te praten met elkaar. In deze tijden – met de lege voetbaltribunes als pijnlijk duidelijke metafoor - waarin je elkaar niet ‘echt’ ontmoet, al zeker.”

In samenwerking met de Pro League ontving RAFC voor de match tegen RSC Anderlecht, in het teken van Wereldautismedag, 50 kinderen met autisme met 1 persoon als begeleiding. Het was een unieke gelegenheid voor deze kinderen om eens een wedstrijd live bij te kunnen wonen in een leeg stadion zonder te veel prikkels. Na een geslaagde namiddag mocht RAFC verschillende matchen op rij kinderen met ASS ontvangen.

In een interview met Eleven Sports lichten Joost Houtman & Iene Schuermans de actie toe.

Ieder seizoen houden de Pro League en haar clubs de Football for ALL-campagne: de regenboogcampagne die een statement maakt voor diversiteit en inclusie op en rond de velden en tegen homofobie en racisme en andere vormen van discriminatie en ongelijkheid. Met de slogan "Football for All" benadrukt de Pro League haar engagement; Voetbal is er voor iedereen.

Het Belgisch voetbal gaat dit weekend opnieuw getooid in regenboogkleuren. De kapiteins van de Jupiler Pro League (speeldag 29) als de 1B Pro League (speeldag 22) teams zullen de wedstrijden afwerken met een regenboogkapiteinsband, terwijl ook de cornervlaggen in regenboogkleuren gehuld zullen zijn. De Pro League trekt hiermee de Football for ALL-campagne op gang, die later deze maand ook opgenomen zal worden door de Rode Duivels.

RAFC VRAAGT I.S.M VERENIGING OUDERS VAN VERONGELUKTE KINDEREN AANDACHT VOOR DE OMGANG MET EEN BIJZONDER MOEILIJK ROUWPROCES

Troosten is verdriet ademruimte geven.

Troosten is luisteren.

Troosten doe je samen.

Royal Antwerp Football Club leeft enorm mee met de vrienden en familie van de kleine Loes, die vorige week bij een verkeersongeluk in Schoten om het leven kwam. Zij maken deel uit van de grote rood-witte familie. Op vraag van de ouders uitten vrienden en familie én alle mensen die intens met dit drama meeleven de afgelopen dagen het beeld van Loes’ lievelingsdier, de eenhoorn. Dat deden ze via de sociale media en door tekeningen en knuffels van eenhoorns, glitters en hartjes op te hangen. Ook werd een enorm bloementapijt in de vorm van een eenhoorn gecreëerd, vlakbij de Sint-Cordulakerk in Schoten waar de begrafenisplechtigheid plaatsvindt.

Uit medeleven om dit bijzonder tragische nieuws en ter nagedachtenis van kleine Loes zullen de spelers van Royal Antwerp FC zaterdag met een eenhoorn knuffel het veld oplopen. De knuffels worden na de wedstrijd aan de kinderafdeling van ZNA bezorgd zodat ze terechtkomen bij zieke en hulpbehoevende kinderen. Sinds het vernemen van het tragische nieuws plaatste de club ook een grote afbeelding van een eenhoorn op de LED-schermen aan het stadion.

Het overlijden van Loes roept misschien ook pijnlijke herinneringen op bij andere families en vriendengroepen uit onze community. Elk ongeluk is er één teveel. Elk te betreuren slachtoffer is er één teveel. We roepen als club de OneRedFamily op om mensen te steunen in hun rouwproces. Hoe je dat kan doen, legt de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen je uit op haar website.

Tijdens de wedstrijd tegen KV Kortrijk van zaterdag 6 maart zal volgende boodschap op de LED-boarding langs het veld verschijnen: “Troosten is verdriet ademruimte geven. Troosten is luisteren. Troosten doe je samen.” Laat ons dat ook met z’n allen doen: samen troosten, geïnspireerd door de ervaring van de leden van OVK.

"De leden van OVK zijn Royal Antwerp FC in de eerste plaats dankbaar voor deze bijzonder mooie herdenking van Loes. Zij zijn natuurlijk ook erkentelijk voor de zichtbaarheid aan OVK aangeboden, de vereniging die iedereen wel zou moeten kennen maar waarvan geen enkele familie meer lid zou mogen worden…" - Annemie Hemelaers, voorzitster OVK

Bij deze doen we een warme oproep aan alle supporters om ter nagedachtenis van Loes en uit medeleven met vrienden en familie en met alle families die met soortgelijk leed zijn geconfronteerd om zaterdagavond het even stil te maken, een kaars te branden of een tekening te maken… Troosten doe je samen. Troosten kan op vele manieren. Neem daarom zeker ook eens een kijkje op ovk.be.