Antwerp wint van Cercle en blijft in top 3

21 januari, 2021

Coach Vercauteren moest voor de thuiswedstrijd tegen rode lantaarn Cercle Brugge noodgedwongen sleutelen aan zijn basiselftal. Liefst zes spelers vielen door schorsing, blessures of positieve coronatesten uit, en niet van de minsten. Hun vervangers hadden amper matchritme in de benen. Logisch dat zoiets zich zou vertalen op het veld. Ondanks veel inzet en werkijver voetbalde The Great Old weinig kansen bij elkaar. Twee om precies te zijn, waarvan één kans ook effectief werd omgezet in een doelpunt. Het bleek gelukkig voldoende om de drie punten thuis te houden. Dankzij deze zege op karakter behoudt RAFC zijn plaats in de top 3.

Antwerp vatte de eerste thuiswedstrijd van 2021 aan met een onuitgegeven opstelling. Door schorsing (Hongla), blessures (Mbokani, Refaelov, Haroun) en positieve coronatesten (Miyoshi, Gélin) kregen Birger Verstraete, Boya, Ampomah, Batubinsika en Lamkel Zé een nieuwe kans om coach en fans te overtuigen van hun kunnen. Meest opvallende afwezige bij tegenstander Cercle Brugge was Kylian Hazard.

Moeilijke eerste helft

Door de afwezigheid van Mbokani posteerde coach Vercauteren de Kameroener Lamkel Zé in de spits, met Gerkens en Ampomah in steun. Na twintig minuten kon Rood-Wit voor het eerst dreigen op voorzet van De Pauw, helaas zonder het gewenste vervolg. De grootste kans volgde op corner. Keeper Didillon (Cercle) ging onder de bal door, waarna Gerkens de bal leek binnen te gaan leggen. Via Seck, die ongelukkig viel, verdween het leer niet in doel. Het feestje zou sowieso niet doorgegaan zijn, want scheidsrechter Boucault floot voor buitenspel van Seck. Cercle had in de eerste helft veel balbezit, maar kon slechts dreigen na balverlies in de Antwerpse defensie.

Antwerp knokt zich naar zege

Geen wijzigingen bij het begin van de tweede helft. Die was nog maar enkele minuten oud toen Lamkel Zé plots, randje buitenspel, moederziel alleen richting Didillon kon gaan. De Kameroener faalde echter in de afwerking. The Great Old leek wat beter in de wedstrijd te zitten, maar tot grote kansen leidde dat voorlopig niet. Coach Vercauteren bracht Buta en Juklerod, in de hoop dat meer creativiteit en snelheid op de flanken Cercle pijn zou doen. Het was echter Cercle dat nog dicht bij het openingsdoelpunt zou komen. De schuiver van Hotic (Cercle) ging naast. Vijf minuten voor tijd lukte het Antwerp dan toch om de zege binnen te halen. Boya zette met een mooie deviatie Lamkel Zé in een kansrijke positie en die miste deze keer niet: 1-0. The Great Old wist zo een moeilijke match opnieuw tot een goed einde te brengen. Coach Vercauteren: “We wisten op voorhand dat het moeilijk zou worden. Het is duidelijk dat er voetballend nog werk aan de winkel is. Maar over de inzet en mentaliteit van mijn ploeg kan ik niet anders dan tevreden zijn.”

RAFC speelt zaterdag 23 Januari ’21 op de Bosuil tegen KV Oostende. De match start om 20u45.